Кандидатствай Вход
Каква представлява стратегията за бързо изплащане на дълга „Лавина“?

Каква представлява стратегията за бързо изплащане на дълга „Лавина“?

Стратегията за изплащане на дълга „Лавина“ се основава на концепцията да изплатиш кредитите с най-висок лихвен процент.

Поради една или друга причина, голяма част от хората залагат на кредитите, за да си позволят определени стоки или услуги. 

Можеш да изтеглиш кредити за почти всичко – има кредит до заплата, кредит за жилище (ипотечен кредит), стокови кредити, кредитни карти, овърдрафт и други. 

Често хората се оказват с няколко кредита, които трябва да обслужват, а това може да изяжда голяма част от месечната ти заплата и това да ти тежи.

Ако искаш да минимизираш дълговете си по-бързо или напълно да се освободиш от тях, трябва да изградиш стратегия за изплащане, която да следваш. За щастие, във времето са се доказали няколко стратегии, които работят. 

Коя от тях ще избереш зависи от теб. За да ти дадем цялата информация и да ти помогнем успешно да минимизираш дълговете си, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти разказваме за стратегията за изплащане на дълга „Лавина“.

Стратегията за изплащане на дълга „Лавина“ се основава на концепцията да изплатиш кредитите с най-висок лихвен процент. Когато приключиш с „най-скъпия“, продължаваш със следващия по ред.

Каква е стратегията за бързо изплащане на дълга „Лавина“?

Ако се спреш на стратегията за изплащане на дълга „Лавина“, трябва да фокусираш усилията си върху изплащане на кредитите с най-високи лихвен процент и ГПР. 

Целта е да сведеш до минимум размера на лихвите, които плащаш. Това ще ти помогне за по-бързо изплащане на заемите спрямо други стратегии и ще ти спести пари от лихви – в дългосрочен план.

Как да приложиш стратегията за изплащане на дълга „Лавина“?

Ето няколко практични съвета:

  • Направи списък с всички кредити, заеми и кредитни карти, които имаш и опиши лихвата по всеки един от тях.
  • Подреди всичките си дългове прилежно, започвайки с този с най-високи лихви и такси.
  • Плащай поне минимума по всички заеми, които имаш. Така няма ще избегнеш наказателни такси за просрочия.
  • Прави възможно най-големи плащания по дълга с най-висок лихвен процент, за да може максимално бързо да намалиш сумата му.
  • Веднъж, когато изплатиш заема с най-голяма лихва, премини към следващия от списъка.
  • Продължи да следваш стратегията, докато не се освободиш от дълга.

Предимства на метода за изплащане на дългове „Лавина“

Ако изпитваш някакви затруднения в изплащането на задълженията си, трябва да помислиш за стратегията „Лавина“.

Тя е ефективна, тъй като при голяма част от кредитите, месечните плащания отиват първо към лихвените плащания, а основната сума не намалява. Като минимизираш общия си лихвен процент, ще губиш по-малко пари за лихви.

Стратегията за изплащане на дълга „Лавина“ е ефективна, но изисква дисциплина.

Недостатъци на метода за изплащане на дългове „Лавина“

Стратегията „Лавина“ изисква дисциплина и ангажираност, за да може да доведе до резултати. Дори и с най-доброто намерение да се придържаш към стратегията „Лавина“, лесно можеш да се върнеш към старите навици и да правиш само  минимална вноска по кредита си.

Това обикновено се случва, когато се появят непредвидени разходи като ремонт на автомобила или нужда от спешен ремонт у дома. Поради тази причина, експертите препоръчват да си създадеш поне шестмесечен фонд за спешни случай.

Трябва ли да използвам стратегията за изплащане на дълга „Лавина“?

Методът „Лавина“ е подходящ, ако:

  • Искаш да минимизираш общия си разход за заем.
  • Вярваш, че е логично да плащаш най-малко лихви по кредитите и заемите си.
  • Имаш дисциплината да продължиш да плащаш повече от предвиденото за по-големите кредити, но без да виждаш краткосрочен резултат.

Как кредитната карта може да ти помогне с дълга ти?

Когато говорим за изплащане на дългове, вероятно ти се струва странно да теглиш друг за целта. 

Всъщност, ако имаш финансова дисциплина, освен рефинансиране на кредитите ти, можеш да използваш и друг инструмент в помощ в управлението на дълговете. 

Както знаеш, всяка забавена вноска потенциално може да навреди на твоята кредитна история, както и да доведе до натрупване на такси за забава или увеличаване на лихвата за даден период. 

Един от начините да избегнеш подобни ситуации е кредитната карта. Тя може да ти помогне в ситуация, в която заплатата ти се забавя. Ако нямаш средства да покриеш месечната си вноска, можеш да използваш кредитната си карта, а когато получиш възнаграждението си за месеца - погасяваш задължението си по кредитната карта.

По този начин - ще имаш спокойствието, че в непредвидени и извънредни ситуации, ще можеш да правиш плащанията навреме.

В подобни моменти, кредитната карта може да бъде твоят спасителен пояс. Важно е да знаеш, че този трик се използва при истинска нужда. 

Също така, избери кредитна карта, която няма годишна такса за обслужване. По този начин - ако не я използваш няма да ти струва нищо да я имаш. В същото време - ще си осигуриш необходимото спокойствие. 

Кредитна карта Бяла Карта е подходяща за целта. Тя няма годишна такса за обслужване, няма такси за издаване, за плащане на ПОС, онлайн, дори и при теглене на пари в брой от банкомати в България.

Добрата новина е, че Бяла Карта може да ти даде втори шанс, дори и да си с  влошена кредитна история.

Кредитна карта Бяла Карта е алтернатива и възможност за изграждането на добра кредитна история и стабилно финансово бъдеще.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш