Кандидатствай Вход
Кажи „Чао“ на парите в кеш!

Кажи „Чао“ на парите в кеш!

Всички посягаме към портфейлите си по няколко пъти дневно. Освен реални банкноти обаче, там държим и поне по 1 кредитна или дебитна карта. 

В последните 3 години все по-често бихме срещнали портфейли, в които няма пари в брой, а има доста повече от 1 карта. 

Какво представлява безконтактното плащане?

Безконтактното плащане е начин на разплащане с банкова карта, при който не е необходимо да поставяш картата в четец или да въвеждаш ПИН код

Просто доближи картата до четеца и плащането е извършено. Операцията е бърза, удобна, лесна и сигурна. 

Плащането през дигитализиран портфейл в телефон също е вид безконтактно плащане. Плащанията с мобилно устройство са вече факт и стават все по-популярни. 

Технологичното развитие при разплащанията ни дава повече комфорт и спокойствие и определено си струва да имаме и тази възможност в джоба на панталоните ни или в чантата, която носим.

Защо е важно използването на безконтактно плащане?

Благодарение на безконтактното плащане вече не се налага да мислиш дали имаш достатъчно пари в брой, когато излизаш да хапнеш навън или когато си харесаш намалени кецове. 

Освен практично, използването на безконтактна карта е по-удобно. Спомни си времената, когато хората получаваха месечната си заплата в кеш и трябваше да бъдат нащрек, докато се приберат вкъщи с парите

Днес това звучи забавно, но е добра илюстрация как картата пази парите ти. В случай на загуба или кражба, можеш лесно да блокираш картата с едно телефонно обаждане. 

Кредитните карти имат и допълнителна защитни механизми, с които е много трудно някой друг да използва картата, без да знаеш.

За периода от 2015 до 2017 година статистиката на БНБ ръст на картовите разплащания, извършени виртуално, с 43%, а стойността им нараства с зашеметителните 91%. Растат и средните суми, които хората плащат с карта. 

Днес не е лукс да платиш скъпа техника онлайн, или да предплатиш екскурзия в чужбина. Вече плащаш онлайн всичките си битови сметки, превеждаш с няколко клика дължимото по ипотеката си или за месечния наем. 

Почти всеки българин притежава дебитна карта, а над 1 милион от сънародниците ни разполагат с кредитна пластика. 

Изборът на единия или другия вид пластика остава за потребителя, като той зависи от начините, по които в последствие картата ще се ползва. 

Кредитната карта е много удобна при по-големи покупки или спешни разходи, за които нямаш достатъчно пари в банковата си сметка. 

Показателно е, че Българска народна банка ежегодно отчита увеличение на безкешовите плащания. 

Според статистиката средните суми, които хората плащат с карта, също растат всяка година. 

В страната има над 100 хиляди ΠOC тepминaлa, а за 6 месеца в употреба влизат средно 14 xиляди нови плaтeжни ycтpoйcтвa. 

Въпреки, че след Ковид много от финансовите дружества въведоха такси при теглене на банкомат, все още могат да се намерят кредитни карти като Бяла Карта, при които няма такса за потребителя – не губиш пари, а печелиш удобство!

С напредъка на технологиите в последните години дори и въпросните физически карти започват да се превръщат в отживелица. 

Разплащанията през различни приложения на мобилните устройства, обединяващи разнообразни парични инструменти не са част от сюжета на фантастичен филм, а са реалност и част от ежедневието ни.

Как да използваш безконтактно плащане?

Безконтактните карти са изключително удобно средство за разплащане навсякъде, където би могъл да използваш тази услуга. 

Те позволяват да теглиш пари в кеш, както и при традиционните пластики,  но за разлика от тях, операцията се извършва само с докосване до четящото устройство.

На практика, когато един търговски обект притежава ПОС терминал, единственото което е необходимо е:

1.     Служителят да въведе коректно сумата, която трябва да платиш;

2.     Да доближиш своята безконтактна пластика до четеца на устройството.

Безконтактното плащане използва технологията NFC (Near Field Communication), която осигурява улеснено безконтактно споделяне на информация между различни устройства, поддържащи тази технология. 

За да използваш безконтактно плащане, трябва да имаш карта със символа Google Pay / Карти / Индивидуални клиенти / Началои да търсиш този символ на ПОС терминалите. 

Какви са предимствата на безконтактното плащане?

Знаеш ли, че безконтактното плащане на POS терминал е със 7 секунди по-бързо от обикновено плащане с карта и с 15 секунди по-бързо от плащане в брой?

В света на съвременните финанси и технологии безконтактното плащане се налага като иновативно и удобно решение.

То представлява бързо и сигурно плащане, без да бъде необходимо да изваждаш физическата си карта или да въвеждаш пин кодове. 

Ето няколко аргумента защо е удобно да се използват безконтактни плащания:

Бързина и удобство

Едно от най-големите предимства на безконтактното плащане е бързината, с която може да бъде извършено. 

Просто задръж картата си или мобилния си телефон близо до устройството за плащане и трансакцията ще бъде извършена в секунди

Не е нужно да търсиш пари в портмонето си, да броиш монети или да въвеждаш пин код. Това особено се отразява в моментите, когато си на път или имаш спешна нужда от плащане.

По-малко контакти и повече безопасност

Безконтактното плащане помага да се намали физическият контакт между потребителите и устройствата за плащане, което става особено важно в период на разпространение на различни инфекции и вируси. 

Като избегнеш физическото докосване на терминалите за плащане, намаляваш риска от пренос на заболявания. 

Освен това, безконтактните плащания изискват уникален идентификатор, който гарантира по-голяма сигурност на твоята финансова информация.

Широко приложение и съвместимост

Безконтактното плащане може да се извършва с различни видове безконтактни карти или мобилни приложения. Това означава, че независимо дали използваш кредитна карта, дебитна карта или мобилен телефон, имаш възможност да се възползваш от тази удобна форма на плащане. 

Безконтактното плащане е широко прието в магазините, ресторантите, бензиностанциите и дори в обществения транспорт, което го прави изключително удобно за ежедневния ни живот.

Защо е удобно да се използва безконтактно плащане?

Безконтактните плащания отдавна не са екзотика, а част от съвременния начин на живот.

В днешно време можеш да използваш най-различни предмети и устройства като алтернатива на плащанията в кеш - традиционно се използват дебитни или кредитни карти, но да платиш безконтактно е възможно и със смартфон, часовник, гривна, чип и дори стикер. 

Проучванията показват, че след 2018 г. повече от половината картови плащания в Европа вече са безконтактни, което ги превръща в новия „стандартен начин“ за плащане. Иначе казано - кажи чао на парите в кеш.

Безконтактното плащане предлага много предимства, като по-голяма сигурност, по-бързо обслужване и по-голям контрол върху разходите. 

Много хора се оплакват, че при плащането с карта им е по-трудно да следят точно колко са изразходили и с каква сума разполагат. 

Всъщност, редица изследвания показват, че по-лесно харчим хартиени пари, защото веднъж изтеглени, спираме да броим кога, къде и колко от тях даваме. 

Освен това, в последствие трудно си спомняме за какво сме харчили. 

Ако и при теб е така, има лесен начин да се справиш с този проблем. Използвай възможността за онлайн банкиране. 

Когато всички трансакции са електронни, можеш много по-лесно да правиш отчет и анализи на разходите си. 

Когато се разплащаш предимно онлайн, сведения за всички твои трансакции остават в банкирането ти и винаги можеш да ги използваш за лични отчети и равносметки. 

Все по-популярни стават приложенията за телефон, с които можеш да правиш справки буквално навсякъде. 

При по-честа употреба на карта, мозъкът ти ще пренастрои начина ти на мислене и няма да пропуска да отчете, че чекирането на картата е реално плащане. 

Друг начин да си винаги наясно с плащанията си е да активираш получаването на SMS известия или push нотификации за всяка трансакция

Благодарение на такъв тип известия, получаваш навременна информация за извършените с кредитната ти карта трансакции. 

Как да се предпазиш от злоупотреби при безконтактно плащане?

Ако искаш да бъдеш 100% сигурен, че няма да пострадаш от измами, спазвай тези прости правила при пазаруване онлайн:

  • Когато въвеждаш ПИН код при плащане чрез ПОС терминал или при теглене на АТМ, закривай с ръка клавиатурата.
  • Използвай профила си за онлайн банкиране, за да следиш всички трансакции.
  • При онлайн пазаруване използвай само защитени сайтове. Те започват с https вместо само с http. Провери и дали сайтът е част от системата за сигурни плащания на Visa и MasterCard
  • Избягвай да пазаруваш през обществени Wi-Fi мрежи.
  • Не запаметявай банковите си данни в сайтовете, през които правиш плащания.
  • Постарай се да измислиш трудни пароли за достъп, която да са различни за всеки твой профил.

Въпросът за сигурността е особено важен при пътувания в чужбина. Преди пътуване, трябва да се информираш какви са таксите за трансакции и каква карта ще ти бъде най-изгодно да използваш. 

Бяла Карта се грижи да не плащаш големи такси в чужбина. А ако решиш да пътуваш в България, можеш да използваш изгодните отстъпки на нашите партньори за запазване на почивка, спа процедури или масажи.

Плащай безконтактно с Бяла Карта

За разлика от останалите кредитни карти, Бяла Карта ти осигурява нещо повече от кредит. 

Тя ти дава изгодни възможности за онлайн пазаруване, големи отстъпки от магазини, безплатно известяване за трансакции и предстоящи вноски и можеш да теглиш абсолютно безплатно от всеки банкомат в България и в рамките на Европейската икономическа общност. 

И това не е всичко. За да бъдеш одобрен за Бяла Карта, трябва просто да се обадиш на телефон 0700 20 140 или да попълниш заявка онлайн. 

Няма нужда да попълваш дълги и ненужни бланки, да предоставяш извлечения от банки или документи от работодател. 

Можеш да получиш своята уникална кредитна карта бързо и лесно, с безплатна доставка до посочен от теб адрес.

Освен това, Бяла Карта има мобилно приложение за iOS и Android, от което можеш много лесно да контролираш и проверяваш наличните средства по своята кредитна карта и да потвърждаваш своите онлайн плащания. 

Каквото и да си говорим, кредитните карти са част от ежедневието на всички ни, независимо дали сме шопинг маниаци или не. 

А безконтактната пластика на Бяла Карта я прави сигурно оръжие в ръцете ти при всяка нужда и ситуация.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш