Кандидатствай Вход
Споделяне на кредитна карта с партньора – позитиви и рискове

Споделяне на кредитна карта с партньора – позитиви и рискове

Споделянето на кредитна карта с партньора е практика, до която немалко хора прибягват в днешно време. 

При тази практика двама души използват една и съща кредитна карта и носят отговорност за покриването на извършваните с нея плащания. 

Това избягва потребността да се теглят пари в брой или да се прехвърлят пари от сметка в сметка. 

Колкото и естествено и нормално да изглежда да споделяш кредитна карта с най-близкия си човек, има няколко неща, на които трябва да обърнеш внимание. 

В следващите редове ще се постараем да изведем както позитивите, така и всички основни рискове, появяващи се при споделяне на кредитна 

карта.

Споделяне на кредитна карта с партньора позитиви и рискове

Преимущества на споделянето на кредитна карта

Споделяне на сметката – когато ти и партньорът ти сте създали семейство, вие вече споделяте отговорността за покриването на множество сметки. 

В това число на сметките за ток и вода, за телевизия и интернет, за хранителни продукти и неща за дома. Защо с кредитната карта положението да е по-различно? 

В допълнение, ако двамата използвате същата кредитна карта, ще избегнете плащането на лихви и такси за още един финансов инструмент от този тип. 

Или казано с други думи, ако сте достатъчно разумни по отношение на личните си финанси и покупките, които правите, общата кредитна карта ще ви гарантира спестяване на средства в дългосрочен план.

Предоставяне на достъп до по-изгодни покупки и разплащания 

В случай, че даден човек има лоша кредитна история, за него става значително по-сложен процесът по кандидатстване за кредитни карти и други подобни продукти. 

Ако все пак бъде одобрен, това става при много по-неизгодни условия от гледна точка на дължими лихви и такси. 

Едно решение, с което могат да бъдат заобиколени негативите от лошата кредитна история, е използването на кредитната карта на партньора. 

Отново обаче обръщаме внимание на това, че при използването на общата кредитна карта трябва да бъдат проявявани високи нива на отговорност и съобразителност, за да не се стигне до проблеми с кредитния рейтинг и зa другия човек в двойката.

Повече точки, бонуси и награди 

Много компании, издаващи кредитни карти, са създали специални бонусни системи, с които да възнаграждават своите лоялни клиенти. 

При тези бонусни системи потребителите трупат бонус точки при извършване на покупки и разплащания с кредитната си карта. 

И когато се натрупат достатъчен брой точки, се получават награди, които могат да бъдат разнообразни. 

От предоставяне на отстъпки при пазаруване до специални подаръци и материални придобивки. Понякога точките могат да се използват в различни търговски обекти или за услуги.  

Съвсем естествено, ако ти и партньорът ти използвате една и съща кредитна карта за своите ежедневни нужди, ще натрупвате доста по-бързо необходимите точки и съответно ще имате възможността да получавате повече подобни бонуси и награди.

Рискове при споделянето на кредитна карта

Законова и финансова отговорност за решенията на друг човек 

Неслучайно в текста дотук няколко пъти наблягаме на думите „разумно“ и „отговорно“.

Преди да прибегнеш до споделяне на кредитната си карта, трябва да си напълно сигурен, че човекът до теб е достатъчно разумен и отговорен при извършването на покупки и разплащания, и като цяло боравенето с пари и финансови инструменти.

Защото ти ще носиш пълната законова и финансова отговорност за неговите действия и решения, което в някои случаи е възможно да се окаже доста коварна и рискова ситуация.  

При неправомерно използване на кредитна карта от клиентите, банката или небанковата финансова институция не носи отговорност. 

Проблеми в семейството 

Понякога използването на обща кредитна карта може да доведе до сериозни проблеми в семейството. 

Особено ако двамата партньори имат съвсем различни разбирания за това за какво трябва да се харчат пари и кои типове покупки са удачни. 

Скорошно изследване показва, че при около 1/5 от двойките, които са започнали да споделят кредитна карта, са настъпили сериозни нарушения в хармонията и стабилността на връзката им. 

В резултат част от тях преждевременно са прекратили тази практика, за да намалят напрежението помежду си.

Ето защо, ако искаш да се застраховаш, лесно е двамата да имате различни кредитни карти. 

Неловка ситуация при раздяла 

Трябва да се има предвид, че в живота се случва всичко, включително раздели на двойки и разпадания на семейства.

Подобни събития е възможно да доведат до много неловка ситуация при използване на обща кредитна карта от вече бившите партньори. 

Налице са дори случаи, в които единият от тях поради наранени чувства си отмъщава, като прави значителни харчове с кредитната карта и оставя сметката да бъде платена от другия.

Кредитна карта Бяла Карта е най-подходящата кредитна карта за теб, независимо дали ще я използваш сам или ще я споделяш със своя партньор.

Тази кредитна карта гарантира бързи, лесни и удобни разплащания, както и надеждни мерки за защита на личните ти средства.

В допълнение, може да ти служи идеално и като клубна кредитна карта, с която да получаваш постоянни отстъпки и намаления в широка мрежа от търговски обекти. 

Избери кредитна карта Бяла Карта – твоята кредитна карта, която се наглася спрямо нуждите ти, каквото пожелаеш, където и да си.

1 КоментарМилена преди 8 месеца | 0

Добра идея е и винаги да си имате скрити пари - при нужда.


Кредитна карта, с която имаш, когато искаш