Кандидатствай Вход
Как да използваш кредитна карта отговорно?

Как да използваш кредитна карта отговорно?

Да получиш одобрение за изгодна кредитна карта с много предимства не е толкова невъзможно, колкото смяташ. Благодарение на кредитна карта Бяла Карта - небанковата кредитна карта, която ти дава десетки възможности да подобриш кредитната си история и да разполагаш с финансови средства. 

За да се възползваш от всички ползи на Бяла Карта обаче, ще трябва да си наясно как се използва разумно и правилно кредитна пластика. Целта е да спечелиш максимални предимства от разплащанията с твоята кредитна карта.

Как обаче да съумееш да използваш кредитната си карта отговорно? И възможно ли е да го направиш, ако вече имаш зад гърба си недотам добра кредитна история, но все пак си получил “да” от Бяла Карта.

Ако вече имаш проблеми в кредитната си история, сега ще ти е нужна отговорна стратегия за подобряване на кредитния рейтинг.

Ето как да ползваш кредитна карта отговорно

След като вече притежаваш кредитна карта, първото нещо, което трябва да предприемеш е да съставиш месечен бюджет на домакинството си. Това ще ти помогне да прецениш правилно кога, за какво и за колко пари да използваш пластиката.

След като имаш изготвен бюджет е добре да анализираш месечните си разходи. При уточняване на всички важни и неизбежни разходи, остават онези средства, които ще заделяш за спестявания и които можеш да насочиш към погасяване на вноски по кредит или кредитна карта.  

Разбира се, ако имаш спешен разход, нормално е да се възползваш от услугите на кредитната си карта, за да го покриеш. Ако не изготвяш и следиш бюджета и финансите си, рискуваш да изпаднеш в ситуация, в която не можеш да погасиш кредитната си вноска. А това няма да се отрази добре на кредитната ти история.

Друго правило, което ще те предпази от влошаване на кредитния ти рейтинг, е използването само на част от кредитния лимит. С други думи - ако имаш одобрени 1000 лв., то това не означава, че този месец трябва да се възползват от 950 лв., просто защото имаш тази възможност. 

Ако не е наложително и разходът не е спешен, използвай малка част от кредитния си лимит, а не цялата възможна. Използвайки само част от отпуснатия лимит, ти доказваш, че умееш да боравиш с финансите си и не прибързваш в решенията си. Точно това ще ти помогне по пътя към финансово благополучие и добър кредитен рейтинг.

Друга стъпка в отговорното използване на кредитна карта е самият й избор - какъв вид да е картата, от коя финансова институция, дали да е банкова, или издадена от друг кредитор. Възможностите днес са много - от кредитни карти за пътуващи в чужбина до кредитни карти, подходящи за потребители с лош кредитен рейтинг.

Отговорното поведение при сключване на договор за кредитна карта е да не взимаш импулсивно решение. Напротив - добре е да проучиш внимателно различните възможности, които имаш. 

Трябва да анализираш кредитните разплащателни средства и кое от тях е най-подходящо за твоя стил на живот и финансови възможности. Ако не пътуваш често в чужбина, едва ли ще ти е нужна пластика с десетки плюсове при авиокомпании и хотели отвъд граница. Колкото и привлекателни да изглеждат тези кредитни карти, техните предимства са непрактични за теб. 

От друга страна, ако смяташ че ще плащаш пари в кеш и ще ти е удобно да ползваш кредитно средство за това, проучи как стоят нещата с тегленето от банкомат. 

Бяла Карта например е кредитна карта, която ти дава уникалната възможност за теглене на пари в брой от банкомат в България, без такса за това.Така плащаш единствено лихвата върху изтеглените средства. Подобни детайли биха били полезни при избора на кредитна карта и биха направили използването й една идея по-лесно и удобно.

За да бъдеш отговорен кредитополучател, е най-важно и да умееш да плащаш всяко едно задължение в уречения срок. Или както вече споменахме - да си сигурен, че ще можеш да направиш месечната вноска, преди да платиш сумата с картата си.

Отговорният ползвател на кредитна карта не трябва да я предоставя за ползване на други лица. По този начин се спестява опасността от злоупотреба. 

В случай че търсиш своят кредитен инструмент, Бяла Карта може да бъде идеалната за теб. Тя има кредитен лимит до 3000 лева и е подходяща да я използваш както на АТМ, така и на ПОС и онлайн.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш