Кандидатствай Вход
Как кредитните карти предлагат по-добра защита от дебитните карти?

Как кредитните карти предлагат по-добра защита от дебитните карти?

Всеки има свой предпочитан начин на пазаруване и плащане. Някои хора предпочитат кредитни карти пред дебитните. Други вярват, че имат нужда само от дебитна карта.

Едни предпочитат физическа карта, а други се възползват от удобствата на дигиталните портфейли. Причините за всеки са различни. 

Независимо от кой „отбор” си, тази статия ще ти бъде полезна, защото разказваме за основните разлики между кредитните и дебитните карти, даваме полезна информация кога, къде и защо е подходящо да пазаруваш с всяка от тях. 

Също така, ще разбереш как кредитните карти предлагат по-добра защита от дебитните карти.

Дебитни карти срещу кредитни карти - фундаменталната разлика

Кредитните карти ти позволяват да правиш покупки в рамките на одобрения кредитен лимит сега и да ги плащаш по-късно. На практика - кредитната карта е вече одобрен кредит в джоба ти. 

С нея можеш да направиш покупка и да я изплатиш на датата на падеж или в рамките на няколко месеца. Имай предвид, че в случай, че не платиш задълженията си, може да ти бъдат начислени наказателни лихви и/или такси.

Кредитните карти са подходящи за хора, които могат да контролират покупките си и могат да си позволят да погасяват задълженията си редовно. Ако нямаш правилни навици и добра финансова култура, некоректното обслужване на задълженията по кредитната ти карта може да ти създаде лоша кредитна история. 

Кредитната карта е подходяща, ако искаш да имаш допълнителни пари до заплата, ако искаш да изградиш добра кредитна история и за хората с добра финансова култура. На пазара има и кредитни карти с кешбек, допълнителни промоции и програми за лоялност, от които може да се възползваш.

За разлика от тях, парите в дебитната ти карта са свързани с личната ти сметка. Когато правиш трансакция на ПОС, онлайн или теглиш пари от банкомат, парите се теглят директно от сметката ти. За покупката не дължиш никакви лихви, тъй като това са твоите средства.

Избери дебитната карта, ако се стремиш да се придържаш към бюджет и искаш да намалиш дълга си. 

Освен това, много кредитни карти на пазара може да имат висока такса за теглене на пари от банкомати. Освен това, лихвата върху средствата, изтеглени от АТМ може да бъде по-висока, сравнено с плащанията на ПОС или онлайн. 

Ако предпочиташ да плащаш в брой, дебитната карта може да бъде по-удачният избор. 

Добре е да знаеш, че на пазара има и кредитни карти, които нямат такса при теглене на пари от банкомати. Бяла Карта например е без такса и без различна лихва, когато теглиш в брой от банкомати в България и останалите страни от Европейския съюз. 

Както виждаш, освен фундаменталната разлика в двата типа карти - кредит и дебит, те са подходящи за различни цели и поводи. Но има и още една разлика, когато говорим за парите ти и избора между кредитна и дебитна карта, а именно - сигурността. Точно така, продължи да четеш, за да разбереш как кредитните карти предлагат по добра защита от дебитните карти.

Защо кредитните карти са по-сигурни от дебитните?

И двата типа карти предлагат защити и сигурност. Банковите и небанковите финансови институции се стремят непрестанно развиват процедурите си за справяне с измамни практики, разработвайки нови и нови функционалности. 

Въпреки това, кредитните карти имат някои предимства в нивото на сигурността, които дебитните не предлагат. Освен това е възможно някои кредитни карти да предлагат застраховки на картата, които могат да спестят пари в непредвидени и неприятни ситуации. 

Парите ти са защитени

Когато използваш дебитната си карта, парите се взимат от твоята лична разплащателна сметка. В случай, че картата ти е открадната или изгубена, нямаш възможност да разполагаш със средствата си. Разбира се, имаш възможност да сигнализираш до банката или небанковата финансова институция, но до разрешаване на казуса, може да не разполагаш с други пари.

За разлика от това - ако кредитната ти карта бъде открадната, личните ти средства в разплащателната ти сметка, няма да са засегнати и ще можеш да покриваш разходите си докато бъде разрешен казусът.  

Важно е, когато получиш извлечението по кредитната си карта да провериш всички трансакции за месеца. Така ще можеш да забележиш неправомерни такси, двойно таксуване, източване на средства и други измами. 

Гарантиране на безопасността на покупките ти

Някои кредитни карти предлагат и удължават гаранцията на някои покупки като електроуреди например. Имай предвид, че не всички карти на пазара имат това преимущество, затова е важно да направиш собствено проучване, ако смяташ, че това ще ти бъде от полза.

Бяла Карта предлага допълнителна застраховка "Защита на картата", която ти дава възможност да си осигуриш защита при финансови загуби в резултат на тотална повреда на закупена стока с картата в размер на до 1000 лева. 

Както искаш твоите лични данни да бъдат защитени, така искаш сигурност и за парите си. Кредитните карти са финансов инструмент, който може да даде по-голяма защита от другите начини за разплащане. Важното обаче, когато използваш картата е да я плащаш напълно - всеки месец. Така ще избегнеш начисляването на по-високи лихви, такси и други. 

Ако можеш да спазиш това правило, кредитната карта може да бъде подходящия инструмент за теб.

И все пак, не е нужно да избираш между дебитна и кредитна карта. Най-добрият вариант за теб може да бъде да имаш и двете и да ги използваш в правилните моменти. 

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш