Кандидатствай Вход
Как да оптимизираме бюджета си по празниците, за да успеем да купим всичко и да ни останат пари?

Как да оптимизираме бюджета си по празниците, за да успеем да купим всичко и да ни останат пари?

  • Бяла Карта
  • 01.12.2019
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 983

Наред с празничната еуфория, винаги се появява и притеснението, свързано с толкова извънредни разходи. Подготовката на общата трапеза, закупуването на подаръци, разходите по пътуване… Навярно дори няма как да бъдат предвидени всички извънредни покупки, които ще ти се наложат през декември.

Според проучване на финансовите експерти от организацията Wagestream, която е активна в областта на защита на правата на заетите лица, около Коледа значително се повишава броя на хората в депресия, разтревожени за сумите, които трябва да похарчат. За да бъдем съвсем точни – една трета от анкетираните отговорили, че се чувстват депресирани заради увеличените си разходи, а половината разкрили, че ще се наложи да изтеглят заем, за да се справят с Коледните харчове.

За да не се чувстваш виновен за похарченото по празниците и да не посрещнеш новата година с празни джобове и кредити, подготвихме наръчник в 7 стъпки. Спазването ще ти гарантира, че не само ще стартираш 2020-та година, покрил всички извънредни празнични разходи без трайни дългове, но и ще си успял да спестиш нещичко.

Контролът е ключa

Наистина е важно ти да контролираш финансите си, а не те – теб. Всеки път, когато почувстваме, че нещо излиза извън контрола ни, нивата на безпокойство се повишават. Ето защо първата и най-важна стъпка, за да оптимизираш максимално бюджета си по празниците е да се успокоиш и да поемеш контрол над всичко.

Направи стриктен разчет на бюджета си за месеца

Ако редовно четеш съветите от нашия блог, значи това е нещо, което правиш всеки месец. Да предвидиш адекватно приходите и разходите си е наистина важно условие, ако се стремиш към финансово благополучие. Какво предлагаме за празничния период? Предвиди всички фиксирани разходи – за жилище, сметки, такси и т.н. Извади тази сума от приходите си. Не планирай празнични бонуси, освен ако не си 100% сигурен, че такива ще има и какъв ще е точният им размер.

По принципа 50-30-20 следва не повече от 50% от чистия ти доход да отива за фиксирани разходи. 30% трябва да ти стигат за ежедневни разходи като храна, транспорт и т.н. 20% трябва да пестиш. В празничния месец ти предлагаме да намалиш с по 10% последните 2 пера. Намали дневните си разходи с малко – вместо 20 лева на ден, можеш да планираш по 15. Взимай си обяд от вкъщи, пий кафе преди да излезеш – има десетки начини да намалиш ежедневните си разходи с ¼ до 1/3. Ако следваш този съвет, в празничния месец можеш да отделиш 20% от чистия си доход за подаръци и празнични разходи, като пак ще си успял да спестиш 10%. Забележи, че в сметката не са включени празнични бонуси, каквито много фирми предоставят на служителите си. Ако получиш бонус, той може да отиде директно в спестовната ти сметка и да спестиш дори повече от обичайното.

Проверявай заложените дневни разходи и не ги надхвърляй

Поддържай мотивацията си да се справиш с планираното като достатъчно често преглеждаш как се справяш до момента и какво следва в следващите няколко дни. Добра практика е да не държиш у себе си повече от панираните за харчене дневни суми, за да не се изкушаваш да харчиш повече. Преди всяка импулсивна покупка си задавай въпроса „трябва ли ми това наистина?“. Така ще елиминираш до минимум непредвидените в бюджета ти разходи.

Направи точен списък на хората, на които ще купуваш подарък

За да успееш да следваш вече начертания финансов план за месеца, не бива да надхвърляш заложените 20% за подаръци и празнични разходи. Като за начало, опитай се да предвидиш какво точно включва списъка ти с празнични разходи. Ако в него влиза пътуване, колко би ти струвало? Каква сума ще ти е нужна за празничната трапеза? Много по-лесно ще ти е да предвидиш този тип разходи, отколкото тези за подаръци. Най-добре фиксирай размера на първите и задели каквото остава за подаръци. Едва тогава направи списък на хората, на които ще купуваш подаръци.

Ако можеш да намалиш броя на подаръците, действай

Коледа погрешно се комерсиализира. В действителност това е един от най-семейните празници. Ден, в който сме по-сърдечни, по-добри и по-близки. Както сам виждаш, най-важното на Коледа не са материалните подаръци. Сподели тези свои мисли с близките си. Възможно е и те да се чувстват по същия начин. Можете доброволно да се разберете да не си разменяте материални подаръци и да оставите единствено децата като част от списъка за пазаруване.

Подари скъпи емоции, а не скъпи вещи

Независимо, дали сте се разбрали да не си разменяте подаръци, или да се простирате до някаква по-ниска стойност за подареното, винаги можеш да вложиш повече емоции в избора на изненада за всеки от списъка ти. Някой обича сладкарството? Намери му интересни рецепти за сладки, разпечатай ги и му ги подари като свитък! Друг харесва домашната декорация? Защо не му изработиш колаж от изрезки? Всеки подарък, за който си отделил време, идея и част от сърцето си, струва многократно повече от всичко материално!

Плати с кредитна карта

Оставихме тази стъпка за накрая, но тя е изключително важна. Знаеш много добре, че кредитните карти предоставят редица привилегии на своите притежатели. Независимо дали говорим за отстъпки, бонуси, точки за промоции и други, ако закупиш коледните подаръци с твоята кредитна карта, можеш да си спестиш много пари.

Бяла Карта е кредитна карта, с която теглиш и плащаш без такси и нямаш годишни разходи за поддръжка и управление. Освен тези си безспорни предимства, Бяла Карта е и перфектната клубна карта, която ти гарантира постоянни оптстъпки и привилении в дълъг списък от търговски обекти. Посети нашата страница с партньорски отстъпки! Всички притежатели на Бяла Карта ползват постоянна отстъпка от 8% за детски магазини Хиполенд например. Ще откриеш още разнообразие от търговски обекти, предоставящи всякакви продукти и услуги с отстъпки до 25%. Плащай с Бяла карта и пести!

Допълнителен бонус е това, че плащайки с кредитна карта, ти отлагаш тези разходи до датата на падеж. Тогава пък можеш да платиш само минималната погасителна вноска, поне докато стабилизираш финансите си следпразнично.

По тази тема ще напишем отделна статия. Сега се върни в началото и започни да прилагаш този наръчник за оптимизирани празнични разходи. Независимо, че месецът е стартирал, не е късно да планираш финансите си и да минеш през празничния период без да изпадаш в депресия.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш