Кандидатствай Вход
Защо милениалите грешат с кредитните си карти?

Защо милениалите грешат с кредитните си карти?

Младите хора под 30-годишна възраст, все още има какво да научат, когато става въпрос за ползването на кредитни карти. Истината е, че милениалите имат не малко пропуски в знанията си за кредитирането и свързаните с него инструменти.

Според проучване на LendEdu, близо 45% от младите хора, не знаят точния процент лихва по кредитната карта, която използват. Според същото проучване, 36% от милениалите използват почти докрай кредитния си лимит, а 34% не са сигурни каква е таксата за закъснение, ако не платят в срок месечната си вноска. 17% от милениалите, дори не могат да кажат какъв е настоящият им кредитен лимит, сочи въпросното проучване.

29% от анкетираните млади хора, родени в началото на 90-те години, твърдят, че са пропускали погасителни вноски, по време на използването на кредитни карти. А цели 17% от тези картодържатели, смятат, че кредитният им рейтинг ще остане непроменен, въпреки нередовното погасяване на задължения.

Подобни примери са доказателство, че финансовата култура на младите хора, не винаги е на толкова високо ниво.

Голяма част от младите кредитополучатели, дори не са наясно, че могат да „протестират“ срещу увеличаването на лихвения им процент от банката. 68% от милениалите твърдят, че ако банковата институция повиши лихвения им процент, то те не могат да направят нищо по въпроса и просто ще се съгласят. Всъщност, при банките платецът има възможност да откаже да плаща по-високи годишни такси, например, при определени условия. За да може кредитополучателят обаче да претендира за каквото и да било пред кредитора, то потребителят трябва да е запознат с детайлите на договора си за кредит или кредитна карта.

Слабото познаване на финансовите термини, неяснотата при сключване на споразумение с кредитна институция и липсата на интерес към кредитните средства, може да се отрази изключително неблагоприятно на кредитната история на всеки. Точно поради подобни причини, много млади хора имат нисък кредитен рейтинг и лоша кредитна история, което се отразява на бъдещите им планове за финансиране на различни начинания. В много от случаите, причината за нередовно погасяване на вноски, е не липсата на финансови средства, а невниманието и несериозността на картодържателя. Освен че влошава кредитния си рейтинг, кредитополучател, който не познава същината на кредитните карти, не е способен и да оцени техните предимства. Поради това и доста млади хора са скептично настроени към кредитните инструменти, като ги смятат за неефективни и ненужни. Това мнение на някои от милениалите, се дължи именно на липсата на достатъчно полезна информация за финансовите услуги и кредитните средства.

Един съвет, който експертите винаги дават на милениалите, е да прибегнат до услугите на кредитна карта, едва когато завършат висшето си образование и имат стабилна професия.

Едно от нещата, които всеки картодържател е необходимо да знае, е кредитният лимит. Тъй като, точно спрямо него трябва да нагласяш потребителските си навици.

Грешките на младите картодържатели се коренят в голяма степен в непознаването на сроковете, лихвените проценти и годишните такси на кредитните карти. Поради тази причина те съветваме да се запознаваш обстойност с клаузите по договора за кредитиране, който подписваш.

Една от най-важните точки в споразумението с финансираща институция е, таксата, която се начислява при просрочване на плащане. Ако използваш кредитна карта, издадена от банка, много е вероятно и да имаш редица други такси, освен тази за просрочване. Годишната такса за поддръжка е само един от разходите, които ще ти се наложи да заплатиш.

Съвсем не е нужно да се съгласяваш с подобни условия и банкови такси обаче, ако се довериш на Бяла Карта. Защото тя е международна кредитна карта, която се издава от небанкова институция. Поради този факт, ти нямаш никакви допълнителни такси за поддържане на пластиката, нито имаш годишна такса. Друго предимство, което откроява Бяла Карта от традиционните пластики на пазара, е това, че можеш да я получиш напълно безплатно, без да плащаш такса за одобрение. Подобен плюс прави Бяла Карта идеално кредитно средство за милениалите, които не искат да се примиряват със стандартните пластики, които повече кредитори им предлагат. Като алтернативно и модерно средство за разплащане, Бяла Карта ти спестява познатите банкови процедури и документации и не ти коства абсолютно никакви разходи, до момента на използване. Всъщност, заради липсата на всякакви допълнителни такси, Бяла Карта е напълно безплатна, ако не я използваш, а просто разполагаш с нея за случаите, в които ти са нужни допълнителни финанси. Ако все още нямаш кредитна Бяла Карта, можеш да я заявиш на телефон 0700 20 140.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш