Кандидатствай Вход
Как да оптимизираме бюджета си по празниците, за да успеем да купим всичко и да ни останат пари?

Как да оптимизираме бюджета си по празниците, за да успеем да купим всичко и да ни останат пари?

Наред с празничната еуфория, винаги се появява и притеснението, свързано с толкова извънредни разходи. Подготовката на общата трапеза, закупуването на подаръци, разходите по пътуване само някои от нещата, за които трябва да помислим. Навярно дори няма как да бъдат предвидени всички извънредни покупки, които ще ти се наложат през декември.

Според проучване на финансовите експерти от организацията Wagestream, която е активна в областта на защита на правата на заетите лица, около Коледа значително се повишава броят на хората в депресия, разтревожени за сумите, които трябва да похарчат

За да бъдем съвсем точни – една трета от анкетираните отговорили, че се чувстват депресирани заради увеличените си разходи, а половината разкрили, че ще се наложи да изтеглят заем, за да се справят с коледните харчове.

За да не се чувстваш виновен за похарченото по празниците и да не посрещнеш новата година с празни джобове и кредити, подготвихме наръчник в 6 стъпки. Спазването им ще ти гарантира, че не само ще стартираш 2020-та година, покривайки всички извънредни празнични разходи без трайни дългове, но и ще успееш да спестиш нещичко.

Как да оптимизираме бюджета си по празниците?

1. Контролът е ключът

Наистина е важно ти да контролираш финансите си, а не те – теб. Всеки път, когато почувстваме, че нещо излиза извън контрола ни, нивата на безпокойство се повишават. 

Ето защо първата и най-важна стъпка, която трябва да предприемеш, за да оптимизираш максимално бюджета си по празниците, е да се успокоиш и да поемеш контрол над всичко.

Можеш да оптимизираш част от разходите за храна и подаръци като направиш стриктен план за максималната сума, която можеш да отделиш за всяко перо. Липсата на план ще ти бъде спънка по пътя към добре подготвения празничен бюджет.

2. Направи стриктен разчет на бюджета си за месеца

Ако редовно четеш съветите от нашия блог, значи това е нещо, което правиш всеки месец. Да предвидиш адекватно приходите и разходите си е наистина важно условие, ако се стремиш към финансово благополучие

Какво предлагаме за празничния период? Предвиди всички фиксирани разходи – за жилище, сметки, такси и т.н. Извади тази сума от приходите си. Не планирай празнични бонуси, освен ако не си 100% сигурен, че такива ще има и какъв ще е точният им размер.

По принципа 50/30/20 следва не повече от 50% от чистия ти доход да отива за фиксирани разходи. 30% трябва да ти стигат за ежедневни разходи като храна, транспорт и т.н. 20% трябва да пестиш. 

В празничния месец ти предлагаме да намалиш с по 10% последните 2 пера. Намали дневните си разходи с малко – вместо 20 лева на ден, можеш да планираш по 15. Взимай си обяд от вкъщи, пий кафе преди да излезеш – има десетки начини да намалиш ежедневните си разходи с ¼ до ⅓. 

Ако следваш този съвет, в празничния месец можеш да отделиш 20% от чистия си доход за подаръци и празнични разходи, като пак ще си успял да спестиш 10%. 

Забележи, че в сметката не са включени празнични бонуси, каквито много фирми предоставят на служителите си. Ако получиш бонус, той може да отиде директно в спестовната ти сметка и да спестиш дори повече от обичайното.

3. Проверявай заложените дневни разходи и не ги надхвърляй

Поддържай мотивацията си да се справиш с планираното като достатъчно често преглеждаш как се справяш до момента и какво следва в следващите няколко дни. 

Добра практика е да не държиш у себе си повече от панираните за харчене дневни суми, за да не се изкушаваш да харчиш повече. Преди всяка импулсивна покупка си задавай въпроса „трябва ли ми това наистина?“. Така ще елиминираш до минимум непредвидените в бюджета ти разходи.

Направи точен списък на хората, на които ще купуваш подарък. За да успееш да следваш вече начертания финансов план за месеца, не бива да надхвърляш заложените 20% за подаръци и празнични разходи.  

Като за начало, опитай се да предвидиш какво точно включва списъка ти с празнични разходи. Ако в него влиза пътуване, колко би ти струвало? Каква сума ще ти е нужна за празничната трапеза? 

Много по-лесно ще ти е да предвидиш този тип разходи, отколкото тези за подаръци. Най-добре фиксирай размера на първите и задели каквото остава за подаръци. Едва тогава направи списък на хората, на които ще купуваш подаръци.

4. Ако можеш да намалиш броя на подаръците, действай

Коледа погрешно се комерсиализира. В действителност това е един от най-семейните празници. Ден, в който сме по-сърдечни, по-добри и по-близки. Както сам виждаш, най-важното на Коледа не са материалните подаръци.

Сподели тези свои мисли с близките си. Възможно е и те да се чувстват по същия начин. Можете доброволно да се разберете да не си разменяте материални подаръци и да оставите единствено децата като част от списъка на хора с подаръци.

5. Подари скъпи емоции, а не скъпи вещи

Независимо, дали сте се разбрали да не си разменяте подаръци, или да се простирате до някаква по-ниска стойност за подареното, винаги можеш да вложиш повече емоции в избора на изненада за всеки от списъка ти. 

Любовта и вниманието към някого нямат цена. Вместо да купуваш излишно скъпи подаръци, може да вземеш продукти и да приготвиш коледни сладки, сладкиш или нещо друго. 

Гарантираме ти, че с хубава картичка и вложено старание, ще зарадваш любим човек. Защо не му изработиш колаж от изрезки? Всеки подарък, за който си отделил време, идея и част от сърцето си, струва многократно повече от всичко материално! С малко лично внимание и креативност ще можеш да оптимизираш бюджета, намалявайки разходите за подаръци. 

6. Плати с кредитна карта

Оставихме тази стъпка за накрая, но тя е изключително важна. Знаеш много добре, че кредитните карти предоставят редица привилегии на своите притежатели. Независимо дали говорим за отстъпки, бонуси, точки за промоции и други, ако закупиш коледните подаръци с твоята кредитна карта, можеш да си спестиш много пари.

Защо Бяла Карта?

Кредитна карта Бяла Карта е с кредитен лимит до 3000 лева. Тя може да бъде идеален помощник в празничните приготовления. 

Бяла Карта е кредитна карта, с която теглиш пари в брой от банкомати в България - без такса. Освен това, с нея можеш да плащаш на ПОС или онлайн отново без такси и нямаш годишна такса за управление на картата

Допълнителен бонус е това, че плащайки с кредитна карта, ти отлагаш тези разходи до датата на падеж. Сега се върни в началото и започни да прилагаш този наръчник за оптимизирани празнични разходи. 

Независимо, че месецът е стартирал, не е късно да планираш финансите си и да минеш през празничния период без да изпадаш в затруднения.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш