Кандидатствай Вход
Как да пестиш пари, докато си студент?

Как да пестиш пари, докато си студент?

Спестяването на пари в колежа или университета изглежда в разрез с всичко, което знаем.

С други думи, това е периодът от живота на един човек, когато бюджетът му наистина е ограничен.

В този материал можеш да видиш практичните начини да  пестиш пари, докато си студент и ще ти разкрием няколко хитри начина, които да ти помогнат. 

Спестяването на пари, докато си в университета може да изгради добри лични финансови навици:

  • за редовни спестявания
  • за разумно харчене
  • за проявяване на креативност за спестяване на парични средства и много други

Подобни навици траят цял ​​живот. Не забравяй, че колкото по-рано се развиват добри навици за спестяване, толкова по-добре ще се чувстваш след време. Ще имаш повече увереност при управление на парите си и най-вероятно ще постигаш по-лесно финансова независимост.

Проучванията показват, че в САЩ сегашното поколение студенти завършва образованието си с повече дългове и задължения по кредитни карти,  отколкото предишното поколение. Съвременните млади имат и по-ниска осведоменост за ключови финансови въпроси. Истината е, че родителите могат да помогнат много за финансовите разходи в университета.  Но не всеки студент може да се възползва от финансовата помощ на семейството си. И се налага разходите да се ограничават значително, но е важно и да изградиш добра финансова култура

Именно затова, в тази статия в блога на Бяла Карта отговаряме на въпроса „Как ти и приятелите ти да спестите пари, докато  сте студенти?”, разяснявайки как можеш ефективно да намалиш месечните си разходи, докато следваш.

Как да спестиш пари в колежа/университета? 

Избери правилната банка за своите нужди

Студентските квартали обикновено имат няколко банки, които се грижат за студентите (те се опитват да те превърнат в техен клиент за цял живот).

Някои такива банки обикновено предлагат продукти, които могат да ти спестят пари.

Като например:

  • безплатно откриване на сметка
  • теглене от банкомати без такса
  • безплатно онлайн банкиране
  • безплатен трансфер на средства и други

Използвай студентски стол 

Почти всеки университет разполага със собствен стол, в който храната е ограничена откъм избор, на за сметка на това цените са приемливи. Вместо да се храниш по заведения, избери да обядваш в студентския стол. Там ще намериш пълно меню на изключително ниска цена.

Купувай втора ръка неща

Когато става въпрос за облекло винаги може да намериш добър магазин за втора употреба, в който има разнообразие от дрехи. Тези дрехи често са два пъти по-евтини, отколкото в стандартните магазини. 

Много често, освен че са на ниски цени, дрехите са маркови и  качествени. Така ще можеш да обновяваш гардероба си за всеки сезон, без да ти се налага да излизаш извън бюджета си. 

Освен дрехи, можеш да потърсиш и електроуреди втора употреба. Ще се учудиш колко хора, сред които много студенти, продават вече използвани телевизори, печки, хладилници, столове, легла, матраци и какво ли още не.

Подобно решение ще ти спести един голям разход. Без значение дали живееш в общежитие или апартамент под наем, някои уреди ще са ти от полза, особено когато цените им са толкова ниски.

Изтегли си мобилно приложение за спазване на бюджета

В днешно време, малко млади хора ще започнат да водят списъци в тефтери. Точно затова е добра идея да си създадеш дигитален или мобилен портфейл, които да ти помагат да планираш месечните си разходи и приходи. 

Така ще можеш по-лесно да се придържаш към заложения бюджет, без да се налага да търсиш финансова помощ.

Ограничи разходите си за нощен живот

Трудно или не - тези разходи е добре да бъдат ограничени, тъй като не бива да са ти приоритет, докато следваш висшето си образование.

Не подценявай финансовите инструменти

Освен че ще имаш дебитна карта, добре е да си наясно с плюсовете и на кредитните пластики. Имай предвид, че дебитната карта е удобно средство за плащания, но тя не е фактор при образуване на кредитния ти рейтинг. А е от изключителна важност да си наясно с финансовите термини и какво означават те за твоите лични финанси и стабилно бъдеще.

Ако имаш добра кредитна история и съответно добър кредитен рейтинг, това ти осигурява една идея по-лесно и бързо одобрение за голям заем в бъдеще.  А този голям размер заем може да е за автомобил или нов дом, или дори малък бизнес. 

Тези бъдещи нужди  трябва да бъдат помислени и предвидени значително по-рано. Напротив, кредитната история се гради с години. И е добре да стартираш докато си студент.

Намери си допълнителна работа

Знаем, че имаш лекции и изпити, но винаги има начин да откриеш възможност за допълнителни доходи, когато не в университета не е толкова натоварено.

Как кредитните карти могат да ти помогнат в пестенето на пари?

Когато използваш правилната кредитна карта, можеш да се възползваш от промоции отстъпки винаги, когато си заслужава.   Ако например видиш намален учебник, намалени дрехи, които ще ти трябват за университета.

Можеш да си платиш и картата за транспорта, за да не плащаш билети или да купиш хранителни продукти на промоция за напред. С малко хитрост и планиране напред във времето, ще можеш да спестиш значителна сума пари от месечния си бюджет. 

Важно е обаче да не харчиш повече пари отколкото можеш да си позволиш. Използвай кредитната си карта разумно и винаги изплащай задълженията си напълно. 

Другото, което трябва да прецениш е и коя е подходящата за нуждите ти кредитна карта.  Ако искаш да имаш резервен вариант за неочаквани разходи, но да не плащаш такса за обслужване, можеш да избереш Бяла Карта.  

За кои разходи е най-изгодно да използваш Бяла Карта като студент?

Използването на кредитна карта би ти помогнало много да разполагаш със средства и да се чувстваш уверен в себе си. Именно затова, кредитна карта Бяла Карта ти дава шанс за одобрение, без да следваш стандартните банкови процедури.

Бяла Карта е модерното разплащателно средство с лимит до 3000 лева. 

Важно е обаче да знаеш кога и за какво можеш да използваш своята Бяла Карта. Тя е подходяща и изгодна за плащане на ПОС, онлайн, но и за теглене на пари от банкомати.

Както вероятно знаеш, таксите за теглене на пари в брой непрестанно растат. С Бяла Карта, за разлика от много други кредитни инструменти, имаш възможност да теглиш пари от банкомат в България и останалите страни от Европейския съюз, без да дължиш допълнителна такса. Това ти дава възможност да използваш средствата, както намериш за добре. 

Подходящо е да използваш Бяла Карта и при непредвидени разходи. Важно е обаче да не забравяш, че на датата на падежа най-изгодно е за теб да изплатиш цялата използвана сума плюс натрупаната лихва. Така ще имаш спокойствието, че ще можеш да разчиташ на твоята кредитна карта Бяла Карта винаги, когато имаш нужда от пари. 

Надяваме се, че нашите съвети за спестяване на пари в университета, ще ти помогнат да изградиш по-добро финансово бъдеще и да преминеш през студентските години с увереност и спокойствие.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш