Кандидатствай Вход
5 съвета за търсене на работа по време на икономическа криза

5 съвета за търсене на работа по време на икономическа криза

Времената, които COVID-19 доведе със себе си са трудни и непревидими. Много хора загубиха работата си, на други са им намалени заплатите и ситуацията е далеч от нормалността, която имахме само преди 5 месеца.

Според данни на НСИ регистрираните безработни от началото на март месец 2020 до края на юни са над 90 хил. Бърза справка в сайтовете за търсене на работа пък показва значително намен брой обяви за работа. Има малка надежда за обръщане на негативната тенденция, но към момента, нищо не е сигурно. Истината е, че мащабите на тепърва предстоящата икономическа криза, трудно могат да се предвидят.

Дори и да си загубил работата си, време е да се вземеш в ръце и да продължиш напред. За да ти помогнем да намериш работа по време на икономическа криза, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти даваме няколко съвета за ползотворно търсене на работа.

За да постигнеш успех в търсенето на работа в този икономически климат, трябва да си спокоен, търпелив и проактивен, а нашият съвет е да опиташ няколко или всики от нашите съвети за търсене на работа по време на криза. Ето ги и тях:

Поставяй си правилни цели

Може и да ти се струва, че безразборното изпращане на автобиографии ще ти помогне да намериш работа по-лесно, но това не е задължително. Конкуренцията за свободните работни места ще е голяма, ето защо трябва да се фокусираш и да дадеш най-доброто от себе си.

Във времена на икономическа криза, несигурност и намален брой работни места, трябва да се фокусираш вниманието и енергията си във възможностите, които имат най-голям шанс за успех. Избери няколко компании и сфери на дейност и концентрирай цялата си енергия в това да успееш там.

Фокусирай се върху търсените умения, а не върху името на позицията в обявата за работа

От гледна точка на работодателя, конкуренцията при търсене на работа винаги е голяма. Работодателите искат да сравнят уменията и квалификацията на поне няколко кандидата и да изберат най-добрия. За да се пребориш с останалите кандидати за същата позиция, трябва да се фокусираш върху уменията, които се търсят, а не толкова върху името на позицията.

Като за начало, напиши на един лист всички умения и компетенции, които си използвал или придобил на предходните си позиции. След това трябва да определиш кое твое умение и как ще бъде полезно на потенциалния ти бъдещ работодател. Когато стигнеш до интервю – това ще се случи рано или късно – фокусирай вниманието на интервюиращия именно върху тези умения.

За да пребориш конкуренцията, трябва да се подготвиш още преди да кандидатстваш за дадена позиция. Проучи компанията, йерархията, културата на фирмата, развитието й и въобще всичко, което смяташ, че би ти било полезно, за да те назначат на работа.

Бъди гъвкав

Под това да бъдеш „гъвкав“ много хора смятат, че трябва да си готов да се съгласиш да работиш за по-малко пари. Истината е, че в тежка икономическа обстановка, това може и да бъде вярно. Ние обаче говорим за друг вид гъвкавост по време на търсене на работа, а именно – да бъдеш готов да работиш на смени, да си склонен да пътуваш повече време до работа или да си на временен трудов договор.

Подреди най-важните неща за теб в новата ти работа и помисли с кои от тях можеш да направиш компромис. Не се отказвай, дори и да си на временен трудов договор, ще имаш възможност да намериш нова и по-стабилна работа тогава, когато икономическата обстановка се подобри. Дори и да приемеш работата, която не е съвсем твоята, продължавай да се развиваш – запиши онлайн курс, започни допълнителен стаж и скоро всичко ще се върне към нормалното.

Ако имаш нужда от допълнителни средства, за да стартираш образователен курс, кандидатствай за кредитна карта Бяла Карта. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще бъде твоя верен помощник по пътя към успеха. Хубавото е, че кредитна карта Бяла Карта е без такси за издаване и преиздаване, без годишна такса и без такса за теглене от банкомати в България. Това е важно, ако не искаш да натоварваш бюджета си допълнително.

Обмисли да започнеш да работиш на свободна практика

Ако не успяваш да намериш работа, помисли за възможността да работиш на проект или на свободна практика. Така ще разполагаш с времето си и ще имаш възможност да търсиш работа, която те устройва, без да спираш притока на средства към бюджета ти. За да започнеш, потърси в групите в социалните мрежи за фрийлансъри и свободни професии.

Остани позитивен

Най-важното нещо, когато търсиш работа в трудна икономическа обстановка е да запазиш позитивизма си. Дори да ти е трудно да започнеш работа, изход винаги има и упоритост, позитивизъм и желание, ще намериш мястото си.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш