Защо и как да дезинфектираш кредитната си карта?

Както всяко нещо, което използваш навън, кредитната или дебитната ти карта може да е покрита с множество бакетрии и микроби.

В началото на пандемията сякаш всички бяха по-предпазливи и старателно почистваха всичко около себе си – дори и покупките от магазина. Днес знаем, че вероятността за разпространение на COVID-19 чрез хранителни стоки е ниска, но все още трябва да бъдем внимателни и да почистваме редовно вещите, които използваме ежедневно, включително телефона, както  и кредитните и дебитните си карти.

Вирусите и бактериите могат да живеят върхи предметите с дни.

Много преди разпространението на пандемията е установено, че парите и картите имат много микроби. На база различни проучвания, експертите от години препоръчват да почистваме редовно кредитните и дебитните си карти. Не можеш да дезинфектираш банкнотите, но картите можеш. Във време на пик на разпространението на коронавируса отдели време за това.

Коронавирусът може да живее върху пластмаса до 3 дни. Ето защо, освен старателното миене на ръцете, трябва да почистваш и често използваните предмети редовно.

Използвай некорозивни препарати и дезинфектанти.

Макар кредитните карти да са направени от пластмаса, те имат метални чипове, които могат да бъдат компроментирани, ако ги почистваш с агресивни и неподходящи препрати. Преди да започнеш с дезинфекцията, увери се, че ще изполваш некорозивен дезинфектант.

Най-безопасният начин да почистиш картите си е с микрофибърна кърпа и изопропилов алкохол. Първо избърши картата с влажна кърпа, а след това почисти кредитната си карта с напоена със изопропиловия спирт. Избягвай силния натиск докато почистваш, за да не повредиш чипа на картата си. Прибери картата в портфейла си, когато изсъхне.

Край на микробите с UV светлина.

Друг ефективен метод за дезинфекция на кредитната ти карта е излагане на UV дезинфекцираща лампа. UV светлината убива всички вируси и бактерии. Гаранция за ефективността на метода, е че в COVID отделенията използват именно UV лампи за дезинфекция. Хубавото е, че можеш да използваш UV лампата, за да дезинфектираш целия си дом.

Важно е да знаеш, че UV светлината е опасна не само за вирусите и бактериите, но и за хората. UV лъчите могат да причинят увреждане на очите, изгаряне и преждевременно състаряване на кожата. Ако се спреш на този вариант за дезинфекция, спазвай стриктно инструкциите за употреба.

Плащай по-чисто и по-безопасно с безконтактна кредитна карта.

Освен редовното и старателно миене на ръцете и дезинфекцирането на кредитните карти и, можеш да вземеш допълнителни мерки. За да сведеш до минимум риска от заразяване, използвай безконтактна кредитна карта, пазарувай онлайн, винаги, когато това е възможно или използвай мобилен портфейл.

Когато обслужваш своята кредитна карта редовно, лесно можеш да повишиш кредитния си рейтинг. Отделно от това, кредитните карти дават по-голяма сигурност от измами, а един от най-големите плюсове е, че при плащане с тях, можеш да се възползваш от кешбек промоции и да върнеш част от парите си обратно. 

Ако искаш по-голяма сигурност при плащане, но нямаш безконтактна карта, кандидатствай за кредитна карта Бяла Карта. Тя е без такси за издаване и преиздаване, без годишна такса за обслужване и без такси при плащане на ПОС, онлайн и при теглене от банкомати в Европейския съюз. Ако пък кандидатстваш и подпишеш договор за Бяла Карта през ноември ще получиш обратно 5% от всички свои онлайн плащания, направени с нея до 31.12.2020 г. Това е голямо предимство, имайки предвид, че сезонът на голямото пазаруване предстои.

Мобилните портфейли, като Google Pay или Apple Pay, също са безконтактни, но за съжаление търговците, които приемат плащания с тях са по-малко, в сравнение с останалите методи за плащане.

Пандемията навлиза в пика си, а сезонът на грипа тепърва предстои. Поради тази причина трябва да имаш много добра хигиена. Мий ръцете си редовно, слагай маската върху носа и устата си и почиствай предметите, които използваш ежедневно. С тези лесни промени, ще можеш да предпази себе си и семейството си от вируси и бактерии. 

 
Успешно копира кода
Абонира се успешно
help desk software