Кандидатствай Вход
Какво представлява бюджетният календар?

Какво представлява бюджетният календар?

  • Бяла Карта
  • 15.07.2021
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 664

Повечето от нас разчитат на календари, за да проследяват всичко в живота си, от часове за лекар до ваканции. Защо да не използваш такъв, за да следиш и твоите финанси? Например може да си маркирал това посещение при лекар, но дали си записал и сумата на доплащането си за това посещение? И имаш ли други важни финансови дати в календара си, като „плащам сметка за електричество“, „купувам хранителни стоки за седмицата“ и „купувам играчка за рождения ден на племенника ми“? Може би трябва.

Ето за какво са бюджетните календари - принуждават ни да разгледаме  разходите си, за да можем да проследим какви сметки трябва да платим сега, какво предстои и какви покупки трябва да планираме през следващите месеци.

Какво е бюджетен календар?

Бюджетният календар е финансов инструмент, предназначен да ти помогне да запомниш всички важни дати в живота си, от дните, в които можеш да очакваш пристигането на заплатата до дните, в които се дължат сметките за ток и вода. Основните предимства на създаването на месечен бюджетен календар, плановик или електронна таблица са:

Подобрен паричен поток. Като проследяваш фиксираните си разходи и сметки, можеш да развиеш по-добро усещане за твоя паричен поток. Като разглеждаш минали извлечения по сметки и разходи и правиш преглед на месечните сметки, можеш лесно да определиш кога се дължат значителни разходи и да зададеш напомняния, за да избегнеш забавяне на таксите.

По-малко пропуснати сметки. С добре изградената система за проследяване ще бъдеш по-малко склонен да забравиш важните дати за плащане. В резултат на това можеш да избегнеш солидни късни такси и дори да помогнеш да увеличиш кредитния си рейтинг, ако вече не пропускаш ключови дати за плащане.

С бюджетния календар може да си помогнеш допълнително и да си записваш вноските и по кредитна карта Бяла Карта, за да си сигурен, че спазваш сроковете за плащане на дълга си.

Добавени спестявания. Ако откроиш ключови дати в месечния календар и зададеш напомняния, е по-вероятно да отделиш пари за пенсионните си спестявания или постепенно да финансираш висшето образование на детето си. Друга възможност да гарантираш, че спестяваш достатъчно всеки месец, е настройването на банковата ти сметка за автоматично депозиране на пари в определени спестовни сметки.

Най-добрите бюджетни календари

Има прилични количества бюджетни календари онлайн, но не всички са добре познати на потребителите. Ако търсиш добър, изчерпателен бюджетен календар, не можеш да сбъркаш с нито един от тези три:

CalendarBudget.com има много функции, които повечето бюджетни календари имат, и предлага лесен начин за категоризиране и разделяне на бюджета ти. Той също така предлага лесен начин да проследиш колко харчиш всеки ден, не само с фиксирани сметки, като плащане на наем или битови сметки, но и за услуги за гледане на кучета например. Когато трябва да се плати сметка, ще получиш напомняне по имейл за дължимото.

Money-calendar.com идва с автоматично генерирани диаграми, за да ти помогне да проследяваш разходите си от месец на месец, което, както казва уебсайтът, трябва да ти помогне да анализираш финансовото си минало и след това да планираш бъдещите си приходи и разходи.

Moneydance. Този бюджетен календар има многобройни функции, от онлайн банкиране и плащане на сметки до проследяване на инвестициите. Ако харчиш пари в различни валути, Moneydance.com може да конвертира разходите. С други думи, това е много изчерпателен инструмент за лични финанси.

Как да си направиш бюджетен календар?

Разбира се, не е задължително да плащаш за бюджетен календар. Можеш да направиш свой собствен. Много хора проследяват някои сметки на хартиен календар или биха могли да използват цифров календар, като Google Calendar. Проследяването на твоите финанси вероятно няма да бъде толкова лесно и автоматизирано, колкото бюджетните календари, за които плащаш, но ако парите са проблем или не си сигурен, че ще използваш бюджетен календар, винаги можеш да започнеш по този начин - и след това по-късно да заплатиш за услуга, която да ти помогне да управляваш парите си.

Също така има разнообразие от безплатни приложения и шаблони онлайн, които позволяват лесно да наблюдаваш разходите си и да очертаваш бюджета си.

Какво трябва да включва бюджетният календар?

Независимо от начина, по който създаваш бюджетен календар, ще искаш да си сигурен, че включваш няколко вида входящи и изходящи разходи.

Приходи. Докато изграждаш календара си, не забравяй да включиш кои дни получаваш заплата и други приходи на месечна база и не само.

Сметки. Записвай всеки ден, когато в календара се дължи сметка. Ако постоянно проследяваш парите си, ще бъдеш по-склонен да спреш импулсните покупки и ненужните разходни дни, преди да се дължи дадения дълг.

Спестявания. Ако има дни, в които автоматично изтегляш пари от банковата си сметка, за да вкараш в спестяванията, като например за пенсиониране или спешен фонд, не забравяй да отбележиш тези дни в бюджетния си календар.

Имам ли нужда от бюджетен календар?

Ако по някакъв начин можеш да управляваш парите си в главата си и въпреки това да “прибираш” спестовни средства за ваканция, пенсиониране, спешен фонд и т.н., то значи нямаш нужда от подобен календар. Но истината е, че почти всеки има нужда от бюджетен календар и ще види бързо предимствата му.

Основното нещо, което може да направи бюджетният календар, е да ти помогне да мислиш в перспектива, което е особено важно, ако нямаш много пари.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш