Кандидатствай Вход
Как да тестваш финансовата си стабилност?

Как да тестваш финансовата си стабилност?

Някога „стрес тестването“ е било действие, което правителството изисква от големите банки. Сега експертите казват, че подобно тестване на финансовата стабилност е нещо, през което потребителите се нуждаят да преминат.

Това е един вид проверка, че можеш да разполагаш с финансови средства, за да покриваш основните си нужди, дори след настъпването на извънредни и форсмажорни обстоятелства.

Как да тестваш финансовата си стабилност?

1. Започни с основите

Преди да започнеш да мислиш за „какво, ако“, започни с „опознаване на фактите“. Какво харчиш всеки месец и къде би могъл да спестиш пари?

Време е да прегледаш бюджета си, подсказва Жанет Макингс, ръководител на финансово образование в Close Brothers. Трябва да идентифицираш какви са пропуските, какво трябва да направиш. Определянето на ясен бюджет, дори и годишен, със сигурност ще се отрази на финансовата ти стабилност.

Първоначално трябва да включиш всичко, което излиза от сметката ти всеки месец, за да получиш обща фиксирана сума, като например ипотеката или наема, заемите и кредитните карти, както и директни дебити като членство във фитнес зала.

След това разгледай средните разходи за основни елементи, които са малко по-гъвкави по отношение на общите суми, като разходи за пътуване до работа, храна и облекло.

И накрая, разгледай входящите си парични потоци - включвай само гарантирани доходи, като например твоята заплата, която влиза в сметката ти всеки месец. Ако нямаш определена твърда заплата, въведи средния приход за последните шест месеца.

2. Не разчитай на лихвите върху депозитите си

Ако мислиш, че повишаването на лихвите по кредитите ще рефлектира и на повишаване на лихвата върху депозит, то това е малко вероятно да се случи.

Реалността обикновено е много различна. Всяко увеличение, което се предвижда за хората със спестявания, обикновено варира от незначително до нула. Всъщност банките и финансовите институции често възприемат спестяванията център на печалба.

3. Приложи метода „какво, ако“

Трябва да предвидиш какво ще коства на финансите ти дадена ситуация, при която лихвата върху банковия ти кредит се повишава, стойността на имота ти спада, заплатата ти се замрази на дадено ниво и т.н. Подобни събития ще рефлектират на бюджета ти, на спестяванията и на размера разходи от общия бюджет. Няма как да не предвидиш каква сума ще ти коства годишно едно повишение на процентите върху кредит или ипотека. Загубата на работно място или друго форсмажорно обстоятелство също ще предизвикат смут в разпределянето на финансите ти. Тъй като доходите ти ще спаднат или ще спрат да се увеличават, а разходите ще си бъдат все същите или дори увеличаващи се.

Така че, ако се бориш в момента, за да можеш удобно да отделиш още между 150 - 300 лева само за твоята ипотека, наистина трябва да започнеш да мислиш за редуциране на разходите си и да създадеш буферна зона за себе си, ако се наложи да плащаш повече за ипотека.

4. Не се отпускай

Това че в даден период разполагаш с повече финансови средства, не означава, че трябва да бързаш да правиш големи разходи за ненужни покупки. Дори и да имаш възможност да си закупиш втори автомобил, може би първо трябва да помислиш, дали наистина имаш нужда от втора кола. Сумата пари, която ще дадеш за неналожителна покупка може да ти потрябва след време за нещо важно и да запълни извънреден разход. Затова не се отпускай с непремислени и импулсивни харчове, дори и месечният ти доход да ти се струва достатъчен за подобни харчове.

За да разполагаш по всяко време и навсякъде с парични средства, всеки месец до заплата - вземи своята кредитна карта Бяла Карта. Може да кандидатстваш както онлайн, така и по телефона, като нямаш изискване за наличие на трудов договор и имаш шанс за одобрение при влошена кредитна история.

Прочети повече: Как да получиш кредитна карта въпреки влошената ти кредитна история?

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш