Кандидатствай Вход
Да кажем „Чао“ на парите в кеш!

Да кажем „Чао“ на парите в кеш!

Всички посягаме към портфейлите си по няколко пъти дневно. Освен реални банкноти обаче, там държим и поне по 1 кредитна или дебитна карта. Тази карта може да внесе удобство и сигурност в живота си, ако започнеш да я предпочиташ пред парите в кеш. Вече не се налага да мислиш дали имаш достатъчно пари в брой, когато излизаш да хапнеш навън или когато си харесаш намалени кецове. Вече плащаш онлайн всичките си битови сметки, превеждаш с няколко клика дължимото по ипотеката си или за месечния наем. С напредъка на технологиите в последните години дори въпросните карти започват да се превръщат в отживелица. Разплащанията през различни приложения на мобилните устройства, обединяващи разнообразни парични инструменти не са част от сюжена на фантастичен филм, а са реалност и част от ежедневието ни.

За периода от 2015 до 2017 година статистиката на БНБ ръст на картовите разплащания, извършени виртуално, с 43%, а стойността им нараства с зашеметителните 91%. Растат и средните суми, които хората плащат с карта. Днес не е лукс да платиш скъпа техника онлайн, или да предплатиш екскурзия в чужбина.

Почти всеки българин притежава дебитна карта, а над 1 милион от сънародниците ни разполагат с кредитна пластика. Изборът на единия или другия вид пластика остава за потребителя, като той зависи от начините, по които в последствие картата ще се ползва. Кредитната карта е много удобна при по-големи покупки или спешни разходи, за които нямаш достатъчно пари в банковата си сметка. Много от кредитните карти предоставят и кеш-бек функции, или специални отстъпки на притежателите си. Бяла Карта например дава на потребителите си достъп до голям брой търговски обекти, в които отстъпките при плащане с нея достигат до 35%.

Много хора се оплакват, че при плащането с карта им е по-трудно да следят точно колко са изразходили и с каква сума разполагат. Всъщност, редица изследвания показват, че по-лесно харчим хартиени пари, защото веднъж изтеглени, спираме да броим кога, къде и колко от тях даваме. Освен това, в последствие трудно си спомняме къде сме харчили. Когато се разплащаш предимно онлайн, сведения за всички твои трансакции остават в банкирането ти и винаги можеш да ги използваш за лични отчети и равносметки.

Друга удобна функция на дебитните и кредитни карти е SMS известяването. Благодарение на него, получаваш навременна информация за извършените с кредитната ти карта трансакции. Има обаче и неприятен момент – че повечето банки изискват допълнителна такса за включване на SMS известяване. С Бяла Карта, тези нотификации са напълно безплатни за всички наши клиенти и няма лимит на броя движения по сметката, за които те ще получат известие.

Освен практично, използването на карта е и по-сигурно. Спомнете си времената, когато хората получаваха месечната си заплата в кеш и трябваше да бъдат нащрек, докато се приберат вкъщи с парите. Днес това звучи забавно, но е добра илюстрация как картата пази парите ти. В случай на загуба или кражба, можеш лесно да блокираш картата с едно телефонно обаждане. Кредитните карти имат и допълнителна защитни механизми, с които е много трудно някой друг да използва картата, без да знаеш.

Да притежаваш кредитна карта е особено важно при пътувания в чужбина. Много хотели изискват данни за кредитна карта още при резервация и отказват настаняване, ако нямаш такава. Рент-а-кар услугите също масово се заплащат само и единствено с кредитна карта.

Каквото и да си говорим, кредитните карти са част от ежедневието на всички ни, независимо дали сме шопинг маниаци или не.

За разлика от останалите кредитни карти обаче, Бяла Карта ти осигурява нещо повече от кредит – тя ти дава изгодни възможности за онлайн пазаруване, големи отстъпки от магазини, безплатно SMS известяване за трансакции и предстоящи вноски и можеш да теглиш абсолютно безплатно от банкомат в България. И това не е всичко – за да бъдеш одобрен за Бяла Карта, трябва просто да се обадиш на телефон 0700 20 140 или да попълниш заявка онлайн.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш