Кандидатствай Вход
Как да си спестиш 4 такси по кредитната карта?

Как да си спестиш 4 такси по кредитната карта?

Кредитните карти са удобен финансов инструмент, който ти дава възможност да разчиташ на пари до заплата всеки месец. 

Кредитната карта е масов финансов инструмент, който позволява на потребителите да управляват финансите си по-ефективно и дава допълнително удобство.

За да се случи това обаче, трябва да има яснота около начина им на използване, условията и какви потенциални такси може да имат. В тази статия ще разгледаме последното - какви такси имат кредитните карти и как можеш да избегнеш 4 от тях.

Ако не избереш подходящата кредитна карта, може да се окаже, че плащаш множество излишни такси, който всъщност можеш да избегнеш.

Какви такси имат кредитните карти?

В зависимост от типа кредитна карта, таксите, които могат да бъдат начислени за различни услуги или възможности, могат да варират. 

Ето и част от таксите, които би могло да има по твоята кредитна карта:

  • такса за повишаване на кредитен лимит;
  • такса годишно обслужване на картата;
  • такси за издаване и преиздаване на карта; 
  • такси за плащане на ПОС в България и чужбина;
  • наказателна такса за ненеавременно изплащане на задължението;
  • такса за теглене пари в брой на АТМ в България или чужбина;
  • такса за неоснователно оспорена транзакция;
  • такса за промяна на ПИН-код, провека на баланс или други операции на АТМ;
  • такса за блокиране на карта;
  • такса за отблокиране на кредитната карта.

Важно е да си наясно с всичко това, когато избираш кредитна карта. Ето защо, даваме съвети и насоки какво да гледаш, когато търсиш твоята карта, както и как да спестиш 4 такси по кредитната карта. Ето ги и тях:

Годишна такса

Голяма част от кредитните карти имат годишна такса за обслужване. Тази такса е като абонамент за това, че имаш възможност да разчиташ на допълнителни средства, когато имаш нужда. 

Срещу тази годишна такса, някои кредитни карти предлагат допълнителни бонуси:

  • кешбек програми 
  • лоялни програми 
  • програми доведи приятел
  • застраховка и други

Ако се възползваш от тези бонуси, годишната такса може и да няма толкова голямо значение. Когато избираш твоята кредитна карта, трябва да се замислиш дали си заслужава да платиш годишната такса, спрямо възможностите и привилегиите, които ще получиш.

В зависимост от избора ти на на кредитна карта, твоята годишна такса за обслужване може да варира. Прецени всички плюсове и минуси на кредитната карта и ако не те устройва, не взимай картата. Потърси по-удачен за теб вариант.

Как можеш да избегнеш плащането на годишна такса?

Най-сигурният начин да не плащаш годишна такса по кредитната си карта е да избереш такава, която няма. Бяла Карта например, няма годишна такса за обслужване на картата и не ти струва нищо, когато не я използваш. В същото време тази кредитна карта ти дава сигурността и спокойствието, че разполагаш с допълнителни средства, когато имаш нужда.

Друг вариант да обосновеш годишната такса е да вземеш кредитна карта, която има кешбек бонуси или награди. Ако кредитната карта има кешбек програма за онлайн плащания и това е твоят начин да пазаруваш, плащането на годишна такса или друга такса за обслужване може да си заслужава.

Най-добрият вариант е да избереш кредитна карта, която няма годишна такса и в същото време има промоционални активности, с които ще спестиш пари.

Такси при теглене на пари от банкомат

Без значение дали теглиш пари от дебитната си или кредитна карта, в по-голямата част от случаите плащаш такса.  Това със сигурност е една от най-неприятните такси, тъй като ти я плащаш, за да използваш собствените си пари.

В допълнение - повечето кредитни карти не са предназначени за плащане в брой. При теглене на пари в брой от банкомат с кредитната карта, може да ти бъдат начислени допълнителни лихви. Други кредитни карти могат да удържат процент от сумата, която теглиш освен таксата за теглене.

Как да избегнеш таксата при теглене от банкомат?

Вариантът да избегнеш таксата при теглене от банкомат е да не теглиш пари от банкомат и да се разплащаш с карта навсякъде. Това, разбира се, не винаги е удобно и логично, когато използваш съвременен финансов инструмент.

Другият вариант е да избереш карта, която няма такси при теглене от банкомати. В този случаи кредитна карта Бяла Карта е отличен избор, тъй като няма такса за теглене от банкомати в България и целия Европейски съюз.

Закъснели плащания

Ако пропускаш месечните си плащания по кредитната карта, вероятно ще ти бъдат начислени допълнителни такси за просрочие.

Увери се, че покриваш поне минималното месечно вноска по своята кредитна карта, защото закъснелите и пропуснати плащания ще повлияят негативно върху кредитния ти рейтинг. Това от своя страна може да доведе до невъзможност да увеличиш своя кредитен лимит например. 

Как да избегнеш таксите за просрочие на задълженията?

Най-сигурният начин да не плащаш такси за просрочие е да плащаш редовно и коректно кредитната си карта. Харчи парите разумно и не допускай да изпадаш в дълг. Ако знаеш, че не можеш да изплатиш сумата, която си заел, не я взимай на първо място.

Понякога можеш да пропуснеш плащане, ако имаш натоварен ден или месец. Ето защо, настрой автоматично плащане по кредитната си карта. Така ще си сигурен, че няма да забравиш.

Такса за преиздаване на картата

Кредитната карта е пластика, която може да бъде загубена, счупена или повредена. Някои издатели на кредитни карти ще те таксуват, за да ти дадат нова пластика.

Как да си спестиш такса за преиздаване на кредитната карта?

Избери карта, която няма такса за издаване и преиздаване.

За да си сигурен, че винаги ще можеш да се възползваш от кредитната си карта, можеш да я въведеш в електронен портфейл. Така няма да си толкова зависим от пластиката и ако я повредиш ще имаш достъп до своя финансов инструмент.

Разбира се, това не важи, ако кредитната ти карта бъде открадната. В този случай трябва незабавно да се свържеш с издателя, за да предотвратиш измами. 

Ако избереш Бяла Карта, ще разполагаш с индивидуален онлайн акаунт, в който моментално можеш да блокираш плащанията с картата си, преди да я обявиш за изчезнала. Това определено дава по-голяма сигурност за средствата ти.

Не забравяй, кредитните карти са полезни и удобни, но трябва да се използват разумно и внимателно. Избирай своите кредитни продукти разумно. На пазара има подходящи за всеки. 

Най-важното, когато избираш своя, е да съобразиш нуждите и начина си на живот. По този начин ще се възползваш пълноценно от съвременните финансови инструменти.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш