Кандидатствай Вход
Майчинството расте до 650 лв. за втората година, но достатъчно ли е?

Майчинството расте до 650 лв. за втората година, но достатъчно ли е?

  • Бяла Карта
  • 21.10.2021
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 326

Една от новините, които вълнуват новите родители напоследък е тази за увеличаването на майчинството.

Oбeзщeтeниeтo зa oтглeждaнe нa дeтe oт 1 дo 2 гoдини ce пoвишaвa oт 380 лв нa 650 лв., считано от 1 oĸтoмвpи. Сумата нe e пpoмeняна oт няĸoлĸo гoдини, но сега е факт, че обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството ще е 650 лв.

Този факт може да накара много родители да прегледат по-внимателно бюджетите си и съответно основните си разходи по отглеждане на детето им. Редуцирането на разходите и разумното спестяване тук е от ключово значение. Точно затова ти даваме кратък поглед върху главните разходи, които предстоят на всеки един родител.

Как да намалим разходите по време на майчинство?

Как бъдещите родители могат да се предпазят от супер високи медицински сметки (и подли изненади)? Ето някои други начини да спестиш от разходите по бременността:

Планирай напред. Преди да забременееш, проучи лекаря или практиката, към която би искала да се насочиш, след като забременееш, след това се увери, че може да покриеш разходите в болницата, в която практикуващият работи. Проучването на акушер-гинекологични лекари, лекари от семейна практика, медицински сестри или акушерки за предварителна консултация може също да ти помогне да се почувстваш подготвена за бъдещите разходи и предизвикателства, които предстоят.

Добра практика е и да се обадиш незабавно на твоята застрахователна компания. Разбери какво е обхванато като разход и кое не е. Попитай, дали трябва да използваш конкретен доставчик или болница, какви процедури и тестове са обхванати и колко дни можеш да останеш в болницата

Трябва да знаеш разходите си.

Проучвай добре, дали всеки разход е задължителен или може да бъде избегнат.Това се отнася, дори за препоръчаните изследвания и закупуването на аксесоари за бебето. Освен това имай предвид, че ще получиш и не малко подаръци под формата на полезни неща за детето - добре е да не закупуваш два пъти едно и също нещо. Точно затова някои родители правят списък с необходими неща за бебето и го дават на приятелите си, за да може подаръците да са полезни и практични на семейството. По този начин също ще спестиш разходите си и няма да бъдеш свръхконсуматор.

Еднократни разходи

Тук става въпрос за разходи, които родителят прави за първи път за неща, които все пак могат да се ползват дълго време и не е нужно да са регулярни (както са пелените например и дрехите). Това означава да започнеш от нулата в много области като мебели, колички и ясли. Тук влизат бебешка количка, прибори за храна, столче, одеяла, креватче и други подобни.

Медицински сметки

Трябва да имаш предвид, че цената на рутинните грижи за майчинството варира силно в зависимост от твоето местоположение. Проучи внимателно какви биха били разходите ти за пренатални грижи, престой в болница, тестове и грижи след раждането. За съжаление е почти невъзможно да се направи точна прогноза за това колко ще платиш.

Бебешки неща

Еднократните покупки за бебета са също толкова променливи, колкото и медицинските разходи по-горе, но по различни причини. Тази категория може да се покачва експоненциално в зависимост от желанията на родителя. Например, ако искаш да пътуваш на различни места с детето, ще трябва да се снабдиш с много различни аксесоари, които да те улесняват. Някои бебешки колички са наистина практични и креативни, но и цената им расте спрямо функциите им.

Заслужава да се отбележи, че най-малкото си струва да си купиш нова детска седалка за кола. Няма надежден начин да се гарантира, че употребявана не е бил компрометирана при предишна авария или при тежка употреба.

Други интересни и полезни неща, за които да помислиш са: преносима люлка, подвижна седалка, постелка за игра и/или седалка за скокове. Може също да искате да имаш маса за преобличане, малък скрин, люлеещ се стол, монитор за следене и кош за пелени. Отново това е област, в която личните предпочитания диктуват цената. За разлика от столчетата за кола, всичко е за домашно ползване, което означава, че може да го купиш употребявано или дори да го закупиш чрез една от многото групи за споделяне и замяна, които ще намериш онлайн.

Кърмене и хранене: Разходите за хранене за твоето новородено бебе, разбира се, варират като всичко останало в зависимост от твоята конкретна ситуация. Майка, която е в състояние да стои вкъщи и няма проблеми с кърменето денонощно, ще вижда много минимални разходи в продължение на месеци, преди да се наложи стол за хранене и специални прибори. В тази ситуация някои неща като възглавница за кърмене, кърпички или дори пелерина са повече от достатъчни. Ако кърменето не е възможно, храненето с адаптирано мляко ще добави значителни разходи към първата година на родителство.

И тъй като разходите са постоянно променящи се и винаги може да изненадат един родител, то те съветваме да имаш резервен вариант като кредитна карта, с която да разполагаш с пари по всяко време. Точно затова и кредитна карта Бяла Карта е твоят добър помощник, когато става въпрос за лесно и удобно боравене с финансови средства. Може да кандидатстваш онлайн - без изискване за трудов договор и имаш шанс за одобрение, дори при влошена кредитна история.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш