Кандидатствай Вход
Рециклират ли се кредитните карти?

Рециклират ли се кредитните карти?

Съзнателното потребление започва да навлиза и все повече хора и компании си задават въпроса какъв е техният отпечатък върху планетата. В тази статия в блога на Бяла Карта ще отговорим на няколко въпроса, които все още малко хора си задават: Рециклират ли се кредитните карти? От какъв материал са направени?

Рециклират ли се кредитните карти?

Отговорът накратко е: Недостатъчно. За съжаление, проблемът с персоналните идентификатори, които пластмасовата карта съдържа и сравнително малкия й отпечатък, правят широко разпространените кредитна и дебитна карта неуспешни участници в зеленото движение за опазване на природата.

Повечето банкови карти са изработени от поливинилхлорид (PVC), силен, универсален и евтин синтетичен полимер, който буквално ни заобикаля. Има го в подовата настилка, тръбите и изолираните електрически кабели в домовете ни, и дори в коженото облекло и водонепроницаемата ски екипировка в нашите гардероби. Но тъй като PVC също е известен канцероген, не е особено добър помощник в рециклирането.

"Ако картодържателите хвърлят PVC кредитни или дебитни карти в кошчето за рециклиране, обичайната практика е, че те няма да бъдат рециклирани", казва Лари Липполд, мениджър продажби на Gemalto в Северна Америка.

"Това е отчасти защото различните брандове (Visa, Mastercard, American Express и Discover) изискват картите да бъдат раздробени масово или на индивидуална основа, например да ги нарязвате с ножица", добавя Липполд

"След това пътуват до депо, подобно на всички останали отпадъци. Също така е важно да се отбележи, че картите никога не трябва да се изгарят от потребителите, тъй като изгарянето на PVC е опасно токсично".

Пластиките имат и компонент с персонален идентификационен номер: име, дата на валидност, 15-или 16-цифрен рециклиран номер на профила, който остава същият при подновяване, както и кодът за сигурност.

Дали трябва да срежеш изтеклата си кредитна карта с ножица, за да защитиш данните си? Или може би да я раздробиш на парченца? 

Дори в "зелената" Южна Калифорния, където някои градове предлагат рециклиране на кредитни и дебитни карти, те правят това с това объркващо предупреждение: "Само ако е цяла, което не се препоръчва." Това означава, че няма да рециклират срязана на две или раздробена на парчета пластика.

И накрая е този неприятен малък отпечатък. Докато потребителите могат да мислят, че рециклирането на тяхната миниатюрна винилова карта няма да се отрази на съдбата на планетата, факт е, че PVC, случайно хвърлени в депата, могат да отделят токсини в подземните води или токсичен диоксин във въздуха по време на пожари на сметища.

Не е лесно една кредитна карта да е зелена

Емитентите на карти наблюдават този факт в продължение на години, силно съзнавайки, че действат по подходящ начин, без да губят от поглед основната си цел: да привличат и задържат картодържателите с най-новата технология и дизайн на карти.

В статията си за 2012 г. в списание ICMA, индустриалният консултант Ууе Трюгелман от TruCert дори предлага, че въздействието върху околната среда на издателите на карти, които се опитват да рециклират картите, може да надвиши въглеродния отпечатък на самите PVC карти.

"Замяната на добре утвърден картов продукт с нещо, което изглежда е по-екологосъобразно, но ще намали живота му наполовина, може просто да е грешно нещо", пише той.  

"Картите често се изпращат на хартия, в хартиени пликове, придружени от хартиени брошури. Въглеродният отпечатък от четири страници от хартия с формат A4 може да има еквивалентен въглероден отпечатък като на пластмасовия материал на отделната карта. "

Което не означава, че издателите на карти игнорират проблема и не мислят варианти за рециклиране и нови продукти, които биха минимизирали пластмасовите отпадъци.

"За PVC картите, които може да бъдат върнати поради различни причини, като връщане на поща или грешни карти, използваме и рециклиране на карти и други продукти", казва говорителката на Chase Лорън Райън. "Когато клиент има карта с изтекъл срок на валидност, препоръчваме да се раздробява или да се надраска магнитната ивица и чипа, преди да се изхвърли."

Четири начина да предпазиш картата си от замърсяване на околната среда

Заключи я

Искаш да премахнеш тази карта от портфейла си, като същевременно се уверите, че не замърсяваш природата? Сложи я в сигурно чекмедже. Ако тя все още е активна и знаеш, че вече няма да я използваш, просто я анулирай и деактивирай.

Заложи на мобилни приложения

Въпреки че не е възможно да премахнеш картата си от потока от отпадъци, можеш да преминеш на нещо „по-зелено“, като използваш мобилното приложение на банката си.

Използвай пластиката за нещо друго

Помисли за умни алтернативни начини на употреба, за да държиш пластмасовата част извън депото.

Помисли за зелена кредитна карта

Разбира се, все още ще трябва да използваш пластмасовата пластика. Но просто знаейки, че тези зелени карти „споделят загрижеността“ за планетата, може да ти помогне да се чувстваш част от промяната към по-добро.

А преди да преминеш към рециклирането на кредитната си карта, се сдобий с подходящата такава, която да използва за плащания онлайн, плащане на ПОС терминали или за теглене на пари от банкомати – Бяла Карта ще ти даде свободата да разполагаш със средства, където си пожелаеш. 

Тя има кредитен лимит до 3000 лева и няма такса за одобрение и кандидатстване. Също така, тя няма такса при теглене на пари кеш от АТМ в България, което ти дава свободата да използваш своята пластика, както намериш за удобно.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш