Кандидатствай Вход
Невидимата кредитна карта на бъдещето

Невидимата кредитна карта на бъдещето

Традиционното стандартно пазаруване в супермаркета би било далеч по-приятно и бързо, ако минавахме през касите с пълни кошници с продукти, без да ни се налага да броим монети и банкноти или да търсим в портфейла си определена дебитна карта. 

Не, съвсем нямаме предвид, пропускане на плащане в магазина, а напротив – закупуване и моментно плащане на продуктите с „невидима кредитна карта на бъдещето“, но без каквито и да е наши усилия.

Ако това ти звучи твърде нереално и футуристично, то може би е време да те запознаем с една нова технология, която в близко бъдеще ще се окаже част от ежедневния ни живот.

Що е то - невидимата кредитна карта на бъдещето?

Става въпрос за иновацията, която разпознава твоето присъствие, сканира покупките ти и автоматично таксува банковата ти сметка с изхарчената сума, докато ти само минаваш през касите.

Според експерти, това означава, че може постепенно физическата пластика да преотстъпи мястото си на невидимата такава.

Разбира се, подобна технология, ще ни накара да си задаваме много въпроси, относно сигурността и неприкосновеността на данните ни, като успоредно с това ще създаде редица съревнования между технологични компании и банки.

От 1966 г. насам, кредитната карта се развива постоянно, но основната процедура на плащане си е останала същата, като кодът или се въвежда ръчно, за да се осъществи трансакция, или се чете от машина.

Всички тези задължителни атрибути на кредитната карта, могат да бъдат заменени от носещи устройства.

Главният изпълнителен директор на „Бъркликард“, компанията, която лансира първите кредитни карти във Великобритания преди 50 години, споделя, че подобно носещо устройство може да бъде под формата на пластмасов пръстен, гривна или ключодържател

Въпросното устройство ще съдържа чип, който ще дава възможност на притежателя си да прави плащания на кредит.

Според изпълнителния директор Амер Саджед, това е мост към технологията, която в бъдеще ще позволява на потребителите, да бъдат идентифицирани по пръстов отпечатък или ретината на окото.

Разбира се, дори и с развитието на така наречената биометрия, разплащането в кеш, чековете и стандартните карти, ще си останат опция за потребителите, тъй като подобни „невидими кредитни карти на бъдещето” ще бъдат разработвани в течение на поне десетина години.

Какви са пречките пред въвеждането на такъв тип кредитни карти?

Първото нещо, което трябва да се гарантира с 100% сигурност, очаквано е киберсигурността на финансовите средства и личните данни. 

Амер Саджед, изтъква, че нито едно действие на кредитиращата компания няма да бъде извършено, без изричното съгласие и позволение на съответния потребител. 

Проследяване на местонахождението и събиране на данни за потребителските навици, ще бъде възможно, само с уведомяване на клиента. 

Всъщност, според изпълнителния директор на „Бъркликард“, именно в това се състои допълнителното предимство на иновацията - много по-лесно е да се разреши трансакция, когато кредитиращата компания знае точната локация на клиента. 

По същата причина е по-лесно и да се предотврати измама.

Тясната връзка между индивидуалната и платежната система е задължителна, за да се задейства оптимално работата им. 

Подобно нещо вече се случва с портал като „Амазон“ и услуга като „Юбер“, които позволяват осъществяването на трансакции само с един клик, тъй като детайлите за картата на платеца са въведени автоматично в системата, още с регистрирането на потребителя в сайта.

Според британските експерти, през 2025 г. във Великобритания ще бъдат направени близо 21 млрд. трансакции с карти. 

Разбира се, кредитните средства за разплащане, все още се препоръчват не за ежедневните ни домакински разходи, а за големи покупки, с които е по-трудно да прекалим с разходите, изпадайки в дългове. 

Все повече са кредиторите, които предлагат програми за лоялност и допълнителни екстри, ако плащаш често с кредитната карта, но това не означава, че трябва да пазаруваш всяка седмица в супермаркета с нея. 

Всъщност онлайн пазаруването, резервациите на пътувания и хотели, големите покупки на ценни вещи, са най-удачни за използване на кредитната карта. 

По този начин, възможността разходите по пазаруване да излязат извън контрол и да предизвикат забавяне на вноските ти, е далеч по-малка. 

От друга страна, ти можеш спокойно да планираш бюджета си и да следиш как върви той във времето.

Не забравяй, че целта на кредитиращите институции не е да изпаднеш в големи дългове и да влошиш кредитния си рейтинг ,а тъкмо обратното – мисията им е да имаш добра кредитна история и да си удовлетворен от услугите и продуктите на компанията, за да се възползваш отново от тях в бъдеще, което пък е пряко свързано и с добрия ти кредитен рейтинг.

Това е и мисията на кредитна карта Бяла Карта, която ти предоставя чудесни предимства с кредитния лимит до 3000 лева, улеснявайки не само пазаруването ти с нея, но и самото сдобиване с картата и покриване на последващите разходи. 

Запомни, че Бяла Карта не ти начислява допълнителни такси и не изисква разход за получаване на картата, а единственото, което трябва да направиш, за да я получиш, е да се обадиш на телефон 0700 20 140 или да я заявиш онлайн.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш