Кандидатствай Вход
Какво да правиш, ако резервният ти фонд се изчерпи?

Какво да правиш, ако резервният ти фонд се изчерпи?

Covid-19 предизвика хаос в почти всяка сфера от живота ни - от начина, по който се грижим за децата си, до начина, по който работим - ако изобщо вече имаме работа. За много хора, ограничителните мерки предизвикаха истински финансов кошмар, а очакванията са икономическата криза тепърва да се задълбочава.

От обявяването на извънредното положение на 13 март до днес десетки хиляди българи загубиха работата си. На много от късметлиите, които са имали заделен някакъв резервен фонд, по спешност им се наложи да използват тези пари за погасяване на сметки и разходи за живот. Какво се случва обаче, ако въпросният авариен фонд вече е към края си?

Направи сериозно орязване на текущите си разходи

Намаляването на разходите е почти задължителна първа стъпка в ситуация на загуба на доход и изчерпване на авариен фонд. Препоръката на добрите финансови съветници е да направиш списък с всичките си фиксирани разходи и абонаменти и да решиш кои от тях можеш да намалиш или избегнеш. А възможностите да пестиш тук не са никак малко.

Използваш ли колата си сега? Може би е добре да я спреш от движение за някакъв период от време или дори да я продадеш?

Можеш ли да спестиш от отопление или охлаждане? Опитай да намалиш използването на климатика или радиатора/вентилатора, а ако можеш – дори спри да ги използваш. Старай се да консумираш електроенергия предимно на нощна тарифа.

Ревизирай абонаментите си за телевизия, интернет, както и разнообразни финансови продукти като абонаментни пакети или кредитни карти. Налага ли ти се да плащаш месечна или годишна такса за кредитната си карта, например? Има решение като кредитна карта Бяла Карта, при което нямаш такси за управление и обслужване на картата, а също така нямаш такси и за теглене от банкомати в България. Само провери какви са таксите да ползваш банковата си кредитна карта за сравнение…

Продай вещи, които не харесваш или не ползваш

Моментите на криза са подходящи да направиш анализ на всички източници на допълнителни доходи, за които можеш да се сетиш. Един такъв е продажбата на ненужни вещи. Огледай се в дома си и гардероба си. Може да не вярваш, но дори от старите си дрехи можеш да спечелиш някой лев. Получил си като подарък нещо, което не само не ползваш, но и не искаш да виждаш в дома си? Просто го продай!

Използвай средства от дългосрочни спестявания и инвестиционни инструменти

Вероятно рядко се сещаш за допълнителния си пенсионен фонд, който доброволно си сключил, но ето такива дългосрочни инвестиции често имат клаузи за разтрогване при нужда. Имаш ли инвестиционна застраховка или някакъв тип депопзит за старини? Внимавай, когато прибягваш към този тип фондове, защото разтрогването им преди договорения предварително срок може да бъде свързано със загуби от твоя страна. Прецени дали това няма да ти излезе по-евтино от вземането на скъпи заеми заради липсата на работа в момента.

Възползвай се от обществени програми за подпомагане на пострадали от кризата

Интересувал ли си се например от безлихвените кредити, които се финансират от Българската банка за развитие? Да, не звучи добре да взимаш кредит в ситуация на несигурност, но при тази програма говорим за безлихвен кредит и дълъг период, в който трябва да върнеш парите. Ако очакваш в рамките на месец-два да започнеш нова работа, може би тази програма е точно което ти трябва.

Потърси опции за странични доходи

Докато търсиш нова работа по специалността си, бездействието е най-лошото, което можеш да направиш. Помисли за някакъв тип надомна заетост, която да ти носи някакви приходи. Можеш ли да плетеш, шиеш или твориш нещо? Продавай авторските си изделия си в интернет и така можеш да припечелваш поне за част от разходите си. Може пък неочаквано за теб талантът ти да се превърне в собствен малък бизнес и така да бъдеш финансово и административно независим от други.

Колкото и да ти е трудно в момента, помни, че винаги след дъжд изгрява слънце и скоро пак ще сложиш ред в личните си финанси.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш