Кандидатствай Вход
Най-добрите стратегии за изплащане на кредити: Снежна топка и Лавина

Най-добрите стратегии за изплащане на кредити: Снежна топка и Лавина

Ако имаш заеми и дългове, е добре да се информираш как бързо и успешно да подобриш финансовото си състояние. Това ще ти помогне да излезеш от неприятната ситуация и да започнеш на чисто.

В днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти разказваме за най-добрите стратегии за изплащане на дълговете ти – „Снежната топка“ и „Лавина“.

Какво представлява стратегията „Снежна топка“ и как работи?

За да приложиш този метод за изплащане на кредитите си е необходимо да разгледаш и опишеш всички дългове и заеми, които имаш. 

След това е необходимо да насочиш по-голямата част от усилията си върху изплащането на кредита с най-малка сума, докато в същото време правиш минимални вноски по останалите си заеми.

След като най-малкият заем бъде изплатен в крайна сметка - средствата, заделяни за него се пренасочват към следващия най-малък. Този цикъл се повтаря докато накрая успееш да се справиш с всички дългове, които трябва да погасиш. 

Стратегията „Снежна топка“ е ефективна и призната. С нея се създава инерция и дисциплина, с която бързо ще подобриш финансовото си състояние.

Всяко изплащане на баланса е печалба за теб. Тази стратегия за изплащане на дълга ще ти спести пари от лихви и наказателни такси.

Започни да изплащаш дълговете си по стратегията „Снежна топка“ в 4 лесни стъпки:

Стъпка 1

Създай списък на всичките си кредити, без да включваш ипотечния си заем, ако имаш такъв. Сортирай заемите според размера им, като започнеш от този с най-малка сума и стигнеш до този с най-голяма.

Стъпка 2

Всеки месец плащай минималната сума за всички кредити, с изключение на най-малкия кредит – към него насочи възможно най-висока сума. 

За да определиш каква сума можеш да си позволиш на месец, разгледай приходите си и направи бюджет. По този начин няма да засегнеш останалите си финансови средства, които са ти необходими за месеца.  

Ако все още нямаш изграден месечен бюджет, прочети как да определиш такъв в блога на Бяла Карта.

Стъпка 3

Веднъж, когато изплатиш кредита си с най-малко салдо, прехвърли сумата, която си отделял за този заем към следващия с най-малък размер от списъка, който си подготвил в стъпка 1. 

Не забравяй, че трябва да продължиш да правиш минимални плащания по всички останали кредити. Това е важно, за да не се натрупват допълнителни такси за просрочие.

Стъпка 4

След това - повтаряй този процес докато не изплатиш всичките си дългове.

Предимства и недостатъци на стратегията „Снежна топка“

Предимства

Основното предимство на стратегията „Снежна топка“ е инерцията, която създава. Изплащането на дълга носи удовлетворение, което изгражда позитивна психологическа нагласа и дисциплина.

Когато видиш, че заемите и дълговете намаляват като брой и сума, мотивацията расте.

Тази стратегия за изплащане на дълговете ще може да ти помогне да се справиш по-добре с управлението на финансите си и стреса, който създава това.

Недостатъци

Макар да е ефективна, стратегията „Снежна топка“ има един голям недостатък. Използвайки го, ще платиш по-голяма сума за лихви в течение на времето, спрямо други стратегии за изплащане на дългове. 

Причината за това е, че стратегията „Снежна топка“ се фокусира върху кредита с най-малка сума, а не върху този с най-висок ГПР. Поради тази причина, най-скъпият кредит може да бъде изплатен по-късно.

Ако смяташ, че методът на снежната топка може да ти струва твърде много пари в дългосрочен план, тази стратегия може да не е най-подходящата за твоите нужди. 

Ако мислиш, че той не е за теб, можеш да се фокусираш върху друга стратегия за изплащане на дълговете си – „Лавина“.

Какво е методът „Лавина“ и как работи?

Този метод се фокусира върху изплащането на салдата с най-висока лихва.

За да изплатиш дълговете си според стратегията „Лавина“е необходимо да направиш списък на всички свои задължения и да провериш кой от тях има най-висок лихвен процент. 

След това, насочваш най-голяма част от финансите си, за да изплатиш първо него.

Не забравяй, че трябва да продължиш да правиш поне минимални плащания по останалите си кредити. Когато изплатиш кредита с най-висока лихва, насочи средствата към следващия по големина в списъка.

 

Предимството на този метод е, че няма да плащаш толкова голяма сума за лихви във времето, както е при стратегията „Снежна топка“.

Недостатъкът на стратегията „Лавина“ е, че ако дългът с най-висок ГПР е голям, ще отнеме повече време да го изплатиш и това може да окаже ефект върху мотивацията ти.

Ако не си сигурен кой от двата метода да използваш, комбинирай ги. Например, можеш да изплатиш първо най-малкия кредит, а след това този с най-висока лихва.

Ако си твърдо решен да изплатиш дълговете си, най-доброто нещо, което можеш да направиш е да определиш правилната стратегия за теб и да започнеш.

Веднъж, когато изплатиш заемите си, ще имаш възможност да започнеш да подобряваш кредитната си история с малки кредити и заеми, към които си редовен и лоялен платец.

Ако търсиш втори шанс, кредитна карта Бяла Карта е до теб. Бяла Карта ти дава шанс за ново начало дори и с лоша кредитна история. Бяла Карта е без такси за издаване и без годишна такса за обслужване. 

Кредитна карта Бяла Карта е алтернатива и възможност за изграждането на добра кредитна история и стабилно финансово бъдеще.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш