Кандидатствай Вход
Най-често срещани причини за загуба на бонус точките по кредитната карта

Най-често срещани причини за загуба на бонус точките по кредитната карта

Бонус точките са едно от най-големите преимущества, които кредитните карти носят на своите притежатели. Благодарение на тях можеш да заслужиш най-различни бонуси, като например отстъпки при пазаруване, участие в томболи и получаване на подаръци и награди. 

Поради тази причина е особено важно да знаеш как да се възползваш максимално от въпросните бонус точки и най-вече - да не допускаш загубата на вече натрупани такива. В следващите редове ще изведем най-често срещаните причини, поради които съвременните потребители губят бонус точки по кредитните си карти.

Разбира се, трябва да се запознаеш с общите условия на програма за лоялност на твоята банкова карта или такава, издадена от небанкова институция. В зависимост от условията, причините за загуба на точките могат да бъдат различни. 

Въпреки това, в тази статия те запознаваме с някои от най-честите причини за загуба на точки в програмите за лоялност на финансовите институции. 

Ето и най-честите причини за загуба на бонус точки по кредитната карта

Пропускане на вноска 

Пропускането на вноска по кредитната карта е най-лесният начин да изгубиш всички натрупани точки за съответния период от време. В повечето случаи, новите бонус точки се добавят едва когато потребителят направи дължимото за месеца плащане. Ако обаче той забрави или закъснее с това плащане, пропуска шанса си да бъде възнаграден подобаващо. 

Някои кредитни компании предлагат на своите клиенти опция за възстановяване на бонус точките след извършване на плащането, но обикновено таксата за възстановяване излиза доста солено. Така че ти препоръчваме да си направиш някаква система за предотвратяване на закъсненията с вноските, като например имейл известие при наближаване датата на плащане. 

Нарушаване на договора 

Важно е да си добре запознат с всички клаузи и условия по договора между теб и компанията - издател на кредитната карта. Само така ще си наясно какво ти е позволено да правиш и какви действия не е желателно да извършваш. 

Имай предвид, че при нарушение на договора от твоя страна, най-вероятно ще загубиш възможността да се възползваш от натрупаните до момента бонус точки и да получиш наградите, към които се стремиш.

Закриване на акаунт 

Още един случай, при който ще загубиш всички натрупани до момента бонус точки по кредитната карта. Няма никакво значение дали въпросното закриване е по твоя инициатива или пък се извършва от кредитната компания поради някаква причина. 

Бонус точки не могат да се прехвърлят от един към друг акаунт. В този смисъл, преди да закриеш дадена кредитна карта, е хубаво да използваш бонусите и наградите, на които имаш право.

Промени в програмата за бонуси 

Компанията – издател на кредитната карта има право по всяко време да прави промени във връзка със своите програми за бонуси. Преди подобни промени да влязат в сила обаче, клиентите задължително биват информирани за тях. 

Затова ти препоръчваме редовно да следиш и прочиташ внимателно известията, които получаваш от съответната кредитна компания по телефон и по имейл.

Липса на активност 

Липсата на активност също може да бъде причина да изгубиш правото си за получаване на определени бонуси и награди. Подобни случаи би трябвало да са описани в договора, който си сключил със съответната компания. 

Ако не планираш да използваш своята кредитна карта особено често, запознай се внимателно с въпросните клаузи. Една съвсем малка покупка за месеца например вероятно ще ти бъде достатъчна, за да можеш да се възползваш от желаните бонуси и преимущества.

Освен това, ако използвате кредитната си карта и погасяваш изрядно задълженията си, с времето можеш да кандидатстваш за увеличение на твоя кредитен лимит. 

Отмяна на покупка 

Практиката за отмяна на дадена покупка се среща все по-често в днешно време. Причините за нея могат да бъдат най-различни. Започвайки от наличие на някаква повреда или дефект в стоката и стигайки до несъответствието й с представеното от търговеца описание. 

Като потребител си в пълното си право да поискаш отмяна на покупка в подобни случаи. Имай предвид обаче, че тази отмяна ще означава и отпадане на бонус точките по кредитната ти карта, които си получил за реализиране на въпросната покупка.

Изтичане давността на бонус точките – при повечето програми за възнаграждение на притежателите на кредитни карти, давността на бонус точките не изтича докато съответната карта е активна.

И все пак са налице някои изключения от това правило, особено когато става въпрос за награди, свързани с авиокомпаниите. Поради тази причина е добре предварително да проучиш бонус програмите на кредитната компания. 

В случай на изтичане на давност, си отбелязвай датите, на които това става. Така ще имаш възможност да реагираш навреме и да не допуснеш твоите бонус точки да отидат на вятъра.  

Кредитна карта Бяла Карта е подходящата кредитна карта за теб, ако търсиш допълнителни бонуси и награди. Бяла Карта е международна кредитна карта, която можеш да използваш както в България, така и в чужбина. Кредитният Бяла Карта лимит може да бъде от 100 до 3000 лева, а най-хубавото е, че нямаш годишна такса за обслужване на картата. 

За разлика от други кредитни карти, които могат да бъдат подходящи основно за плащане на ПОС устройства или онлайн, с Бяла Карта можеш да разполагаш с пари в брой, когато имаш нужда. Това е така, защото тя няма такса при теглене на пари от АТМ в България.

Заложи на кредитна карта Бяла Карта и направи своите покупки една идея по-бързи, лесни и изгодни!

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш