Кандидатствай Вход
Как да направите спасителен план за семейния бюджет по време на икономическа криза?

Как да направите спасителен план за семейния бюджет по време на икономическа криза?

Икономическата криза, която вече се усеща както в България, така и по света, притеснява много хора. Ако все още семейството ти не е засегнато от кризата, но се притесняваш от по-сериозни последствия върху финансите ви, трябва да вземеш необходимите мерки за оптимизиране на семейния бюджет.

Сега е моментът да говориш със семейството си и заедно да направите спасителен план за действие, в който да разгледате различните възможни сценарии и начините, по които може да се справите с тях. Действията по план ще ви дадат възможност да запазите стабилност в кризисната ситуация.

Проведете разговора в момент, в който всички сте подготвени за сериозен и открит разговор. Това може да е преди или след работа, или през уикенда, когато няма какво да ви разсейва.

Как да направиш спасителен план за семейния бюджет по време на икономическа криза?

1. Говорете за пари

За да започнеш да създаваш план за семейния бюджет, първо трябва да поговориш открито за пари със семейството си. Обсъдете положението си открито и идентифицирате възможните сценарии в следващите 1 до 3 месеца.

В момента никой не е загубил работата си, но очаква ли се това да е така през следващия месец или два? Колко сигурни са работните ви места? Има ли възможност да намерите нова работа? Някои от вас има ли право на обезщетение за безработица? 

Това са малка част от въпросите, на които трябва да си отговорите честно – без да си правите илюзии. Опиши какви са възможните ситуации, пред които семейството ти може да бъде изправено.

2. Прегледай месечните си разходи

Важно е да разбереш колко и за какво харчите за период от един месец. Това ще ти помогне да определиш колко сериозно ще ти повлияе евентуалната загубата на приходи.

Опиши внимателно всички неотложни разходи – вноски по кредити и кредитни карти, сметки за комунални услуги, телефони, уреди на изплащане и др. Така ще имаш представа колко е минимумът, който трябва да отделяш, за да може да плащаш задълженията си. Това е важно, 

за да не изпаднеш в ситуация, от която ще ти е трудно да се измъкнеш.

Имаш ли спестовни сметки и за какъв период от време те биха ти помогнали да преодолееш ситуацията? 

3. Създай фонд за спешни случаи 

Ако има и малка вероятност кризата, предизвикана от Covid-19, да повлияе на семейния бюджет, трябва да се се съсредоточиш върху краткосрочни финансови цели като създаването на фонд за спешни случаи.

Експертите препоръчват да се спестят разходи за живот между три и шест месеца, но това едва ли е възможно, ако сега започвате да създавате фонд. 

Въпреки това, не харчи всичките си пари, старай се да минимизираш разходите си и всеки останал приход, насочи към фонда за спешни случаи. Важно е да имаш спасителен пояс, ако коронавирусът продължи влиянието си върху икономиката.

Колкото по-голяма несигурност има, толкова по-старателно трябва да пестиш. Помисли и за съхранението на тези пари, за да може лесно да се възползваш от тях, в случай на нужда.

4. Намали разходите

Сега е важно да опиташ максимално да ограничиш ненужните разходи. Не харчи пари за дрехи, козметика и всичко, което не е спешно.

Прегледай разходите си и виж откъде може да спестиш – абонаменти за различни платформи, намаляне на сметки за електроенергия и други. Ако си под наем, може да обмислиш възможността за разговор с наемодателя за намаляване на наема или евентуално отлагане на плащанията, ако останеш без работа.

Накрая, опитай да намалиш разходите за храна. Купувай най-необходимите стоки, разглеждай промоциите в магазините, пазарувай със списък и планирай храненията си. Възможно е тези мерки да ти се струват прекалени, но ако съумееш да направиш малки лишения сега, ще имаш значително по-спокойни месеци, ако останеш без приходи.

5. Вярвайте един в друг

И накрая, но не по важност, давай и потърси подкрепа – финансово и емоционално. В трудни моменти като този, за всеки човек е важно да усети подкрепа и грижа от близките си хора. Заедно имате възможност да преминете през този период и да изградите още по-стабилна връзка.

Не се отчайвай, постарай се да си максимално подготвен и имай готовност да бъдеш гъвкав с финансите и егото си.

Ако семейството ти има нужда от допълнителни средства до заплата, Бяла Карта е насреща. Кандидатствай за Бяла Карта напълно безплатно, а при одобрение, ние ще я доставим до дома ти.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш