Кандидатствай Вход
Как да анализираш една кредитна карта?

Как да анализираш една кредитна карта?

  • Бяла Карта
  • 25.03.2019
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 1142

Въпреки че кредитните карти могат да бъдат важен инструмент за възстановяване на кредитната ти история, хората с лош кредитен рейтинг трябва да бъдат много усърдни, за да намерят карта, която работи в тяхна полза. Наистина има пластики, предназначени за потребители с лоша кредитна история. Без значение обаче, дали имаш добра кредитна история или лоша такава, или пък нямаш никаква досега, трябва да анализираш една кредитна карта, преди да я вземеш.

Винаги проучвай добре възможностите на пазара, преди да сключваш договор за кредит. За тази цел е важно да знаеш как и спрямо какво се анализира една кредитна карта. Така ще имаш познания, дори и базови, за кредитните средства:

1. Годишна такса

Повечето кредитни карти (обезпечени и необезпечени) начисляват годишна такса за поддържане на сметката. Особено, ако кредитната карта се издава от банкова институция, това условие е почти задължително. Все пак всеки знае, че банките се издържат основно от такси и комисионни. Размерът на таксата се начислява директно върху салдото в една голяма сума всяка година или се преразпределя на месечни вноски. Годишната такса ще натрупа лихва, ако не я изплатиш до края на платежния цикъл, в който се таксува.

Има много малко кредитни кредитни карти без годишни такси, като Бяла Карта например. Хубавото при не я е, че липсата на годишна такса не е промоционално условие, а важи за целия период, през който имаш Договор за кредитна карта Бяла Карта.

2. Допълнителни такси

Ще намериш всички допълнителни такси на картата на страницата "Общи условия". Има кредитни карти с много по-високи допълнителни такси, спрямо други пластики.

Освен стандартните такси за забава и надхвърляне на таксата, картите могат да включват и месечни такси за поддръжка, такси за прехвърляне на салдо, такси за авансово плащане, първоначални такси за обработка, упълномощени потребителски такси и такси за чуждестранни транзакции. Всички те се таксуват директно в профила ти, така че можеш да започнеш с баланса, преди да получиш дори картата на адреса ти. Тъй като таксите натрупват лихва, подобно на всяка друга покупка, кредитните експерти отбелязват, че потребителите могат да привършат баланса си по кредитните карти само заради допълнителните такси. А много потребители дори не предвиждат в разходите си по картата, подобни разплащания.

Таксите могат да се променят от година на година, така че не забравяй да изчислиш годишните и месечните разходи за следващите години, за да разбереш коя карта е най-добрата дългосрочна стойност.

Не забравяй и, че Бяла Карта е БЕЗ ТАКСИ – за теглене от банкомати в България, за плащане онлайн, за издаване, преиздаване или обслужване.

3. ГПР - годишен процент на разходите

Годишният процент на разходите е един от най-важните показатели, спрямо които да сравняваш една кредитна пластика с друга. На практика, ГПР показва общите ти разходи по тази кредитна карта, а не само лихвите, които ще плащаш по нея. ГПР включва такси и поддръжки и абсолютно всички разходи, които биха произтекли от факта, че притежаваш кредитна карта.

Много хора смятат, че лихвеният процент е най-важният показател при избора на кредитна карта. Всъщност годишният процент на разходите е също толкова важен фактор и не бива да се пренебрегва. Затова, когато избираш кредитна карта, освен за лихвата, трябва да попиташ и за годишният процент на разходите по тази карта. Така ще разбереш реалната цена на кредитната карта. Имай предвид, че ГПР се изразява в проценти, точно както и лихвата.

4. Такса за чуждестранна транзакция

Много от кредитните карти начисляват такса за чуждестранна транзакция, която може да варира от 1 до 5% от общата стойност на покупката. Таксата покрива разходите за обработка на международни плащания и обмяна на валута. Ако ще използваш картата си извън страната често, помисли за карта с по-ниска такса или която не начислява такса за чуждестранна транзакция.

5. Възможно увеличение на кредитния лимит

Кредитните карти за хора с лоша кредитна история обикновено имат много ниски начални кредитни лимити. Някои карти ограничават лимита ти, но много от тях ще увеличат наличния ти таван, ако си демонстрирал последователно отговорна употреба на картата.

Тъй като кредитният ти рейтинг се се подобрява, може да искаш по-висок лимит, така че да можеш да използваш картата за редовни покупки или да имаш повече кредитни средства в случай на неочаквана ситуация. По-високият кредитен лимит също ще помогне да намалиш общата степен на усвояване на средствата.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш