Кандидатствай Вход
Що е то „кредитна история“?

Що е то „кредитна история“?

Имаш лоша кредитна история? Притесняваш се, че няма да те одобрят за кредит? Прочети за ролята на кредитната история в процеса на кредитиране, за да знаеш как да изиграеш картите си в своя полза.

Питал ли си се някога какво представлява „кредитната история“ и какви са вариантите, при които можеш да бъдеш засегнат от нея?

С информацията по-долу се надявам заедно да изясним този въпрос, изхождайки от идеята следващия път, когато помислиш за кредит, да бъдеш по-уверен и спокоен в стъпките, които предприемаш.

Що е то кредитна история?

Казано с няколко прости думи, „кредитната история“ е информацията, която банковите и небанковите финансови организации знаят за теб при кандидатстването ти при тях за кредит.

Навярно ще попиташ с какво по-точно е свързана тази информация.

Тя отразява твоите навици и способност да връщаш задълженията си, преценени на база минали погасени, от твоя страна, кредити. 

Изхождайки от нея, ти биваш класифициран като „редовен платец“, ако си акуратен в погасяването на задълженията си. От друга страна, можеш да попаднеш и под определението „некоректен платец“, ако допускаш просрочия и данните да бъдат изпратени в ЦКР (Централния кредитен регистър) на БНБ. 

Сега, разбираш, че твоята кредитна история (информацията за минали кредити, които си имал) служи на финансовите институции да вземат решение дали си рисков или надежден потенциален клиент.

Иначе казано - каква е вероятността да върнеш дължимото, ако ти отпуснат заемни средства.

В този ред на мисли, ако досега си погасявал вноските си навреме и нямаш задължения по друг кредит, то попадайки в ситуация, в която кандидатстваш за допълнителен кредит към друга финансова институция, добрата ти кредитна история ще бъде твой голям плюс.

Какво правим, ако нашата кредитна история е по-скоро лоша?

Има две неща, с които трябва да си наясно.

Ако кандидатстваш повторно за отпускане на един кредит в друга институция, информацията за кредитното ти минало ще бъде решаваща.

Честа практика е лошата кредитна история да става основна причина за отхвърляне на заявка за допълнителен кредит.

Като цяло пресъздадената картинка до този момент не изглежда достатъчно розова. Излиза, че шансът да бъдеш одобрен, когато не можеш да се похвалиш с добра кредитна история, е твърде минимален.

А съществува ли изобщо подобна възможност?

В конкретната ситуация, има условия, при които можеш да извлечеш полза. Ако си в затруднено положение по погасяване на минало взето задължение, процесът на одобряване за отпускане на средства може да бъде улеснен при съществуващ твой доказан доход. Този доход може да бъде трудов договор, пенсия, банкови извлечения, договор в чужбина, договор за наем и др. 

Разбира се, добре е да имаш предвид, че отпуснатият кредит навярно ще е в по-малък размер, но ще бъде достатъчен за покриване на нуждите ти като кандидат.

Алтернативният вариант също важи.

Възможността, от която можеш да се възползваш, ако попаднеш в подобно положение, е пряко свързана с условията, които Бяла Карта ти предлага и при които влошената кредитна история не е един единствен неоспорим критерий за твоето одобрение.

В заключение можем да кажем, че от всяка ситуация може да се намери изход, колкото и безизходна да изглежда отначало. Дори и да имаш лошо ЦКР, има шанс да подобриш своя кредитен рейтинг и да си подсигуриш финансовото си състояние. 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш