Кандидатствай Вход
5 признака, че кариерата ти е в застой

5 признака, че кариерата ти е в застой

  • Бяла Карта
  • 20.01.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 940

За всеки човек, желаещ да постигне значителни успехи в професионален план, е важно непрекъснато да обръща внимание на това как се развива кариерата му. В никакъв случай не трябва да бъдат допускани периоди на т.нар. „кариерен застой“. Какво точно обозначаваме с въпросното понятие? Най-общо казано да стоиш на една точка и да не реализираш професионално развитие за дълъг период от време, да нямаш пред себе си никакви значими цели и перспективи, и като цяло да се оставиш по течението, без да си направил планове за бъдещето. В следващите редове ще изведем някои от най-ярко открояващите се признаци, които ще ти покажат, че се намираш в подобно състояние.

1. Липса на повишение – липсата на повишение за дълъг период от време е едно от нещата, които правят най-силно впечатление в периодите на кариерен застой. В случай, че години наред си стоиш на една и съща позиция и дори не си получил повишение на заплатата или допълнителните придобивки, значи определено имаш проблем. И е време да се замислиш на какво точно се дължи този проблем – дали на твоите слаби резултати и липса на дисциплина и мотивация в офиса или пък на обкръжението и средата, които те заобикалят. След като си отговориш на въпроса, ще ти стане по-ясно и какво трябва да правиш оттук нататък.

2. Липса на развитие на знанията и уменията – този проблем е дори по-сериозен от липсата на повишение. Защото в днешно време бизнес средата и съответно изискванията на работодателите се променят непрекъснато. И ако човек иска да остане конкурентноспособен на пазара на труда, той трябва да се адаптира към тези промени и да развива спрямо тях своите знания и умения. В този смисъл изключително негативно влияние върху кариерата му могат да окажат работни позиции, които не дават възможности за подобно развитие на знанията и уменията, и са причина за все по-голямото му изоставане спрямо тенденциите на трудовия пазар. Горещо ти препоръчваме да не се задържаш прекалено много време на такива работни позиции, защото в даден момент причинените щети върху перспективите ти за бъдещо развитие е възможно да се окажат доста трудно обратими.

3. Слаба мотивация и вдъхновение – ако прави нещо, което обича и което ще му донесе положителни резултати в бъдеще, обикновено човек е изключително мотивиран и вдъхновен. Последното важи с пълна сила дори когато става въпрос за ежедневните задължения в офиса. Така че не е лошо да направиш равносметка за това как се чувстваш на работното си място в повечето случаи. Липсата на настроение, постоянната умора и отпадналост, отегчението при извършване на всякакви задачи и дейности, и желанието да се прибереш колкото е възможно по-бързо, определено не са добри признаци. При наличието им трябва да премислиш отново дали си на правилното място, както и дали въобще професионалната сфера, с която си се захванал, отговаря на уменията, интересите и предпочитанията ти.

4. Чувство на завист спрямо другите – не се страхувай да признаеш пред себе си, че изпитваш чувство на завист, виждайки с какво се занимават околните и как се развиват техните кариери. Това е напълно нормално, ако не си удовлетворен от своето професионално развитие към настоящия момент. И е сигурен признак, че се намираш в период на сериозен кариерен застой. Искаш ли да си на мястото на своите близки и познати, когато последните ти разказват как преминава работното им ежедневие? И чувстваш ли се подтиснат, научавайки за всички техни повишения, израствания или придобивки в материален план? Ако отговорът на така поставените въпроси е положителен, значи е крайно време да спреш да се носиш по течението и да потърсиш промяна, съответстваща на целите и способностите ти.

5. Изоставане в професионалните контакти – професионалните контакти също са много важни за цялостното развитие и израстване на човек в кариерен план. И в случай, че настоящата ти работа не ти дава възможност за изграждане на нови полезни контакти или пък запазване на старите такива, може би е добре да се замислиш за колко дълъг период от време е удачно да останеш на нея. Ценни професионални контакти е възможно да се създадат посредством директна комуникация с клиенти и бизнес партньори, заемащи важно място в сферата, в която самият ти би искал да се развиваш.

За да се измъкнеш от периода на кариерен застой, трябва да предприемеш редица смели и решителни стъпки в професионален план. Сред тях са записване за различни курсове и обучения, търсене на неизползвани възможности в настоящата ти работа и дори, ако се налага, смяна на работата. В случай, че имаш нужда от допълнително финансиране за която и да било от въпросните идеи, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще ти осигури необходимите средства точно тогава, когато ти трябват най-много. Довери се на кредитна карта Бяла Карта и направи първата стъпка към очакващите те в бъдеще професионални успехи!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш