Кандидатствай Вход
22 април: Как да отпразнуваме Световния ден на Земята?

22 април: Как да отпразнуваме Световния ден на Земята?

  • Бяла Карта
  • 21.04.2021
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 645

Всеки 22-ри април се отбелязва Международният Ден на Земята. Денят се отбелязва за 51-ви път и обикновено всяка година фокусът е поставен върху различна тема. Тази година мотото е „Да възстановим Земята“.

Първият Ден на Земята е отбелязан на 22 април 1970. През 1960 г активистът от Сан Франциско Джон Маконъл предлага на конференция на ЮНЕСКО да бъде определен ден за отдаване на почит към Земята,  по същото време сенаторът на Уисконсин Нилсън също предлага подобна инициатива, свързана с даването на гласност на сериозни екологични проблеми като токсичната питейна вода, замърсеният въздух и въздействието на пестицидите. Призивът им бива чут и на 22 април 1970 г. 20 млн. американци протестират заедно.

Днес Денят на Земята не е просто ден, в който да се даде гласност на проблемите, а и удобен момент и повод за много хора да направят нещо полезно за средата около себе си.  В днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти даваме няколко идеи, с които можеш да отбележиш Деня на Земята и да се погрижиш за по-доброто утре за теб и близките ти.

Анализирай своя отпечатък върху природата

Какъв по-добър повод от Деня на Земата да намериш време да анализираш навиците си и как те влияят на околната среда. Помисли дали не можеш да направиш малки промени в ежедневието си, които ще спестят ресурс или ще намалят замърсяването. Бъди честен със себе си, помисли какво да промениш и направи план за действие. Някои лесни промени, които можеш да направиш са: носи си торба за пазаруване, а не използвай найлоновите торбички от магазина, купи си бутилка за вода, вместо всеки ден да си купуваш, помисли да пазаруваш някои от нещата втора употреба, ремонтирай или реновирай нещо старо, вместо да го изхвърляш и още други. Малките промени при всеки от нас, могат да доведат до голямата промяна.

Засади дръвче. Това е една лесна и приятна активност, която ще ти даде малко време сред природата, а след години ще можеш да се насладиш на труда, който си положил днес.

Почисти около блока си, в парка до дома ти или любимо място сред природата. Организирай съседите и почистете пространството около блока си. Това е страхотен начин да се сближите и бързо да направите средата около домовете ви по-приятна. Почистването може да направиш и с приятели и роднини или с децата си.

Остави колата. Организирай деня си и хвани градски транспорт или излез с колелото. Това ще ти помогне да се раздвижиш, да спестиш въглеродни емисии и да се насладиш на природата. Всъщност, постарай се да пътуваш с градския транспорт или с колелото по-често. Тази малка промяна ще ти спести пари и ще ти даде възможност да се движиш повече.

Отиди на разходка сред природата. Празнувай Деня на Земята като се отдадеш на приятна разходка сред природата. Това ще ти помогне да релаксираш и ще ти напомни защо е необходимо да пазим красотата около себе си.

Смени си крушките. Да, това да си смениш крушките не звучи като най-забавната активност на Деня на Земята, но води до добри резултати в дългосрочен план. Смени старите крушки с нажежаема жичка с LED. LED крушките пестят енергия, а това ще усетиш и по сметката си за ток.  

Предизвикай приятелите си. Направете си състезание – кой ще събере повече изхвърлен боклук около блока, кой ще засади повече дръвчета или кой ще се откаже от пластмасата за най-дълго време. Не е нужно предизвикателството да трае само 1 ден – колкото по-дълго, толкова по-добре за природата и новите навици за по-чиста природа.

Включи децата си. Предай любовта към природата на децата си, включвайки ги в активности за опазване или облагородяване на природата. Всяка дейност от изброените по-горе е отлична възможност да инвестирате в повече пълноценно време с децата ти.

Има много начини да отпразнуваш Деня на Земята. Кой ще избереш зависи от времето и желанието ти. Но не забравяй, всеки ден е Ден на Земята. Колкото повече усилия влагаме да променим навиците си, които я замърсяват, толкова по-качествен живот ще живеем ние и бъдещите поколения.

Ако пък имаш нужда от пари до заплата, за да си купиш хубава бутилка за вода, контейнери за съхранение, кошове за рециклиране, искаш да вземеш разсади за дръвчета или пък ново колело, кандидатствай за кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта е без такси за издаване, преиздаване и годишна такса за обслужване на картата, също така - няма такса при теглене от банкомати в България и целия Европейски съюз. Бяла Карта може да бъде твоят помощник за всички твои желания или нужди.  

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш