Кандидатствай Вход
Идва ли краят на паролите и ПИН кодовете при кредитните карти?

Идва ли краят на паролите и ПИН кодовете при кредитните карти?

Искаме да те запознаем с една новина, която много от нас чакат с нетърпение – ПИН кодовете и паролите на кредитните карти могат да отпаднат завинаги.

Истината е, че много картодържатели срещат трудности при запомнянето на всичките си пароли и ПИН кодове. Когато имаш няколко дебитни и кредитни карти, тази задача съвсем не е лека. Поради това, повечето потребители си записват, на лист или в смартфона, паролата на кредитната си карта – нещо, което е противопоказно по всички критерии. 

И въпреки всичко – лошата практика продължава, без оглед на последствията. Може би, именно това е главната причина, която кара потребителите да жадуват за нови технологии, които ще направят пазаруването, разплащането и банковите операции, дори още по-улеснени от сега.

Какво може да замести паролите и пин кодовете при кредитните карти?

Новите технологии – те са този лъч надежда, който потребителите очакват. Някои европейски банки обявиха миналата година, че вече няма да е нужно да помниш цифри, нито „името на първия си домашен любимец“. 

Вместо това, ако искаш да потърсиш помощ от банката си или да направиш плащане, ще е нужно да се идентифицираш, единствено чрез гласово разпознаване или чрез пръстов отпечатък, поставен на специален сензор.

„Гласовото разпознаване“ при мобилното банкиране, вече е част от услугите на не една иновативна банкова институция в Европа. За да влязат в профилите си, потребителите трябва да кажат няколко определени фрази, вследствие на което, софтуерът на компанията ще анализира гласа. 

Въпросният анализ включва идентифициране на тон, вибрации, тембър и дори скоростта на изговаряне. След това ще има още един въпрос, който ще изключи възможността за дигитална имитация на „гласовия отпечатък“.

Биометричното разпознаване на гласа съвсем не крие рискове за личните ти данни, напротив – точно както пръстовия отпечатък, то също не може да бъде фалшифицирано. Тоест, никой не може да използва кредитната карта вместо теб, опитвайки се да имитира гласа ти.

Защо се очаква пин кода и паролата ще бъдат заменени?

Накратко – нужна е по-голяма сигурност. В последните години, онлайн измамите с лични данни и злоупотребата с кредитни карти са се увеличили многократно. 

Разбира се, един от факторите, за подобна черна статистика, е навлизането на онлайн пазаруването, все повече, в ежедневието на всички хора. Атаките са разнообразни – от сложни вируси, с които се заразяват компютрите, до фишинга.

Еднократната верификация чрез парола или пин код вече не е достатъчна да гарантира сигурността на твоята кредитна карта. За да се предпазиш от различните видове посегателства обаче, те съветваме да се увериш, че имаш достатъчно добра кредитна култура, което изисква да се запознаеш със същността на осъществяваните измами и със съветите за безопасност.

При биометричното гласово разпознаване, разбира се, ще имаш нужната сигурност – но това важи, когато използваш смартфона си и мобилното банкиране на банката. Подобен факт не бива да е повод за пренебрегване на правилата за безопасно пазаруване. 

Колко ще се улесни живота на картодържателите, след навлизането на биометрията в банкирането?

Истината е, че именно измамите са основен мотив, за интегрирането на нови технологии и биометрични методи, в банковата индустрия. 

Целта е да се подобри в пъти обслужването на клиенти, да се постигне максимално удобство и едновременно с това – да се гарантира сигурност на всеки един картодържател – независимо дали става въпрос за банкова карта, кредитна карта, мобилно банкиране или друго. Необходимостта от по-голяма защита е налице.

Знаеш ли, че биометричните методи съвсем не се изчерпват с разпознаването на глас. Всъщност, в момента има финансови компании, които изпробват още по-модерни технологии, като например измерване на пулса или използване на инфрачервена светлина за разпознаване на вените на клиента.

Всъщност през 2017 г., много банкови институции предлагат услугата гласово разпознаване на всичките си потребители, които използват мобилно банкиране. Разпознаването на формата на вените също се използва, но тепърва ще търпи доусъвършенстване. Идентифицирането на картодържател, по лицевите му характеристики и гласа му, обаче си остава тенденция №1 в модерния свят.

 

Докато всички промени влязат с пълна сила, гарантирай сигурността на своите профили, карти. Използвай силни пароли, не ги споделяй с никого и следи профилите и сметката си за необичайни активности. 

И все пак – макар примерите за биометрични технологични новости, интегрирани в банковата индустрия, да стават все повече – трудно е да се каже дали през тази година, паролите и ПИН кодовете ще изчезнат. Определено замяната им е стартирала вече, но съвсем не е приключила, така че не бързай да забравяш цифровите кодове (pin) на любимата си кредитна карта.

А, ако все още, по някаква причина, нямаш такава, то сега е моментът да заявиш своята кредитна Бяла Карта. Именно, благодарение на технологията, дори и сдобиването с такъв кредитен инструмент е изключително улеснено – просто попълваш онлайн формата в сайта на Бяла Карта или се обаждаш на телефон 0700 20 140.

Не е нужно, дори да плащаш такса за кандидатстване – Бяла Карта може да е твоя абсолютно безплатно. 

А предимствата ѝ съвсем не свършват до тук – постоянни отстъпки в партньорската ни мрежа, игри с награди всеки месец и страхотен онлайн магазин Белият магазин, изцяло на твое разположение – всичко това е само част от уникалните плюсове, които ти предлага кредитна Бяла Карта, за да можеш свободно разполагаш с финансови средства.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш