Кандидатствай Вход
В кризата – кандидатствай за кредитна карта само в тези 4 случая

В кризата – кандидатствай за кредитна карта само в тези 4 случая

Ситуацията е сериозна! Хиляди хора вече са без работа, а следващите седмици няма да става по-добре. Световни и родни експерти не могат с точност да предвидят размера на зараждащата се икономическа криза.

В такива времена е прекрасно човек да има заделен авариен фонд – средства, които да му помогнат в случай на нужда. Но истината е, че повечето българи нямат такъв фонд… Ако и ти си един от тях, вероятно си много притеснен какво би правил, за да си осигуриш някакви резервни пари. 

Би могъл да кандидатстваш за кредитна карта. Да, много финансови съветници отричат увеличаването на задлъжнялостта като решение в тази сложна обстановка, но това не е точно така. Ако са спазени няколко условия, можеш да кандидатстваш за кредитна карта сега.

В кризата кандидатствай за кредитна карта само в тези 4 случая

1. Използване на кредитната карта за намаляване на разходи

Има различни видове кредитни карти. Някои от тях имат кеш-бек функция, други ти дават преференциални цени в определени търговски обекти, трети удължават гаранционни условия по закупена техника например. 

Независимо кое от тези предимства би те мотивирало да кандидатстваш за кредитна карта, ако я използваш разумно, тя може да ти помогне да намалиш своите разходи. Бяла Карта например ти дава преференциални условия при пазаруване в редица търговски обекти. 

Важно при кредитни карти като Бяла Карта е, че е правилно да възстановяваш цялата използвана сума в дните на падеж в началото на всеки месец. Ако я ползваш този начин, няма да влезеш в спирала от дългове.

2. Използване на кредитната карта вместо изгубен източник на средства

Ако кандидатстваш за кредитна карта с тези намерения, то първо се убеди, че не си напът трайно за изгубиш източника си на средства. 

Ако заради кризата доходите ти просто са намалели - дали са ти период на неплатен отпуск, или си преминал на 4-часов работен ден например, кредитната карта може да ти помага в края на всеки месец. 

Важно е обаче да възстановяваш използваните средства изцяло и навреме. Така ще можеш да ги ползваш отново на следващия месец.

3. Използване на кредитната карта стратегически – за погасяване на друга кредитна карта

Според финансовите експерти е добре да използваш кредитната си карта, но същевременно да се опитваш да изградиш авариен фонд от спестявания. Използването на кредитна карта, за да се обслужи друга, крие рискове и има няколко сценария.

Вариант е да избереш кредитни карти с различни дати на падеж. Когато дойде време да платиш задължение по едната кредитна карта да използваш другата и обратно. Честно казано, това е много рисков подход и се изисква воля и последователност, за да не се окажеш сериозно задлъжнял. 

Ако все пак възнамеряваш да правиш именно това, то бъди много внимателен никога да не надхвърляш в разходите си кредитния лимит на едната от двете карти. Така ще балансираш винаги до сума, която можеш да покриеш с другата кредитна карта.

4. Закриване на стара кредитна карта, за да вземеш нова с по-добри условия

Може да кандидатстваш за нова кредитна карта с по-добри условия от старата. Закриваш досегашната и в бъдеще имаш новата. Подобни „по-добри условия“ могат да варират от 0% лихва до липса на такси, така че помисли кое предимство ти е най-важно в момента. 

Нашият съвет е да избереш кредитна карта без годишна такса или други фиксирани разходи. Защо? Погаси и закрий други кредитни карти, за които ти удържат пари всеки месец, дори да не си ги ползвал. 

Остави кредитната карта, която няма да ти струва нищо, когато не си я ползвал. Кредитна карта Бяла Карта е точно такава. По този начин, ще имаш у себе си надежден източник на спешни пари при нужда, но абсолютно безплатен – когато не ти трябва.

Бяла Карта е без такса за издаване и без годишна такса за обслужване на картата. Освен това, ако получиш одобрение за Бяла Карта, ще можеш да теглиш пари в брой от банкомати в България без такса, няма да дължиш такава и при плащане на ПОС.  

Картата е създадена, за да отговаря на нуждите и да дава възможност да получиш каквото пожелаеш - където и да си.

Каквито и да са мотивите ти да кандидатстваш за кредитна карта, не забравяй в последствие да се стараеш винаги навреме да погасяваш задълженията си. Старай се да плащаш цялото задължение по картата всеки месец. 

Тези малки пластмасови помощници могат да са надежден партньор за всеки извънреден и непланиран разход.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш