Кандидатствай Вход
Какво предвиждат анализаторите за Коледа 2019 г.?

Какво предвиждат анализаторите за Коледа 2019 г.?

Какво ще се купува и кой ще пазарува най-много този празничен сезон?

Коледното пазаруване е високо в списъка с приоритети за много хора по това време на годината, но какво купуват хората?

От къде го купуват?

За кого го купуват?

И най-важното - колко харчат?

В този материал сме събрали статистически данни не от България, а от една от най-добре развитите западни държави в Европа - Великобритания. Става въпрос за проучване над 7000 души във Великобритания, което показва как точно планират да изразходват трудно спечелените си пари в празничния период.

Какво сочат статистиките?

Въпреки че най-популярното време за стартиране на коледните пазарувания е между октомври и ноември (57%), има значително увеличение на броя на хората, които започват това малко по-рано тази година. Броят на хората, които оставят пазаруването си за декември, е намалял с 40% на годишна база, което предполага, че купувачите от Обединеното кралство са все по-малко вероятно да вземат подаръци в последната минута на тази година.

Въпреки че по-голямата част от потребителите в Обединеното кралство (39%) заявяват, че ще се ограничат да пазаруват за между 5 и 10 души, има  увеличение при купувачите, които планират да пазаруват подаръци за повече от 20 човека по празниците! Има и 50% спад в броя на купувачите с по-малко от 5 души в списъка им за коледни пазарувания.

Наблюдава се ръст от 45% на броя на хората, които няма нужда да купуват подаръци за партньор през 2019 г. Над една четвърт от анкетираните в проучването са маркирали „не се налага“ когато са попитали колко ще похарчат за специален човек. Късметлиите, които имат за кого да пазаруват, изглежда, че харчат по-малко за своите партньори тази Коледа, като има 10% спад в купувачите, които харчат над 200 паунда за подаръци. 50% от анкетираните са казали, че „ще харчат по-малко от 100 паунда за подарък за партньора си” - тази тенденция се запазва като миналата година.

Интересно е, че има 84% ръст на броя на британските купувачи, които харчат над 700 британски лири само за коледни подаръци през 2019 г. По-голямата част от хората (27%) ще харчат между 300 и 500 британски лири за подаръци, докато 16% казват, че ще определят коледния си бюджет под 200 паунда.

Голяма част от анкетираните казват, че ще харчат в диапазона от 100 до 200 британски лири, но има 48% ръст на броя на онези, които отпускат над 400 паунда за храна, напитки и декорации.

Коя е най-често срещаната сума, която да похарчиш за дете на Коледа? Проучванията от Великобритания предполагат, че тя е между 50 и 100 паунда (28% от хората избират тази опция), но също така се наблюдава значително изменение в броя на родителите, които харчат между 150 и 200 паунда на дете. Междувременно една четвърт от анкетираните казват, че купуват коледни подаръци за малък бюджет, като харчат по-малко от 50 британски лири за всяко от децата си.

Статистиката за пазаруване по Коледа във Великобритания показва, че Lego е една от най-добрите и най-търсените играчки за Коледа 2019 (7,5%), следвана от конзолите за игри и видеоигрите (4%). Децата обаче не са забравили магията на книгите, като изглежда повече от 150 респонденти настояват, че тази година ще купят такава за детето си.

По-голямата част от анкетираните (44%) твърдят, че тази година ще надхвърлят малко над бюджета си, като други 10% признават, че ще надхвърлят значително количество. Само 2% от анкетираните казват, че ще могат да отпразнуват Коледа, вмествайки се в бюджет, изразходвайки по-малко от определената им сума.

По-голямата част от потребителите на Коледа (35%) ще харчат същото като миналата година, но има 62% увеличение на тези, които искат да похарчат повече, отколкото през предходната година. Има и 34% спад на хората, които искат да харчат по-малко от година на година, като едва 18% от анкетираните работят за по-строг бюджет тази Коледа.

А колко планираш да похарчиш ти тази Коледа? Каквото и да искаш да закупиш за близките си, кредитна карта Бяла Карта е твоят верен помощник в празничното пазаруване. Защото няма по-хубаво нещо по Коледа от това, да зарадваш семейството си с най-желаните от тях подаръци.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш