Кандидатствай Вход
Как да изплатиш дълговете си по-бързо?

Как да изплатиш дълговете си по-бързо?

Лесно е човек да стане задлъжнее, но може да бъде мъчително и трудно да изплати дълговете си. Изплащането на дълговете може да отнеме месеци, дори години. В днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ще ти дадем няколко съвета, които ще ти помогнат да изплатиш задълженията си по-бързо и лесно, и ще ти помогнат да поемеш контрол над финансите си.

1. Спри да задлъжняваш и да си създаваш нови дългове – предприемайки само тази крачка, няма да се избавиш от дълга, но поне няма да влошиш състоянието си. Ако продължиш да задлъжняваш, ще ти е много по-трудно да изплатиш всичко и да си върнеш контрола над финансите.

2.  Увеличи месечните си вноски – Колкото по-малки суми плащаш всеки месец, толкова по-дълго ще имаш задължения и лихвите ти ще растат спрямо това. Изчисли каква сума можеш да отделяш месечно и започни да изплащаш по-бързо кредитите си.

3.  Плащай задълженията по кредитната си карта – Ако притежаваш кредитна карта, носиш отговорност да плащаш вноските си навреме. Запознай се внимателно със сроковете и минималните суми за плащане на твоя кредитор. Идеалният вариант е да плащаш цялото си задължение до датата си на падеж, това ще ти спести натрупване на допълнителни лихви и такси. Ако нямаш тази възможност внасяй поне минималната дължима сума по твоята кредитна карта.

4. Създай си фонд за спешни случаи – Създаването на фонд за спешни случаи може да ти звучи неподходящо, когато трябва да изплащаш дългове, но не е така. Фондът за спешни случаи може да те предпази от създаване на нови дългове. Тези спестявания ще бъдат твоят спасителен пояс, който да използваш в случай на нужда. Идеалният размер на фонда за спешни случаи е от 6 до 12 месеца. Тук може да прочетеш повече информация за фонда за спешни случаи.

5. Избери 1 кредит/дълг и го изплати напълно – Анализирай кредитите си и лихвите им. Вместо да повишаваш месечните вноски на всичките си дългове, избери този с най-висока лихва. Можеш да постигнеш забележителен напредък, ако правиш по-големи плащания докато този дълг бъде погасен. В същото време, намали вноските по другите си кредити до абсолютния минимум. След като изплатиш най-скъпия си дълг, приложи стратегията и за останалите.

6. Намали ежедневните си разходи – Безгрижното харчене е опасно в твоята ситуация. Ще ти бъде много по-лесно да се справиш с дълга си, ако намалиш излишните разходи. Отдели време да прегледаш и анализираш месечните ти приходи и разходи. Раздели разходите си на: нужди и желания. Нуждите включват неща като: наем, комунални услуги, храна, транспорт, детска градина и др.  В графата „желания“ може да включиш: телевизия, карта за фитнес, храненията навън, нови дрехи, забавления, декориране на дома, фризьор и др. За да изплатиш дълговете си, трябва да намалиш разходите си за т.нар. „желания“.  Ако търсиш съвети, с които да спестиш в ежедневието си, прочети някои интересни съвети тук.

7. Плащай сметките си навреме – Направи всичко възможно да плащаш сметките си навреме, за да спестиш пари. Просрочията обикновено струват пари. За да избегнеш допълнителни и излишни такси за услуги, които могат да намалят ефективното редуциране на дълга ти, старай се да плащаш навреме. За да предотвратиш изкушението да изхарчиш парите си, автоматизирай плащанията. Така, когато получиш заплата, ще знаеш, че всички сметки са платени.

8. Намери източник на допълнителен доход - За да изплатиш дълговете си по-бързо, трябва да намериш източник на допълнителен доход. Може да помислиш да започнеш втора почасова работа, да продадеш вещи, които не използваш. Вариантите са много. Помисли какви са възможностите пред теб, действай и насочи всички допълнително приходи към това да изплатиш дълговете си.

9. Направи си бюджет – След като намалиш разходите си максимално, създай си бюджет и се придържай към него. Бюджетът ще предотврати излишните разходи, които би правил попринцип. Трябва да си сигурен, че харчиш по-малко, отколкото печелиш. Когато намамалиш разходите си възможно най-много и свикнеш да се придържаш към бюджет, бързо ще изплатиш дълговете си и ще започнеш отначало.

Не се отказвай. Има начини да се справиш и да излезнеш от трудните ситуации. Ако пък вече си успял да погасиш дълговете си, но понякога ти се налага да разполагаш с допълнителни средства, Бяла Карта е до теб. Бяла Карта дава шанс дори и на кандидати с влошена кредитна история. Кредитна карта Бяла Карта е без такси за издаване, преиздаване и обслужване. С Бяла Карта не плащаш такси при теглене на пари от банкомат, при плащане онлайн и на ПОС терминал. Това означава, че кредитна карта Бяла Карта не ти струва нищо, когато не я използваш. Информирай се за начините за ефективно управление на личните финанси и се научи да използваш кредитните инструменти разумно.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш