Кандидатствай Вход
10 поговорки за парите, които все още са в сила

10 поговорки за парите, които все още са в сила

  • Бяла Карта
  • 29.05.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 2092

Поговорките ни дават важни житейски съвети – за приятелството, любовта, мечтите, успеха и дори за парите.

Има доста стари поговорки и пословици, които всички казваме и чуваме от години. След известно време обаче спираме да се вслушваме в тях и започваме да приемаме тяхното значение за даденост.

Селектирали сме няколко важни финансови пословици, които са точно толкова вярни днес, колкото и когато са били изречени за първи път.

1. Никога не харчете пари, преди да сте ги получили

Тази поговорка е с неизвестен автор, но това не означава, че не бива да се вслушаме в смисъла ѝ. Изхарчаването на пари, които нямаш, е първата стъпка по хлъзгавия склон на задлъжняването. Разбира се, в днешно време е доста невъзможно да купиш всичко, от което се нуждаеш, така че даден дълг (ипотека, лизинг, студентски заеми и т.н.) е в рамките на нормалното. И все пак винаги трябва да проявяваш съобразителност, когато харчиш средства, които практически не са още твои. Това се отнася и за управлението на кредитните ти инструменти – емоционалните покупки едва ли са най-добрият начин да изразходваш средствата по кредитната си карта. Имай предвид, че тези финансови средства могат да ти потрябват за неотложни и непредвидени ситуации – точно тогава на помощ идва подходящата за теб кредитна карта. Ако разполагаш с Бяла Карта, ще можеш да разчиташ на средства по всяко време, дори и когато си в чужбина, защото кредитна Бяла Карта е международна карта. Тя се приема навсякъде по света, в почти всички обекти. Бяла Карта се наглася спрямо нуждите ти, защото е гъвкава и е лишена от сложните банкови процедури и множество документи. Можеш да се сдобиеш с Бяла Карта напълно безплатно, като кандидатстваш онлайн или по телефон, а ние ще ти я изпратим до посочен от теб адрес. Не забравяй, че с нея можеш да получиш кредитен лимит до 3000 лв., за да се погрижиш за всички изненади в живота и да и осигуриш спокойствие за бъдещето.

2. Разходите са бързи, печеленето е бавно.

Това е руска пословица, която е изключително актуална в днешното време на преобладаващи високи технологии и масови комуникации. Благодарение на съвременната технология, "удобството" на покупката никога не е било по-голямо - можем да похарчим стотици левове с едно кликване на мишка и един бутон на смартфона. Само не забравяй, че без значение колко лесно е да харчиш парите си, съвсем не е толкова лесно да ги изкарваш.

3. Глупак и парите му скоро ще бъдат разделени - Д-р Джон Бриджис

Разбира се, тази поговорка не важи единствено за хора, които вземат грешни финансови решения и за тези, които не мислят за бъдещето си. Дори умните хора понякога стигат до ситуации, в които се разделят с парите си. Това просто означава, че всички парични решения са важни и не можем да приемем за даденост, че парите ни винаги ще бъдат до нас. Колкото повече се образоваш за финансовия свят и финансовите процеси, толкова по-голяма е вероятността да задържиш за максимално дълго финансите си при теб и да ги мултиплицираш.

4. Кредиторите помнят повече от длъжниците. - Бен Франклин

Колкото и да искаме да забравим нашите лоши финансови решения и да оставим старите си дългове в миналото, настоящето ни е белязано от действията ни вчера. И само защото не можеш да си спомниш на кой дължиш пари и колко, повярвай ни – „кредиторите“ знаят с точност. Така че, пази документие си и не губи следите на дълговете си.

5. По-скоро си лягай без вечеря, отколкото да изпадаш в дълг. - Бен Франклин

Разбира се, тук не трябва да се приемат прекалено буквално думите на Бен Франклин. Ако използването на кредитните средства е единственият ви вариант, то това е много по-добра алтернатива пред глада. Истинската поука тук е, че някои съкровени желания може да се усещат като неотложни нужди, но всъщност да не са толкова належащи. Никога не трябва да забравяш, че парите, взети на заем се превръщат в дълг, без значение каква е причината за този заем.

6. Ако купувате това, от което не се нуждаете, крадете от себе си. – шведска поговорка

Или казано по друг начин - харченето на пари за днешните искания означава, че може да не си в състояние да си позволиш утрешните нужди. Дори и да се чувстваш финансово сигурен в момента, това може да не трае вечно, така че все пак трябва да внимаваш с парите си.

7. Запазете за дъждовен ден. - Есоп

Никога не приемай стойността на спестяванията за даденост. Ние едва ли сме толкова подготвени, колкото трябва да сме за големи финансови недостатъци, затова е важно да помним, че непредвидените ситуации могат да се случат по всяко време.

8. Запазената стотинка е спечелена стотинка. - Джордж Хърбърт

За повечето хора спестяване и печелен са две съвсем различни неща. Всъщност, поговорка се тълкува по следния начин, че парите, които спестяваш, са също толкова ценни, колкото печелените от теб пари - така че не подценявай значението на спестяването.

9. Инвестирането в дълг расте без дъжд. - Идиш

Култури, дървета, цветя, трева - всяко биологично растение се нуждае от подходящи условия за растеж и процъфтяване. Дългът, от друга страна, може да расте във вакуум. Така че помни, че няма значение какво се случва с къщата, която купуваш или новия бизнес, в който инвестираш - лихвата по дълга ще се натрупва без значение какво става около теб.

10. Заеми парите си и изгуби приятеля си. - Уилям Какстън

Много хора предпочитат да вземат пари от приятели, вместо да изтеглят кредит.

Често се случва и приятел да ни иска малък заем, който обещава, че ще върне в някакъв срок. Това обаче, нека признаем усложнява и утежнява отношенията ни. Така че, нашият съвет е да се придържаш към традиционните кредити и кредитни карти, с които по-трудно ще си развалиш отношенията, но същевременно ще разполагаш с парите, от които имаш нужда.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш