Кандидатствай Вход
Направи си сам: Финансов план в 5 стъпки

Направи си сам: Финансов план в 5 стъпки

Знаеш ли, че 78 процента от хората с финансов план плащат сметките си навреме и спестяват всеки месец срещу само 38 процента от хората, които нямат план? Това е показателна статистика. Изненадва ли те факта, че 68 процента от планиращите имат спешен фонд, докато само 26 процента от хората, които не планират, са финансово подготвени да покрият неочаквани разходи?

Всеки - независимо от финансовото си състояние - може да се възползва от финансов план. И така, защо повече хора не си направят такъв? Най-честата причина е, защото или не смятат, че имат достатъчно пари. Но можеш да си направиш финансов план у дома. За да ти помогнем, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта сме подготвили кратък наръчник в 5 стъпки.

Ето кои са 5-те основни стъпки към ефективен финансов план:

1. Определи и запиши целите си 

Едно от първите неща, които трябва да направиш е да опишеш финансовите си цели и какво точно искаш да постигнеш парите си. Определи си краткосрочни и дългосрочни. Кои от тези цели са най-важни за теб? Идентифицирането и приоритизирането на целите ти ще те мотивира да ги постигнеш.

2. Разбери с какви пари разполагаш 

За да постигнеш финансовите си цели, първо трябва да определиш какво имаш в момента. Нпарави списък с всичко, което имаш – депозити, инвестиционни сметки, движимо и недвижимо имущество и калкулирай каква е общата сума. След това направи списък на всички потребителски кредити, бързи кредити, ипотеки, кредитни карти, студентски заеми – всичко и ги извади от първите. Ако си на плюс – страхотно, ако си на минус – не се притеснявай, все пак тепърва започваш. Когато имаш картина и число зад реалното си финансово състояние, използвай я като мярка, според която да измерваш напредъка си.

3. Идентифицирай паричните потоци 

Паричният поток е сумата, която получавате, когато извадите разходите от доходите. Опиши всички пари, които получаваш на месец или друг период от време и извади всички разходи, които имаш. Така ще разбереш дали успяваш да се впишеш в бюджета си или винаги си в преразход, колко успяваш да спестяваш и можеш ли да отделиш повече пари към спестяванията си, за да постигнеш по-бързо целите си.

Анализирането на паричните потоци ще ти помогне да създадеш фонд за спешни случаи и да видиш дали харчиш излишни пари.

 

4. Фокусирай се върху дълга си 

Дълговете могат да ти попречат да постигнеш дългосрочна финансова стабилност. Колкото по-бързо успееш да го изплатиш, толкова по-скоро ще имаш възможност да разполагаш и управляваш парите си по-ефективно.

5. Направи си застраховка 

Застраховката на имуществото е важна стъпка, която показва отговорност. Потърси варианти за застраховка на дома, на колата, застраховка при нетрудоспособност, а ако от теб зависят и други лица, помисли и за застраховка живот. Застраховката е важна част от добрия финасов план, за  да предотвратиш ситуации, в които да изпиташ финансови сътресения.

Създаването на финансов план не е само за богатите хора. Независимо какви са финансовите ти възможности в момента, ефективното управление на средствата ти може да бъде особено полезно. Правилният анализ ще ти даде възможност да погледнеш честно на ситуацията, в която си и ще ти помогне да подобриш и подсигуриш бъдещето си.

Ако нямаш достатъчно средства, помисли за подходящите финансови инструменти, с които да си гарантираш, че няма да останеш без пари, когато имаш нужда. Кредитната карта без годишна такса за обслужване например е добър избор, ако искаш да минимизирш излишните разходи, но да знаеш, че имаш подкрепа, когато ти потрябват допълнителни средства до заплата.

Кредитна карта Бяла Карта например е международна кредитна карта с лимит до 5000 лева и без годишна такса за обслужване на картата, както и без такси при теглене на пари от банкомати в Европейския съюз. Тези нейни характеристики я правят изключително подходяща за алтернативен финансов инструмент, към който да се обръщаш, когато имаш нужда.

В заключение, мисли за финансовия план като за карта, която трябва да следваш. Той показва къде се намираш и къде искаш да стигнеш. Какъв ще бъде пътят ще определиш ти чрез своите действия и решения.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш