Кандидатствай Вход
5 съвета за финансово възстановяване след празниците

5 съвета за финансово възстановяване след празниците

Коледните и новогодишните празници са време, през което човек има възможност да се отпусне, да се освободи от натрупаните стрес и напрежение през годината и да си прекара добре със семейството и близките приятели.

Забавленията през този период включват семейни събирания около коледната елха, шумни партита с приятели, почивки и екскурзии до екзотични места.

Част от въпросните забавления обаче могат да се окажат голям източник на разходи за теб, особено ако не си достатъчно внимателен.

Така в началото на новата година е възможно да изпаднеш в сериозни финансови затруднения.

За да ти помогнем да излезеш максимално бързо и лесно от подобно положение, сме ти подготвили няколко полезни съвета за финансово възстановяване след празниците.

Преглед на направените разходи

На първо място, трябва да започнеш с цялостен преглед на направените разходи в периода около празниците, както и адекватна преценка относно финансовата ситуация, в която се намираш в момента.

Обърни внимание на елементи като извършени плащания чрез кредитната карта и похарчени лични спестявания.

Това ще ти даде по-добра представа за финансовите възможности, с които разполагаш, и предстоящите плащания в най-близко бъдеще.

Също така няма да е излишно да прегледаш и категориите стоки и услуги, за които са отишли най-голяма част от направените разходи.

Ако са налице неразумно взети и абсолютно излишни за ежедневието ти неща, може би все още не е прекалено късно да ги върнеш на съответния търговец.

А в случай, че това не е възможно, подобен преглед поне ще ти помогне занапред да разпределяш по-удачно наличните си финансови средства.

Съставяне на план     

Дори и след направения преглед ситуацията за теб във финансово отношение да изглежда доста сложна, няма място за паника и самосъжаление.

Много по-полезен ще бъдеш на самия себе си, ако се изправиш смело пред възникналия проблем и съставиш конкретен план за справяне с него.

Няколко прости действия могат да ти бъдат от голяма полза в тази посока.

Сред тях са ограничаване на допълнителните разходи, които не са жизнено необходими за теб (напр. разходи за различни хобита и забавления), редовно спестяване на средства в края на месеца и подреждане на предстоящите плащания според приоритета им.

По този начин ще успееш да минимизираш щетите от своето неразумно харчене по празниците и да поставиш основата за възвръщане на финансовата си стабилност и сигурност.

Използване на изгодните възможности при пазаруване 

Във време, в което е от изключително голямо значение за теб да съкратиш до минимум своите разходи, е добре също така да се огледаш за възможности за закупуване на важните стоки и продукти (храна, дрехи, принадлежности за дома и т.н.) на по-изгодни цени.

За тази цел могат да ти помогнат периодично правените промоции и отстъпки в повечето магазини и търговски обекти.

Следи внимателно въпросните промоции и отстъпки, за да имаш възможност да се възползваш по най-добрия начин от тях.

Редовното практикуване на подобен навик ще ти бъде от значителна полза, дори да става въпрос за на пръв поглед съвсем дребни покупки.

Избягване на покупки и дейности, изискващи големи разходи наведнъж    

В случая имаме предвид покупки и дейности, които по принцип си планирал за началото на годината, но няма да бъде никакъв проблем за теб да ги отложиш малко във времето.

Като примери в това отношение можем да посочим покупката на някои уреди за дома (съдомиялна, микровълнова и т.н.), както и реализирането на големи и изискващи разходи ремонти.

Приеми, че просто сега не е най-подходящото време за подобни неща и ги отложи колкото е необходимо. Щом си стъпиш на краката, ще можеш да реализираш съответните покупки и дейности, без това да представлява проблем за теб от финансова гледна точка. 

Търсене на професионална помощ и съвет

И накрая, ако ситуацията е толкова сериозна, че изброените дотук действия не са достатъчни за стабилизиране на личните ти финанси, потърси помощ и съвет от експерти в тази сфера.

Една среща с добър финансов консултант би могла да ти бъде изключително полезна за излизане от трудното положение. Той ще прегледа твоето финансово състояние и заедно ще набележите конкретни стъпки, благодарение на които малко по малко ще си стъпиш на краката.

На всеки човек може да му се случи да попадне в затруднено от финансова гледна точка положение, независимо дали това се дължи на неразумно направени разходи или на някаква извънредна ситуация в неговия живот.

Помощ за бюджета от Бяла Карта

Когато имаш нужда от пари, можеш да се довериш на някои финансови инструменти, с които да подпомогнеш бюджета си. 

Такъв може да бъде кредитна карта Бяла Карта. Тя е с кредитен лимит до 3000 лева и без такси за издаване и годишна такса за обслужване на картата. 

Голямото предимство на Бяла Карта е, че кандидатстваш веднъж и при одобрение можеш да разполагаш с пари винаги, когато имаш нужда. 

Благодарение на тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще получиш необходимите ти финансови средства точно тогава, когато ти трябват най-много.

Освен това, с Бяла Карта можеш да теглиш пари от банкомати в България без такса, но и да плащаш без такса на ПОС и онлайн. 

Избери кредитна Бяла Карта и възстанови своята финансова стабилност и сигурност.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш