Кандидатствай Вход
5 големи, но неконкурентни икономики

5 големи, но неконкурентни икономики

  • Бяла Карта
  • 26.10.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1287

Най-големите икономики в световен мащаб невинаги са и най-силни и конкурентни. В това всъщност се убеждаваме почти непрекъснато. През последните години станахме свидетели на процеси на сериозни кризи, обхванали част от смятаните за изключително стабилни и силни икономики. Истината е, че дори големите страни, разполагащи със значителни количества природни ресурси, финанси или пък работна ръка, не са защитени от подобни ситуации. Неправилно управление на икономиката, стагнация в промишления сектор и редица фактори, предизвикани от международните пазари, могат да доведат до огромни последствия за развитието на която и да било страна. В днешната статия ще обърнем по-специално внимание на пет държави, приемани за едни от най-големите икономически сили в съвременния свят. Държави, чиито икономики обаче съвсем не са толкова силни и конкурентни, колкото изглеждат на пръв поглед. Нека да видим защо:

Русия

Няма как да не започнем с тази велика сила, която има основна роля при определянето на световния дневен ред и разрешаването на различни международни въпроси и проблеми. Във вътрешен план обаче нещата съвсем не стоят толкова розово. Руската икономика има сериозни затруднения, намаляващи нейната конкурентноспособност и правещи я зависима от определени ресурси и фактори. Какви са причините за тези затруднения? На първо място, прекалено голямата намеса на държавата в икономиката води до намаляване на инвестициите и ограничаване на бизнес инициативите. Липсата на добре развит частен сектор от своя страна означава силна зависимост от природни ресурси като газ и петрол. Санкциите, които Русия търпи от международна общност през последните години, допълнително засилват неблагоприятните процеси. Стойността на паричната единица на страната (рублата) пада все повече спрямо валутите на другите страни. А високата инфлация се превръща във фактор, който вероятно ще тежи на руската икономика и потребители и през следващите няколко години.

Великобритания

Страна, покрай която също текат някои драматични събития в последно време. Те са свързани най-вече с т.нар. Брекзит или предстоящия процес по излизане на страната от Европейския съюз. Все още не е ясно как точно ще се отрази Брекзит на развитието на Великобритания, нейните търговски връзки и позиции в международен план. Със сигурност обаче икономиката на Обединеното кралство и в момента е изправена пред няколко сериозни предизвикателства. Продължаващият отрицателен баланс между вноса и износа, неравенствата в икономическото развитие на отделните части на страната, както и в разпределението на доходите между различните групи от населението. В или извън Европейския съюз, Великобритания трябва да обърне внимание на тези проблеми, ако иска да запази своето място на водеща икономическа сила в света.

Италия

Една от европейските държави, които през последните години преминаха през кризисни ситуации по отношение на своя финансов и банков сектор. Макар и да е част от големите икономики в световен мащаб, италианската такава е принудена да се справя с редица проблеми. Банковата система на страната все още не е достатъчно стабилна и би могла да бъде податлива на различни трусове. В допълнение, липсва желаната гъвкавост на пазара на труда поради редицата законови препятствия и бариери в процесите на наемане и освобождаване на работници. Повишаването производителността на труда също се случва с прекалено бавни темпове.

Испания

Подобно на Италия, Испания премина през труден процес по стабилизиране на своята банкова система. Що се отнася до икономиката обаче, страната трябва да разреши още доста предизвикателства. Сред главните проблеми са високите нива на безработица и особено на дългосрочна такава. Това явление оставя много млади хора извън пазара на труда за дълъг период от време и намалява значително шансовете им за бъдеща реализация. Високият външен дълг също е проблем, който ще оказва влияние върху развитието на Испания и през следващите няколко години.

Бразилия

И накрая една латиноамериканска държава, за която през последните години се пропукаха всички митове за стабилност на икономиката и обществено благоденствие. Ширещата се корупция, спадът в производството, както и пълният дисбаланс в разпределението на доходите, доведоха до наистина критична ситуация. Икономическата криза в Бразилия е комбинирана с растящо политическо и социално напрежение. Така доскоро най-силната и процъфтяваща икономически държава в Латинска Америка се превърна в зона на постоянна нестабилност, протести и сблъсъци между различни групи от населението, както и открояваща се бедност в някои райони. Процеси, които забавят доста развитието на бразилската икономика и я правят все по-неконкурентна в съвременния динамичен свят.

При пътуване в чужбина никога не се знае в какво положение ще изпадне човек. Вече видяхме, че дори смятаните за най-силни и развити икономики в световен мащаб могат бързо да тръгнат по спиралата надолу. За да си подготвен за евентуални премеждия и кризисни събития, избери кредитна карта Бяла Kарта. Този гъвкав финансов инструмент ще ти даде достъп до необходимите финансови средства, независимо къде си и в каква ситуация се намираш. Гарантирай своето спокойствие с Бяла Kарта! 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш