Кандидатствай Вход
13 учудващи статистики за парите

13 учудващи статистики за парите

  • Бяла Карта
  • 08.08.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1945

Навярно постоянно срещаш в мрежата новини и любопитни четива за парите. Разбира се, именно финансите са любима тема в интернет, при това - както на специализираните сайтове за управление на паричния капитал, така и на непретенциозните блогъри, които описват тънкостите на любимите хартийки.

В този материал, ние сме подбрали една интересна селекция от статистически факти за парите, които имат за цел да разчупят поне малко мирогледа ти за капитала. Фактите са събрани от различни статистически източници, които след обстойни проучвания и анализи са стигнали до любопитните заключения. Повечето статистики засягат една от най-успелите нации в света – американците. Все пак няма как да пропуснем факта, че това е страната, която полага основите на много революционни практики, свързани с пазара на парите. Когато говорим за кредитни карти, първата такава е била създадена именно от американец в Ню Йорк. Точно затова, искаме да ти представим статистически факти, произлизащи от находчивите американци и показващи цифрите зад потоците пари, които ежедневно се въртят на пазара.

1. Милениалите имат степен на спестяване само от 2%

Кои са милениалите? Това е поколението, наречено „Y”, или това, което следва след поколението “X”. Въпросните определение се използва за демографската група, родена между 1980 г. и 2000 г. С други думи – това поколение е израснало на границата между два века, последвана от колосални промени във всяка една сфера на живота. Именно тези млади хора, според статистиката, не умеят да спестяват парите си, за разлика от поколението преди тях.

2. 29% от американските работници имат спестявания под 1000 долара.

3. Около 65% от американските купувачи на жилища, плащат на момента по-малко от 20% от цената, а останалите 80% разпределят напред във времето.

4. 46% от американците твърдят, че не могат да си позволят повече от 400$ за възникнал инцидентен разход. Поради тази причина, най-често се случва да си набавят необходимите парични средства, чрез продаване на вещите си или заем от приятели.

5. В САЩ има почти 1.9 млрд. активни кредитни карти на 199.8 млн. картодържатели. Това прави почти по 10 кредитни карти на потребител.

6. Средният баланс на кредитни карти на едно стандартно американско домакинство, е около 16 хил. долара.

7. 38.1% от американските домакинства, притежават поне една кредитна или дебитна карта.

8. Едно средно американско домакинство, притежаващо кредитна карта, плаща годишно около 1.292 долара лихва. Очаква се тази годишна сума да нарасне.

9. Общият размер на дълга на американските потребители на кредитни карти, се равнява на 764 млрд. долара.

10. През 2014 г. американците са изплатили на лотарията, сумата от 70 млрд. долара. Тоест, на един възрастен се падат по 300 долара, похарчени за лотария, през съответната година.

11. Ако чакаш да станеш на 45 години, за да започнеш да спестяваш за пенсиониране, то ти трябва да заделяш три пъти повече, отколкото някой, който е започнал да заделя пари, още на 25 годишна възраст.

12. Най-голям размер на кредитен баланс имат картодържателите на възраст от 45 г. до 54 г.

13. Мъжете държат значително повече средства по кредитни карти от жените. За сравнение, женската половина от картодържателите имат с 22% по-малко кредитни средства.

Друг интересен факт в глобален мащаб е, че кредитната карта си остава предпочитаното средство за онлайн покупки. Макар потребителите да продължават да правят разплащания с дебитните пластики, когато става въпрос за интернет пазаруване, именно кредитната карта е по-често срещаното средство.

Правенето на резервации за пътувания онлайн, също се извършва най-вече с кредитни карти.

На фона на множеството цифри, можем да заключим, че липсата на добре структуриран бюджет и на опит в управлението на финансите, води до влошаване на кредитния рейтинг на всяко физическо лице. Поради тази причина, е добре да знаеш, че за да запазиш добрата си кредитна история и стабилността на капиталите си, ефикасната практика е да не харчиш повече, отколкото може да понесе бюджета ти.

Използването на кредитна карта е начин да установиш финансовата си независимост, затова планирай добре решенията си и разпределяй разумно парите си.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш