Кандидатствай Вход
Кои са новите измамни методи на онлайн крадците?

Кои са новите измамни методи на онлайн крадците?

Жертвите на измамници се увеличават значително през годините.

Това се дължи най-вече и на все по-хитрите и ловки крадци на лични данни. Всеизвестен факт е, че престъпниците в интернет става все по-умни и измислят нови методи за злоупотреби с платежните ни средства.

Крадците са по-уверени от всякога и начините си за събиране на секретна информация.

Престъпленията в интернет зачестяват и много от картодържателите не желаят да подават жалба в полицията за извършена измама. Дори и да го направят, липсата на адекватна и бърза реакция на момента, затруднява изключително много разследването.

Истината е, че освен ако не става въпрос за кражба на огромна сума пари, картодържателите не влагат надежди, че ще бъдат намерени и наказани престъпниците, а съответно и че ще има обезщетение.

Разбира се, има редица начини да се предпазиш от крадци и да запазиш в тайна личната си информация.

Навярно вече знаеш повечето от тях, но те съветваме винаги да се снабдяваш с най-актуалната информация, относно рисковете при онлайн пазаруването, защото както се развиват технологиите, така има развитие и в измамните схеми на престъпниците.

Естествено, знаеш, че не бива да поставяш твърде лесни пароли на личните си акаунти, нито да пазаруваш от сайт, който няма заключен катинар пред адреса си. Наясно си и с това, че не трябва да споделяш прекалено лична информация в социалните мрежи.

Ние обаче искаме да ти представим още полезни съвети, за това в какво най-много да внимаваш, докато сърфираш в мрежата, за да не станеш жертва на някои от новите методи за онлайн измами.

Ето кои са новите измамни методи на онлайн крадците?

Онлайн шопинг wishlist

Когато посетиш сайт за пазаруване и започнеш да правиш списък с всички неща, които би искал да купиш – това всъщност може да крие опасности. Според експерти, измамниците използват информацията от тези списъци, която често е публична, за да опознаят по-добре жертвите си и да разберат техните потребителски навици.

Именно това помага и на престъпниците да изглеждат по-компетентни и да изпращат по-примамливи имейли до потребителите. Или така наречените фишинг имейли, чрез които крадците разчитат да попаднат на наивни и доверчиви картодържатели, които ще споделят данните за дебитните и кредитните си карти.

Подобни фалшиви имейли могат да изглеждат доста автентично, сякаш са пратени от любимия ти онлайн магазин, но на практика, въведеш ли личната си информация веднъж, ставаш поредната жертва на интернет престъпниците.

Онлайн игрите

Може да не ти се вярва, но дори онлайн игрите могат да крият опасности за личните ти данни. 

Става въпрос за измамници, които са наясно с това, че всеки геймър иска да достигне по-горно ниво в играта, която играе, дори и да се наложи да използва така наречените чийтове – кодове за играта, които представляват хакове, с които е по-лесно да се справиш с нивата във въпросната игра.

Какво общо имат тези геймъри, запалени по игрите с онлайн измамниците? Истината е, че са много престъпниците, които разработват фалшиви сайтове, от които геймърът да се сдобие с въпросните хакове, в замяна на попълване на телефонен номер и лични данни. По този начин, онлайн крадците се сдобиват с лична информация.

Обикновено, жертви на подобни измами стават най-вече тийнейджърите, които са почитатели на онлайн игрите. И макар да не успяват да стигнат до парични средства, измамниците получават конфиденциални лични данни, пароли и други данни, което от своя страна означава много. Подобни „кражби“ могат да се случат, дори с антивирусна защита на компютъра.

Спам писма в имейла ти

Много хитър метод, използван от крадците е изпращането на спам имейли до различни потребители.

Понякога въпросните мейли могат да съдържат линк, на който да кликнеш, ако желаеш да не получаваш повече спам писма.

Разбира се, всеки би кликнал на въпросния линк. Проблемът е, че престъпниците изпращат фалшив имейл от познат уебсайт и изискват отново да въведеш личните си данни, за да се откажеш от абонамента. По този начин можеш - без да искаш - да предоставиш други данни от акаунтите си и да улесниш достъпа на измамниците до тях.

Това са едни от най-новите методи на онлайн престъпниците и трябва да знаеш, че това е само част от разумните практики, които трябва да предприемеш, за да защитиш личните си данни и финансите си в интернет пространството.

Старай се винаги да бъдеш наясно с техниките на измамниците, използващи софтуерни програми или зловреден код. Използвай необходимите програми за защита и винаги подхождай с критичност онлайн.

А, за да пазаруваш свободно и да се възползваш от страхотни отстъпки, изграждайки кредитната си история, разчитай на Бяла Карта, с която имаш редица преимущества за сигурността, която винаги си търсил.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш