Кандидатствай Вход
6 стъпки за подготовка на автомобила за по-топлия период от годината

6 стъпки за подготовка на автомобила за по-топлия период от годината

  • Бяла Карта
  • 04.04.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 833

Началото на пролетния сезон е период, в който задължително трябва да обърнем внимание на личното си превозно средство. Причините за това са няколко. От една страна, условията по пътищата през пролетно – летния период са доста по-различни от тези през зимата и съответно е нужно извършването на адекватни действия за адаптация на автомобила. От друга страна, е напълно възможно поради шофиране по тежки терени през зимата да са налице някакви повреди и неизправности по превозното средство, които трябва да бъдат идентифицирани и отстранени. В следващите редове ще ти дадем няколко полезни съвета, следването на които ще ти помогне да подготвиш по възможно най-добрия начин автомобила си за предстоящите месеци.

Прегледай спирачките – спирачките са може би най-важният елемент на колата, който е добре да бъде прегледан от гледна точка гарантиране безопасността на шофьора и на останалите участници в движението. В следствие шофирането в зимни условия е възможно спирачките да са изгубили част от функционалността си и да не работят както обикновено. Особено бдителен трябва да бъдеш, ако спирачките издават необичайни звуци при натискане на съответния педал в колата.

Провери акумулатора – акумулаторът на колата е податлив на по-студеното време и като цяло на атмосферните условия, които се наблюдават през зимата. В този смисъл той също трябва да бъде проверен, за да се увериш, че няма да ти създава никакви проблеми в близко бъдеще. В случай, че напоследък са ти нужни няколко секунди докато успееш да запалиш колата, значи определено има проблем с акумулатора. Препоръчително е веднага да посетиш близък сервиз, за да разбереш точно за какъв проблем става въпрос.

Смени гумите – това е дейност, която всеки един шофьор трябва да извърши в началото на пролетта. Горещо ти препоръчваме да не я отлагаш не само заради различните законови изисквания и нормативи, но и заради твоята лична сигурност и безопасност. Не забравяй, че зимните гуми са предназначени за есенно – зимния период на годината, когато са налице мокри и заснежени пътища, докато летните такива са пригодени към атмосферните условия по време на по-топлите сезони. Използването на зимни гуми през лятото и обратното може да компрометира движението на автомобила по пътната настилка и да създаде риск от неприятни инциденти.

Обърни внимание на чистачките и осветлението – природни явления като сняг, дъжд или лед могат да окажат негативно влияние върху работата на чистачките. Поради тази причина, би било мъдро в началото на пролетта да провериш дали те работят изправно. В случай, че са износени или пък се получава силно скърцане при пресичане на предното стъкло, може би е време да ги замениш с нови. Също така обърни необходимото внимание на светлините. Те ще ти бъдат доста нужни и през пролетните месеци, когато внезапните порои и гъстите мъгли съвсем не са толкова рядко срещани.  

Смени маслото и масления филтър – добра практика е в началото на пролетта да се сменя маслото на колата. Ако не си сигурен какъв точно тип масло е подходящ за твоето превозно средство през по-топлия сезон, те съветваме да посетиш специализиран сервиз. Заедно със смяната на маслото е препоръчително да бъде сменен и масленият филтър. В крайна сметка основната функция на масления филтър е да спира всякакви външни замърсители и частици. Съответно, когато въпросният филтър е задръстен, няма как да се осъществява ефективно пречистване на новото масло, което си сложил.

Не забравяй за радиатора – не забравяй да провериш работата на радиатора, който осигурява охлаждането на двигателя на превозното средство. В този процес важна роля играе уплътняващата капачка на радиатора. Тя спомага за повишаване налягането на охладителната система, създавайки допълнителна защита от прегряване. Функционалността на въпросната капачка не се запазва вечно, така че тя също трябва да бъде сменяна периодично. Мъдро би било подобна смяна да се осъществява в началото на пролетта, когато така или иначе е нужно да инспектираш колата си и да я подготвиш за новите условия на пътя.   

И накрая, в началото на пролетния сезон е силно препоръчително колата ти да премине през пълно почистване, за да бъдат премахнати всички събрани през зимата мръсотии и частици, които е възможно да възпрепятстват нормалната й работа. Притежателите на кредитна карта Бяла Карта могат да се възползват от специални привилегии при използване услугите на КЕЙ ПИ ВЕСТ ЕООД - лидер в сферата на почистването на автомобили в световен мащаб. Марката е символ за престиж и безкомпромисно качество, и предоставя на шофьорите хигиената и комфортната среда, от която се нуждаят. Ако се разплатиш с твоята кредитна карта Бяла Карта, ще получиш 10% отстъпка в цените на всички продукти и услуги на КЕЙ ПИ ВЕСТ ЕООД. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и си гарантирай чист и функционален автомобил!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш