Кандидатствай Вход
Коронавирус или COVID-19 – какво се случва, ако останеш без работа?

Коронавирус или COVID-19 – какво се случва, ако останеш без работа?

През последните седмици темата коронавирус циркулира активно в пространството. Никой не остава безучастен по отношение на евентуалните финансови затруднения.

Без значение дали е изправен пред проблема за финансовото си оцеляване, или за живота и здравето на най-близките си.

За щастие, в статистически план, дотук България се справя повече от добре, поне що се отнася до чисто здравния аспект на проблема. На фона на повечето страни в Европа, броят както на заразените, така и на починалите е в пъти по-нисък.

Как стоят нещата обаче с финансовите измерения на пандемията в България?

Мерките, които правителството поетапно въведе за справяне с икономическите последствия заради социалната изолация заради пандемията от Covid - 19 включват:

  • възможност за безлихвени кредити до 1500 лева на хората, пуснати в неплатен отпуск;
  • удължаване на сроковете за плащане на данъци и за получаване на данъчни облекчения;
  • споделено плащане в съотношение 60/40 на възнагражденията на заетите в ограничен кръг предприятия (най-засегнатите сфери на дейност), за да не бъдат съкратени служители.

Въпреки тези мерки, редица работодатели вече освободиха служителите си. Според много от тях, възможността да се възползват от мярката държавата да плати 60% от възнагражденията на работниците им е силно ограничена.

Други пък споделиха, че им е непосилно да плащат останалите 40% от заплатите. Казано с други думи, за съжаление пикът на безработицата тепърва предстои.

Коронавирус или COVID - 19 - какво се случва, ако останеш без работа?

Съгласно актуалното българско законодателство, в случай, че останеш без работа, можеш да ползваш обезщетение за безработица.

Изискванията, за да ти се полага такова е да имаш поне 12 осигурителни вноски във фонд „Безработица“ през последните 18 месеца.

Срокът на паричното обезщетение, ако останеш без работа зависи от общия ти трудов стаж. Ако имаш общ трудов стаж до 3 години, ти се полагат най-много 4 месеца обезщетение.

В случай обаче, че си работил повече от 15 години досега, можеш да разчиташ на максималния, предвиден в закона срок от 1 година (12 месеца).

Дневното парично обезщетение се изчислява като 60% от среднодневното парично възнаграждение през последните 2 години (24 месеца). Да, звучи твърде сложно.

Накратко, ако събереш осигурителния си доход за 2 години назад и разделиш сумата на общия брой работни дни, ще получиш размера на обезщетението, което ти се полага.

Тук обаче има 2 подробности, които рядко ще чуеш.

1) Ако през последните 3 години си бил регистриран като безработен и си получавал обезщетение за безработица (без значение дали е било дори за 1 ден и то в минимален размер), ти се полагат само 4 месеца обезщетение с минималния, предвиден в закона дневен размер - т.е. 9 лева на ден.

2) В Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване ежегодно се определя и максимален размер на дневното обезщетение при безработица и за 2020 година той е 74.29лв. 

Така, дори и да ти се полага обезщетение за безработица, ако останеш без работа и си бил осигуряван на по-висока заплата, няма да получиш дори 60% обезщетение, а ще получиш броя на работни дни в месеца, умножен по 74.29лв.

Как да постъпиш, ако останеш без работа?

Оставането без работа е болезнен за всеки професионалист период, особено в ситуации като настоящата, в която още много други специалисти ще се наредят на опашките за безработни.

Важно в този момент е да запазиш хладнокръвие и да прецениш няколко обстоятелства:

Полага ли ти се обезщетение в размер 60% или в максималния по закон среднодневен размер?

Ако ти се полага, то имаш пълното право да се регистрираш като безработен в Бюрото по труда и да заявиш, че желаеш обезщетение.

Регистрацията по време на извънредното положение, въведено срещу Covid - 19 се извършва онлайн, ако имаш електронен подпис или чрез посредничество на куриер.

Националният осигурителен институт откри гореща телефонна линия във връзка с правата ни при безработица - 02/ 926 19 96. В случай, че не си сигурен как да постъпиш - можеш да позвъниш.

Какви са предимствата на това да се регистрираш като безработен?

Ще получаваш парично обезщетение за някакъв период от време. Ще ти текат здравни и осигурителни вноски. Ще имаш време спокойно да се справиш с емоциите си и да се подготвиш да продължиш професионалния си път. Ще получиш съдействие в процеса на търсене на нова работа.

Какво се случва обаче, когато не ти се полага обезщетение, по-високо от минималния дневен размер?

В този случай трябва бързо да анализираш собствените си ходове. Добре е на първо място да помислиш дали професията ти е търсена или по-скоро не.

Ако е търсена и очакваш, че много бързо би си намерил нова работа, може би не е добра идея да се регистрираш като безработен.

Защо? Защото сега обезщетението ти би било минимално и за кратко, а в следващите 3 години няма да ти се полага пълното обезщетение от 60% върху осигурителния ти доход.

Ако обаче си бил зает в някой най-потърпевшите сектори от Covid - 19  като ресторантьорство и хотелиерство, където сега конкуренцията при търсене на работа ще е огромна, а предлагането - ниско, по-добре се възползвай от правата си.

Така ще имат период, в който ще бъдеш здравно осигурен и достъп до различни курсове за преквалификация.

По време на извънредното положение предстоят трудни месеци  за всички, не само за теб. Не губи надежда.

Опитай се да се мобилизираш възможно най-скоро и да направиш правилните стъпки, за да излезеш най-незасегнат от кризата. Плащай редовно  битовите си сметки, а ако имаш кредити се постарай да не забавяш вноските по изплащането.

Ние от Бяла Карта ще бъдем насреща с полезни съвети как да управляваш възможно най-добре личните си финанси сега.

В случай, че си наш клиент молим, не пропускай да плащаш задълженията си и не забравяй, че Бяла Карта няма годишна такса или такси за управление и обслужване на картата. 

Тя не ти струва нищо през времето, когато не си ползвал одобрения си кредитен лимит. Във времена като днешните, пази своята Бяла Карта активна, тъй като тя може да ти послужи като спешен авариен фонд при нужда.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш