Кандидатствай Вход
Как да анализираш една кредитна карта?

Как да анализираш една кредитна карта?

Въпреки че кредитните карти могат да бъдат важен инструмент за възстановяване на кредитната ти история, хората с лош кредитен рейтинг трябва да бъдат много усърдни, за да намерят карта, която работи в тяхна полза. 

Наистина има пластики, предназначени за потребители с лоша кредитна история. Без значение обаче, дали имаш добра кредитна история или лоша такава, или пък нямаш никаква досега, трябва да анализираш една кредитна карта, преди да я вземеш.

Винаги проучвай добре възможностите на пазара, преди да сключваш договор за кредит. За тази цел е важно да знаеш как и спрямо какво се анализира една кредитна карта. Така ще имаш познания, дори и базови, за кредитните средства:

Как да анализираш една кредитна карта?

1. Годишна такса

Повечето кредитни карти (обезпечени и необезпечени) начисляват годишна такса за поддържане на сметката. Особено, ако кредитната карта се издава от банкова институция, това условие е почти задължително. 

Все пак всеки знае, че банките се издържат основно от такси и комисионни. Размерът на таксата се начислява директно върху салдото в една голяма сума всяка година или се преразпределя на месечни вноски. 

Има много малко кредитни карти са без годишни такси за обслужване, като Бяла Карта например. Хубавото при не я е, че липсата на годишна такса не е промоционално условие, а важи за целия период, през който имаш Договор за Бяла Карта.

2. Допълнителни такси

Ще намериш всички допълнителни такси на картата на страницата "Общи условия". Има кредитни карти с много по-високи допълнителни такси, спрямо други пластики.

Освен стандартните такси за забава и надхвърляне на таксата, картите могат да включват и месечни такси за поддръжка, такси за прехвърляне на салдо, такси за авансово плащане, първоначални такси за обработка, упълномощени потребителски такси и такси за чуждестранни транзакции. 

Всички те се таксуват директно в профила ти, така че можеш да започнеш с баланса, преди да получиш дори картата на адреса ти. 

Таксите могат да се променят от година на година, така че не забравяй да изчислиш годишните и месечните разходи за следващите години, за да разбереш коя карта е най-добрата дългосрочна стойност.

Не забравяй и, че Бяла Карта е без такса за теглене на пари в брой от банкомати в България, за плащане онлайн, за издаване, преиздаване или обслужване.

3. ГПР - годишен процент на разходите

Годишният процент на разходите е един от най-важните показатели, спрямо които да сравняваш една пластика с друга. На практика, ГПР показва общите ти разходи по тази кредитна карта, а не само лихвите, които ще плащаш по нея. ГПР включва такси и поддръжки и абсолютно всички разходи, които биха произтекли от факта, че притежаваш кредитна карта.

Много хора смятат, че лихвеният процент е най-важният показател при избора на кредитна карта. Всъщност годишният процент на разходите е също толкова важен фактор и не бива да се пренебрегва.

Затова, когато избираш кредитна карта, освен за лихвата, трябва да попиташ и за годишният процент на разходите по тази карта. Така ще разбереш реалната цена на кредитната карта. Имай предвид, че ГПР се изразява в проценти, точно както и лихвата.

4. Такса за чуждестранна трансакция

Много от кредитните карти начисляват такса за чуждестранна трансакция, която може да варира от 1 до 5% от общата стойност на покупката. Тя покрива разходите за обработка на международни плащания и обмяна на валута. Ако ще използваш своята в чужбина често, помисли за карта с по-ниска такса или която такава, която не начислява при чуждестранни трансакции.

5. Възможно увеличение на лимита

Кредитните карти за хора с лоша кредитна история обикновено имат много ниски начални кредитни лимити. Някои карти ограничават лимита ти, но много от тях ще увеличат наличния ти таван, ако си демонстрирал последователно отговорна употреба на финансовият инструмент.

Тъй като кредитният ти рейтинг се се подобрява, може да искаш по-висок лимит, така че да можеш да използваш картата за редовни покупки или да имаш повече средства в случай на неочаквана ситуация. По-високият кредитен лимит също ще помогне да намалиш общата степен на усвояване на средствата.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш