Кандидатствай Вход
Как да подобриш кредитния си рейтинг?

Как да подобриш кредитния си рейтинг?

Знаеш ли какво представлява понятието „кредитен рейтинг“?

Кредитният рейтинг всъщност оценява кредитоспособността на дадено физическо лице. Освен физическите лица, институциите, банките и фирмите също имат кредитен рейтинг. 

Той се изчислява, за да се установи каква е кредитоспособността на въпросното юридическо лице.

А, кредитоспособността изразява възможността на даденото лице или организация да върне получения заем, както е указано в съответния договор.

Кредитният рейтинг е резултат от анализ на много фактори. 

Най-първостепенните и определящи от тези фактори са кредитната история, общата задлъжнялост на лицето, съотношението между приходи и разходи. 

Като общата задлъжнялост включва пълния размер на паричните средства, които са отпуснати на дадено лице, независимо дали са под формата на кредит, кредитна карта или ипотека. 

Кредитната история са всички данни за въпросния клиент, които обхващат неговите взаимоотношения с финансиращи институции, в това число – ипотеки, настоящи и минали кредити, кредитни карти, просрочия по вноски и т.н.

Информацията за кредитната история се съхранява в Централния кредитен регистър на БНБ.

На практика, кредитният рейтинг за дадено физическо лице може да е различен при всяка кредитна институция. 

Причината е, че различните банки и кредитиращи компании имат разнообразен комплекс от критерии, чрез които оценяват потенциалните си клиенти. 

Точно затова, ако дадена банка ти е отказала кредитната карта, съвсем не означава, че всички останали финансиращи институции също ще ти откажат, защото при другите компании ти можеш да имаш по-висок кредитен рейтинг

Ще ти дадем пример с Бяла Карта, която можеш да получиш, дори, ако нямаш кредитна история и досега никога не си ползвал услугите на банка. 

Факторите, по които ние оценяваме клиентите си, са разнообразни и твоята кредитна история не е най-важният критерий.

Разбира се, всеки се интересува как да подобри своя кредитен рейтинг, за да може да увеличава с времето кредитния си лимит и да разполага с повече финансови средства. 

Ако и ти си заинтересован как да се превърнеш в един надежден кредитополучател и да разполагаш с кредитна карта с висок кредитен лимит, то ние ще ти дадем няколко съвета, с които да подобриш кредитната си история.

Как да подобриш кредитния рейтинг?

Сдобий се с кредитна карта

Истината е, че да имаш кредитна карта е голям плюс за теб. Пазарувайки онлайн с кредитна карта и разплащайки се с нея по банков път, е начин да покажеш на кредитиращите компании, че си кредитоспособен

Разбира се, за тази цел трябва да плащаш вноските си на време и да не теглиш големи суми, граничещи с твоя личен кредитен лимит.  

Ако планираш да кандидатстваш за кредит или ипотека в големи размери, то използването на кредитна карта Бяла Карта за разплащания само ще допринесе за повишаването на кредитния ти рейтинг.

Всеобщо известно е, че всеки, който цели да има добра кредитна история и съответно висок кредитен рейтинг трябва поне веднъж в живота си да е разполагал с кредитна карта и да е плащал всичките си задължения по нея.

Не използвай целия си кредитен лимит

Ако искаш да подобряваш бавно, но сигурно кредитния си лимит, то ти препоръчваме да не използваш целия си кредитен лимит по кредитната Бяла Карта. 

Например, ако лимитът ти е 2000 лв., това не означава, че трябва веднага да напазаруваш за 1800 лв., независимо, че имаш възможност да върнеш парите в срок.

По-добрата алтернатива е да използваш кредитната карта за по-малки суми като 400 - 500 лв., макар и по-често. 

Така ще можеш след това спокойно да ги върнеш, а подобна употреба на кредитната ти карта се отразява много положително на кредитния ти рейтинг. 

Така изграждаш профила си на лоялен и надежден платец, който има желание да ползва кредитна карта, но едновременно с това я ползва умерено и премисля добре сумите, които заема от институцията. 

Добре е да следиш редовно баланса по кредитната си карта. С Бяла Карта това не е проблем, защото разполагаш с индивидуален акаунт мениджър, който ти дава съвсем безплатно пълна информация за изхарчените от теб суми и общата ти задлъжнялост до момента. 

Запомни, че е много по-добре за кредитния ти рейтинг да плащаш често с кредитната си карта, но да са по-малки суми, отколкото да я използваш един път, но за голяма сума, достигаща кредитния ти лимит.

Използвай често кредитната Бяла Карта

Както вече споменахме, използването на кредитна Бяла Карта е добре да е по-често, дори и за незначителни покупки. 

И ако се чудиш защо, това е така, поради факта, че редовното плащане с кредитна карта показва на всяка една кредитна институция, че ти не само можеш да получиш подобно разплащателно средство, но и да го използваш разумно. 

От което следва, че ти навярно си надежден картодържател, а така ще улесниш всяка една компания в отпускането на кредит или ипотека.     

Всички тези лесни правила са решаваща крачка по пътя към високия кредитен рейтинг

За теб остава само да вземеш, ако още не си, своята кредитна Бяла Карта и да се възползваш от всичките предимства, които ти предоставя.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш