Кандидатствай Вход
Как да предпазиш добрия си кредитен рейтинг в заформящата се финансова буря

Как да предпазиш добрия си кредитен рейтинг в заформящата се финансова буря

Грижата за собственото ни здраве и за това на най-близките ни хора, съвсем естествено е на първо място в ситуация на пандемия като тази, в която се намираме. Здравната криза вече има своите финансови измерения, а очакванията са дори да се задълбочават.

Ето защо наред с грижата за здравето, трябва да намериш начин да се погрижиш и за добрия си кредитен рейтинг и неговото запазване.

Със сигурност има хора, които биха реагирали остро на това – какво значение има да пазиш добрия си кредитен рейтинг, след като не знаеш дали ще си в състояние да запазиш дома си или дохода си.

Така е! Но всъщност многото отделни притеснения – за кредитите ни, за спестяванията ни, за работата ни са пряко свързани с доброто ни ЦКР. То е сигнал, че обслужваме редовно кредитите си и имаме кредитна история, а влошаването му би се отразило на живота ни години напред.

Ето няколко добри съвета как да предпазиш добрия си кредитен рейтинг в оформящата се финансова буря.

Следи редовно извлеченията и погасителните си планове

Това е нещо, което трябва да се прави и без да сме в кризисна ситуация. Доброто управление на личните финанси предполага да следиш редовно движенията по кредитите си, независимо дали става дума за ипотека, потребителски кредит или кредитна карта. Добре е да проследяваш размера на кредитите си поне веднъж месечно.

Постарай се плавно да ги понижаваш, а не да взимаш нови и нови. Има различни онлайн инструменти и приложения, които можеш да използваш, за да следиш плащанията и движенията по кредитите си. Намери удобния за теб начин и си създай навик да правиш този анализ редовно.

Оспорвай некоректна кредитна информация

В случай, че при регулярните си кредитните анализи откриеш каквито и да било несъответствия, задължително ги отправи към финансовата компания. Дори и да се окаже, че не си сгрешил, поне ще знаеш точните условия по заемите си.

В съвремието ни не са малко фишинг измамите и другите схеми, с които твоя сметка може да бъде засегната. Ето защо е важно да правиш преглед на всичките си трансакции през месеца и да помислиш дали наистина си ги извършил.

В случай, че откриеш несъответствие, веднага уведоми дружеството-кредитор.

Плащай поне минималната вноска по кредитната си карта

Вече неведнъж сме ти казвали, че кредитната карта е изключително удобен и практичен инструмент, стига да я използваш правилно. Едно от задължителните правила, които трябва да спазваш е редовното й обслужване.

Стреми се да погасяваш цялата използвана сума всеки месец, за да можеш после отново да разчиташ на целия си одобрен лимит. Ако нямаш възможност да платиш всичко, постарай се да погасяваш поне минималната дължима сума. Така ще предпазиш кредитния си рейтинг и няма да бъдеш вписан като нелоялен длъжник в ЦКР на БНБ.

Освен всичко друго, плащайки поне минимална вноска, ще си спестиш и много наказателни такси и разходи. Благодарение на потребителския си профил, можеш по всяко време да следиш дължимите суми по своята Бяла Карта. Освен това, на първо число всеки месец ще получаваш извлечение за кредитната си карта през изминалия месец.

Ако не си регистрирал кредитната си карта в своя клиентски профил, направи го. Така ще имаш много повече контрол над своята Бяла Карта.

Бъди активен в комуникацията си с твоите кредитори

Когато и да има нужда, не се колебай да се свържеш със своите кредитори. Независимо дали имаш нужда от помощ за ползването на финансовите си продукти, или яснота по някоя от клаузите в договора си, активната страна в тази комуникация трябва да бъдеш ти.

В противен случай рискуваш нещо, което не те удовлетворява като клиент, да продължи да се случва. В същото време кредиторите ти могат да получат полезна обратна връзка, с която да подобрят продуктите си към всички свои клиенти.

Грижата за добрия ти кредитен рейтинг в трудни времена, ще ти се отплати вбъдеще. Вземи необходимите мерки да се презастраховаш в случай, че финансовите трудности се задълбочат.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш