Кандидатствай Вход
5 неща, за които харчим прекалено много пари в своето ежедневие

5 неща, за които харчим прекалено много пари в своето ежедневие

  • Бяла Карта
  • 18.12.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 777

В днешната статия от блога на Бяла Карта ще обърнем внимание на ежедневните разходи, които натоварват прекалено личния бюджет на почти всеки човек и в определени моменти му създават ненужни финансови проблеми. Става въпрос за разходи за на пръв поглед нормални неща в ежедневието, преминаващи обаче допустимите лимити и превръщащи се в сериозен „воденичен камък“ за финансовата стабилност и сигурност. Виж кои са категориите продукти и услуги, за които повечето хора харчат прекалено много пари:

Храна -  храната е жизненоважен продукт, без който никой човек не би могъл да оцелее. Дали обаче купуваме само и единствено необходимата ни храна или даваме пари и за такава, която реално не консумираме? За повечето хора по-скоро валиден е вторият вариант, като се имат предвид статистиките за огромните количества изхвърляна на боклука храна в цял свят. За да се справиш с този проблем и да намалиш ежедневните си разходи, ти препоръчваме по-прецизно да планираш своите покупки. Съобразявай въпросните покупки с ястията, които ще приготвяш, с предстоящи пътувания на теб или на останалите членове на домакинството, и т.н. Или казано накратко, вземай толкова храна, колкото реално може да се консумира в рамките на съответните срокове на годност на отделните продукти.

Цигари - пушенето е един не само вреден за здравето, но и също така доста скъп навик. Навик, който е добре да отстраниш, за да подобриш здравето и личните си финанси. Множество са популярните методи, използвани за отказване от цигарите – терапия, дъвки, таблетки и др. Ние обаче ти предлагаме още един такъв, който ясно ще ти покаже по какъв начин отказването от лошия навик ще повлияе на финансовото ти състояние. Всеки път когато ти се прииска да си купиш кутия цигари, отделяй парите, които би заплатил за нея, на сигурно място (банкова сметка, сейф и т.н.). В края на месеца провери каква сума се е натрупала и я използвай, за да изплатиш наличен дълг или пък да покриеш определени разходи. По този начин ще видиш реалната промяна за теб във финансов аспект и това ще те мотивира окончателно да премахнеш цигарите от живота си.

Битови услуги – в това число влизат сметките за ток, вода, телефон и т.н. При отговорно потребителско поведение и следване на разумни практики, би могъл да намалиш тези свои разходи. Бойлерът например е възможно да се включва вечер преди лягане, за да се използват в пълна степен предимствата на нощната тарифа за електричество. По време на къпане също вероятно можеш да си по-експедитивен, а не да стоиш в банята половин час и само да се поливаш с душа. Що се отнася до телефона, съобразявай разговорите си с условията по своя договор и безплатните минути, които имаш на разположение.

Гориво за автомобила – непрекъснатите зареждания на автомобила с гориво също костват значителни количества разходи. Запитай се нужно ли е за всяко едно пътуване, включително и най-краткото такова, да използваш личното си превозно средство. Има редица други опции, които биха ти спестили разходи, а някои от тях ще повлияят благотворно и върху здравето и физическата ти кондиция. Сред въпросните опции са използване на обществен транспорт, каране на колело, ходене пеша (когато става въпрос за къси разстояния).

Абонаменти за вестници и списания – немалко хора имат склонността да се абонират за прекалено голям брой вестници и списания. Естествено съответните абонаменти са платени и водят до допълнителни разходи на месечна база (или дори на седмична такава). Когато си правиш подобни абонаменти, се замисли дали наистина имаш време да четеш въпросните вестници и списания. Няма смисъл от абониране за списание, което прелистваш само понякога. Много по-добра би била идеята когато в даден брой има любопитна или интересуваща те тема, просто да си го вземеш от близкия павилион. Така ще платиш само и единствено за едно издание от списанието, а не за всички излизащи в рамките на календарната година такива.

Кредитна карта Бяла Карта е финансовият инструмент, който ще ти бъде най-полезен в ежедневието. От една страна тази кредитна карта е способна да ти предостави допълнителни финансови средства винаги когато имаш нужда от такива. От друга, притежателите на кредитна карта Бяла Карта могат да се възползват от промоционални предложения в широка мрежа от търговски обекти. На страницата ни „Постоянни отстъпки“ ще видиш кои точно търговски обекти влизат в нашата партньорска мрежа. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и направи своите ежедневни покупки и разплащания една идея по-бързи, удобни и изгодни във финансов аспект!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш