Кандидатствай Вход
5 знака, че е време да смениш работата си

5 знака, че е време да смениш работата си

  • Бяла Карта
  • 13.03.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 3329

Превръщат ли се напоследък работните дни в едно своеобразно мъчение за теб? Чувстваш ли се пренебрегнат и недооценен? Имаш ли неразбирателства и конфликти с колегите или шефа? Ако отговорът на някой от дотук поставените въпроси е положителен, значи може би идва време да се замислиш сериозно за смяна на своята работа. Добре знаем, че това е голяма стъпка, която често е свързана и със сериозна доза несигурност (най-вече във финансово отношение). Ако точният момент за тази стъпка бъде изпуснат обаче, по всяка вероятност ще са налице негативни последици за твоето кариерно развитие, душевно спокойствие и дори здравословно състояние. В следващите редове ще изведем най-често срещаните знаци, които подсказват, че трябва да се ориентираш към търсене на нова работа.

1. Липса на страст и желание за работа – може да звучи леко тривиално, но това е един от първите знаци, че нещо в настоящата ти работа не е както трябва. Какво на практика означава липсата на страст и желание за работа? Да ставаш от леглото сутрин с нежелание, да се чувстваш отегчен и не на място в офиса, да са изчезнали предизвикателствата, които представляват интерес за теб и повишават мотивацията ти за работа. В случай, че тези признаци са налице, действително това, което правиш в момента, не те удовлетворява. Препоръчваме ти малко по малко да започнеш да търсиш възможности за преместване на друга позиция или дори преминаване в съвсем различна професионална сфера, намираща се по-близо до твоите лични интереси и предпочитания.

2. Потъване на компанията – също една не толкова рядко срещана ситуация в днешни дни. Независимо колко си привързан към дадена компания, работодател или колеги, понякога идва моментът, в който навременното й напускане е единственото разумно решения. Тук говорим най-вече за случаите, в които е станало ясно, че съответната компания буквално потъва и е въпрос на време да бъде затворена. В такива случаи прекалената лоялност към работодателя няма да ти донесе нищо добро. Много по-добре е да си потърсиш нова работа достатъчно рано, а не просто да чакаш да бъдеш съкратен и да останеш без никаква такава.

3. Неразбирателство с колеги и шефове – неразбирателството с хората, с които се налага не само да се виждаш, но и да работиш в екип почти всеки ден, може да ти донесе множество проблеми. А да не говорим пък за случайте, в които има сериозно напрежение между теб и някой от шефовете във фирмата. Без значение дали това напрежение е породено от несходства в характерите ви, дадена неприятна ситуация или просто натрупващи се с времето малки неща от ежедневието на офиса. Постоянното неразбирателство и напрежение със сигурност ще направи работните ти дни доста дълги и трудни. И несъмнено ще дойде моментът, в който ще се запиташ дали всичко това си заслужава и няма ли да е по-добре за теб да смениш обстановката и атмосферата.

4. Пренебрегване на усилията и способностите ти – ето това е един доста сериозен казус, особено за хората, които имат амбиции да се развиват в професионален план. Как обаче можеш да се развиваш, ако компанията не ти го позволява? Пренебрегване на идеите и предложенията ти, недопускане до важни фирмени срещи и заседания, както и цялостна липса на интерес от страна на ръководството към твоите нужди и проблеми. Това са част от причините, способни да породят у всеки човек желание за напускане на фирмата. Разбира се, неполучаването на адекватно парично възнаграждение също изиграва огромна роля за подобни решения, особено ако в същото време работата и напрежението са се увеличили многократно.   

5. Нарушен баланс работа – личен живот – и не на последно място, понякога просто дадена работа не пасва по най-подходящия начин на твоите желания, отговорности и задължения в личен план. Нарушеността в баланса работа – личен живот е възможно да има най-различни негативни измерения. При някои хора тя се изразява в липсата на време за семейството и близките. А при други е свързана с прекалено голямо напрежение, стрес и съответно не особено задоволителни резултати в офиса. Всичко е въпрос на гледна точка за живота, лични желания и приоритети. В този смисъл ако смяташ, че настоящата ти работа е пречка пред лайфстайла, който би искал да водиш, то не се притеснявай да потърсиш по-добри опции в професионален план.

Както вече казахме, смяната на работата е решение, което може да донесе много ползи за развитието на човек в професионален и личен план. За целта обаче то трябва да бъде взето в най-подходящия от гледна точка на твоите интереси и възможности момент. Ако моментът вече е настъпил, но потенциалната финансова несигурност те притеснява, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне. Благодарение на тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще получиш необходимите финансови средства тогава, когато ти трябват най-много. Избери кредитна Бяла Карта и направи решителни стъпки в своето професионално и кариерно развитие!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш