Кандидатствай Вход
Кои са недостатъците на банковите карти?

Кои са недостатъците на банковите карти?

Кредитните карти предлагат най-лесния начин за пазаруване, както и най-сигурния. Повечето млади хора разчитат именно на кредитна, а не на дебитна карта, за някои от покупките си през интернет. И това не се дължи само на факта за бързо и лесно банково или онлайн плащане, но и поради редицата предимства, които доста кредитни карти предлагат.

Наред с предимствата и програмите за лоялност, обаче, много кредитни карти, издавани от банки, имат и недостатъци, с които трябва да си запознат. Като започнем с таксата за теглене от банкомат, банковите кредитни карти имат доста черти, които е добре да знаеш. 

Така ще си наясно, преди да започнеш използването на подобно средство за разплащане. Също така, ще си в състояние да сравниш банковата карта с кредитна Бяла Карта, за да прецениш по-добрата и изгодна опция за теб.

Какви са недостатъците на банковите карти?

Ако искаш да ползваш картата за пари в кеш

За разлика от дебитната карта, кредитните карти, издадени от банка, по-скоро не са подходящи за хората, които предпочитат да имат пари в брой. 

Ако планираш да ползваш банковата кредитна карта за теглене на пари от АТМ, то това би било доста грешен подход. Причината е, че банките начисляват допълнителна такса при всяко теглене на пари от банкомат. Или с други думи – банковата кредитна карта не е подходяща за използване на кеш. 

Така че, ако искаш да пазаруваш основно в кеш, ще трябва да ползваш личните си финансови средства или да се примириш, че освен лихвата по изтеглената сума ще заплащаш и голяма такса при всяко теглене на пари.

Добрата новина е, че има и друга опция, от която можеш да се възползваш, ако държиш да ползваш кредитната си карта за пари в брой. 

С Бяла Карта теглиш кеш от всеки български банкомат и не плащаш нищо, освен лихвата по изтеглената сума. Така си спокоен, че дори да ти се наложи да пазаруваш в кеш, винаги можеш да си го позволиш, защото имаш своята кредитна Бяла Карта. Това е едно от най-важните предимства на Бяла Карта.

Превишаването на кредитния лимит

При превишаване на кредитния ти лимит, банката ще те глоби с доста голяма такса и успоредно с това, превишението ще подейства лошо на кредитния ти рейтинг. Затова, ако искаш да имаш добър профил за бъдещи кредитни карти или ипотечни кредити, то не превишавай кредитния си лимит. За тази цел, естествено трябва да знаеш точно какъв е баланса ти. 

По този начин ще си наясно с какви суми, можеш да го достигнеш или превишиш. С Бяла Карта имаш страхотната възможност за безплатен персонален акаунт мениджър, благодарение на който можеш да проверяваш всички трансакции по кредитната си карта. 

За да сме сигурни, че си наясно с всички детайли за твоята Бяла Карта, ние ти изпращаме абсолютно безплатен SMS за предстояща вноска или направена трансакция. Това чудесно предимство, което кредитна Бяла Карта ти предоставя ще те улесни в ползването на картата и създаването на една добра кредитна история.

Ако пропускаш плащания

При пропускане и закъснение при плащане на дължимата вноска на банкова кредитна карта, то ще ти бъде начислена такса за закъснения. В допълнение към тази такса е вероятно и да имаш начислена по-висока месечна лихва. 

Така че е добре много внимателно да преценяваш изхарчената сума от картата, за да не се поставиш в неблагоприятно положение, което ще се отрази както на разходите ти, така и на кредитния ти рейтинг. 

Ние от Аксес Файнанс те съветваме да правиш премислени покупки за суми, които си сигурен, че можеш да погасиш в срок. Така дори използваните суми от кредитна Бяла Карта да са малки, то ти се утвърждаваш като изряден картодържател, който погасява всичко навреме и подобрява кредитния си рейтинг.

Банковите такси

Няма как да пропуснем да отбележим, че един от недостатъците на банковите карти са именно допълнителни такси, които ти се начисляват за разнообразните услуги, които ползваш.

Не само таксата за теглене на кеш е недостатък, но и редица други разходи, с които едва ли си запознат при сключването на договора с банката.

Банковите карти принципно имат такси за обслужване и годишна такса, освен това често имат сравнително високи лихвени проценти, заради бонусите, които ти предлагат.

За разлика от тях, Бяла Карта няма банкови такси, защото се издава от небанкова финансова институция. С кредитна Бяла Карта нямаш такси и за преиздаване и обслужване на картата.

Нашите прозрачни условия и специално разработените предимства за клиентите ни, превръщат Бяла Карта в масова и достъпна за всеки българин.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш