Кандидатствай Вход
5 съвета, с които ще ти помогнат при местенето в нова квартира

5 съвета, с които ще ти помогнат при местенето в нова квартира

  • Бяла Карта
  • 20.09.2020
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 762

Преместването в първия ви апартамент е вълнуваща стъпка в живота. За съжаление обаче, често е свързано с много средства. В днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти даваме няколко съвета, с които ще спестиш пари при местенето в нова квартира.

Ако си търсиш квартира в София, Пловдив, Варна или друг голям град, предстои ти да се изнесеш от общежитието си или започваш да живееш с половинката си, тази статия е точно за теб.

1. Бюджетът е много важен

В процеса на търсене на квартира може би най-важното нещо е определянето на бюджета. Когато разглеждаш възможностите за апартаменти е лесно да се поддадеш да даваш повече пари, защото си харесал хубаво жилище. Това обаче може да не отговаря на възможностите ти.

Преди да започнеш да търсиш жилище, определи си бюджет и не забравяй, че покриването на наема  не е единственото нещо, за което ще са ти необходими пари. Помисли за режийните разходи, такси за поддръжка, хранене, излизания и т.н.

След това определи бюджет, който отговаря на възможностите ти и се стреми максимално да се придържаш към него. Лесно можеш да се изкушиш от хубава квартира, която е по-скъпа, но не забравяй, че ще трябва да пренасочиш пари от друга бюджетна категория. Определи приоритетите си и търси квартира спрямо тях.

2. Избирай местоположението разумно

Когато търсиш апартамент под наем, трябва да си сигурен за локацията, която си избрал. Вземи предвид къде се намира работата ти или университета, какви са опциите за пътуване с обществения транспорт, има ли възможност за паркиране и т.н.

За да спестиш пари, ще се наложи да избягваш централните квартали и тези, в близост до университети. Цените на наемите там са по-високи. Помисли за опция в квартал с по-достъпни цени и добър градски транспорт.

3. Балансирай между нуждите и желанията си

Да се придържаш към бюджета си не винаги е лесно. Често, за да го направиш, трябва да намалиш очакванията си и да заложиш на наистина важните и необходими за теб неща.

Всеки иска да разполага с удобства и да живее на хубаво място, но когато трябва да се спестят пари е важно да се приоритизира.

4. Помисли за необзаведени или частично обзаведени апартаменти под наем

Необзаведените квартири често за по-евтини. Някои от тях може да имат легло, етажерка и шкафове, но ще изискват още инвестиция. Помисли дали този вариант за квартира е за теб.

Има възможност да купиш мебели втора употреба, сам да си направиш такива или пък имаш някои от тях. Има предимства в това да вземеш квартира с по-нисък наем и да я обзаведеш с креативност, отколкото да плащаш голяма сума в дългосрочен план.

Ако имаш нужда от допълнителни средства, за да обзаведеш новия си дом, кредитна карта Бяла Карта е до теб. Бяла Карта е без такса за издаване, без годишна такса за обслужване и без такси при теглене от банкомати в България. Кредитна карта Бяла Карта не ти струва нищо, ако не я използваш. Тя ще ти даде свободата да се справиш сам в този нов етап в живота ти. 

5. Прегледай внимателно договора си за наем

Изключително важно е да прочетеш внимателно договора си за наем. Изчети всички условия и опитай да преговаряш за важните за теб неща.

Понякога наемодателите искат да им се плащат повече от 1 или 2 депозита. Това може да се окаже проблем, когато трябва да платиш всичко наведнъж.  Провери дали има допълнителни такси за поддръжка, дали първоначално уговорената сума е същата.

Бъди внимателен и се информирай. Така ще знаеш, че преместването в нова квартира ще започне успешно и безпроблемно.

Преместването в нова квартира може да се окаже ново начало за теб. Веднъж, когато намериш правилната квартира за теб, постарай се и я превърни в твоя дом. Когато се чувстваш комфортно и сигурно, имаш мотивация и сила да развиваш себе си. Това пък ще ти помогне да подобряваш финансовото си състояние и един ден да купиш собствен мечтано жилище.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш