Кандидатствай Вход
Какво представлява бюджетният календар?

Какво представлява бюджетният календар?

Повечето от нас разчитат на календари, за да проследяват всичко в живота си - от часове за лекар до ваканции. Защо да не използваш такъв, за да следиш и твоите финанси? 

Например може да си маркирал в календара си посещение при лекар, но дали си записал и сумата за плащане за това посещение? 

И имаш ли други важни финансови дати в календара си, като плащам сметка за електричество, „купувам хранителни стоки за седмицата“ и „купувам играчка за рождения ден на племенника ми“? Може би трябва.

За да управляваме добре личните си финанси, трябва да използваме календар, в който да се стараем да предвидим всичките си предстоящи разходи, а също така и да проследим изпълнението на бюджета във вече отминалите периоди. 

Ето за какво са бюджетните календари - принуждават ни да разгледаме  разходите си, за да можем да проследим какви сметки трябва да платим сега, какво предстои и какви покупки трябва да планираме през следващите месеци.

Какво представлява бюджетният календар?

Бюджетният календар е финансов инструмент, предназначен да ти помогне да предвидиш всички важни разходи, като ги планираш за конкретни дати – според твоя ритъм на живот, приходи и разходи. 

В един бюджетен календар следва да запишеш както дните, в които можеш да очакваш приходи - получаването на заплата, например, така и дните, в които се дължат сметките за ток и вода, трябва да платиш капаро за екскурзия или имаш резервация за ресторант. 

Кои са предимствата на това да водиш сметка за своите разходи с бюджетен календар?

Основните предимства на създаването на месечен бюджетен календар, плановик или електронна таблица са следните.

Подобрен паричен поток

Като проследяваш фиксираните си разходи и сметки, можеш да развиеш по-добро усещане за твоя паричен поток. 

Като разглеждаш минали извлечения по сметки и разходи и правиш преглед на месечните сметки, можеш лесно да определиш кога се очаква да имаш  значителни разходи и да зададеш напомняне, за да избегнеш забавяне на таксите. 

Също така, следвайки определен бюджет, можеш да имаш далеч по-ясна представа какви са реалните ти разполагаеми средства и достатъчни ли са ти, за да водиш стандарта на живот, към който се стремиш.

По-малко пропуснати сметки

С добре изградената система за проследяване ще бъдеш по-малко склонен да забравиш важните дати за плащане. В резултат на това можеш да избегнеш солидни такси за закъснение по твоя дълг и дори да увеличиш кредитния си рейтинг  като вече не пропускаш ключови дати за плащане.

Няма да забравиш датите за месечните вноски по кредитните карти

С бюджетния календар може да си помогнеш допълнително и да си записваш вноските и по кредитна карта Бяла Карта, за да си сигурен, че спазваш сроковете за плащане на дълга си. 

Добавени спестявания

Ако откроиш ключови дати в месечния си бюджетен календар и зададеш напомняния, е по-вероятно да отделиш пари за пенсионните си спестявания или да си помогнеш с финансирането на висшето образование на детето си. 

Друга възможност да си гарантираш, че спестяваш достатъчно всеки месец  е настройването на банковата ти сметка за автоматично депозиране на пари в определени спестовни сметки. 

Дори факта, че всеки месец правиш ясна сметка за своите разходи, ще ти помогне да придобиеш представа можеш ли да заделиш някакви пари за спестявания или не. 

Съвет: Още в началото на месеца сложи сумата, която искаш да спестиш към месечните си разходи. Така ще принудиш сам себе си да се вместиш в оставащите ти пари.

Кои са най-добрите бюджетни календари?

В днешно време всеки дигитален портфейл би могъл да представлява бюджетен календар. В електронното си банкиране пък можеш предварително да настройваш автоматични плащания, които лесно да пресметнеш.  

И все пак, има много специализирани бюджетни календари онлайн, които можеш да използваш, за да управляваш бюджета, с който разполагаш. 

Разбира се, не всички са календари за управление и контролиране на финансовите средства са добре познати на потребителите. 

Затова, ако търсиш добър, изчерпателен бюджетен календар, ти предлагаме да обърнеш внимание на тези трите. С нито един от тях няма да сбъркаш:

CalendarBudget.com - Този календар има много функции, които повечето бюджетни календари имат  и предлага лесен начин за категоризиране и разделяне на бюджета ти.

Той също така предлага лесен начин да проследиш колко харчиш всеки ден, не само с фиксирани сметки, като плащане на наем или битови сметки, но и за услуги за гледане на кучета например. Когато трябва да се плати сметка, ще получиш напомняне по имейл за дължимото.

Money-calendar.com - Той идва с автоматично генерирани диаграми, за да ти помогне да проследяваш разходите си от месец на месец, което, както казва уебсайтът, трябва да ти помогне да анализираш финансовото си минало и след това да планираш бъдещите си приходи и разходи месец след месец, година след година.

Moneydance - Този бюджетен календар има многобройни функции, от онлайн банкиране и плащане на сметки до проследяване на инвестициите. 

Ако харчиш пари в различни валути, Moneydance.com може да конвертира разходите. С други думи, това е много изчерпателен инструмент за лични финанси.

Как да си направиш бюджетен календар?

Разбира се, не е задължително да плащаш за бюджетен календар. Можеш да направиш свой собствен. 

Много хора проследяват някои сметки на хартиен календар или биха могли да използват цифров календар като Google Calendar. 

Проследяването на твоите финанси вероятно няма да бъде толкова лесно и автоматизирано, колкото бюджетните календари, за които плащаш, но ако парите са проблем или не си сигурен, че ще използваш бюджетен календар, винаги можеш да започнеш по този начин, а  по-късно да заплатиш за услуга, която да ти помогне да управляваш парите си.

Също така има разнообразие от безплатни приложения и шаблони онлайн, които позволяват лесно да наблюдаваш разходите си и да очертаваш бюджета си.

Какво трябва да включва бюджетният календар?

Независимо от начина, по който създаваш бюджетен календар, ще искаш да си сигурен, че включваш няколко вида входящи и изходящи трансакции.

Приходи: Докато изграждаш календара си, не забравяй да включиш в кои дни получаваш заплата и други приходи на месечна база и не само.

Сметки:  Записвай всеки ден, когато в календара трябва да платиш някаква сметка. Ако постоянно проследяваш парите си, ще бъдеш по-склонен да спреш импулсивните покупки и ненужните разходи, преди да се дължи конкретен дълг.

Спестявания:  Ако има дни, в които автоматично изтегляш пари от банковата си сметка, за да вкараш в спестяванията, като например за пенсиониране или спешен фонд, не забравяй да отбележиш тези дни в бюджетния си календар.

Имам ли нужда от бюджетен календар?

Ако по някакъв начин можеш да управляваш парите си в главата си и въпреки това да “прибираш” спестовни средства финансиране на  ваканция, за пенсионен, спешен фонд и т. н., то значи нямаш нужда от подобен календар. Но истината е, че почти всеки има нужда от бюджетен календар и ще види бързо предимствата му.

Основното нещо, което може да направи бюджетният календар е да ти помогне да мислиш в перспектива, което е особено важно, ако нямаш много пари.

Имай предвид, че дори и най-популярните финансисти и финансови съветници водят ежедневно свои бюджетни календари. 

Това е признак на висока финансова култура и познание в сферата на управление на личните финанси.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш