Кандидатствай Вход
7 изненадващи факта за парите

7 изненадващи факта за парите

  • Бяла Карта
  • 15.12.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 638

Парите – тези финансови инструменти, към които в днешно време всеки човек се стреми и без които никой не може. Всеки от нас използва пари почти ежедневно за най-различни цели – извършване  на покупки, плащане на сметки, правене на инвестиции и т.н. Точно когато си мислиш, че познаваш паритее, можем уверено да ти кажем, че това съвсем не е така. В днешната статия от блога на Бяла Карта сме ти подготвили няколко факта за парите, за които най-вероятно си нямаш никаква предства. Факти, които ще те изненадат, учудят и дори развеселят (е, поне някои от тях). Ето точно за кои факти става въпрос:

Разходите за производството на 1 пени са по-големи от реалната му стойност – колкото и нелогично да звучи, това е абсолютен факт. Разходите за производството на 1 пени са два и половина пъти по-големи отколкото е реалната му стойност на пазара. Което кара много анализатори по света да се чудят защо САЩ продължават да произвеждат тази на практика безполезна валута. Още повече, че все по-малко хора в страната използват монети от по 1 пени, за да се разплащат или да правят покупки.

От цялата валута по света, само 8% са физически пари – вероятно към датата на публикуване на това твърдение, то вече не е вярно. Толкова динамично се развива онлайн банкирането и безкешовите разплащания, че нуждата от физически пари в брой стремглаво намалява. Най-предпочитаният сред въпросните алтернативни инструменти несъмнено е кредитната карта. Благодарение на кредитната карта всички потребителски покупки и разплащания стават не само по-бързи, лесни и удобни, но и значително по-сигурни и изгодни.

Цветът на банкнотите има значение – той не е просто характеристика, която печатащите банкнотите институции си избират произволно. В повечето случаи се залага на цветове, които са устойчиви и ще запазят отличното си състояние за максимално дълъг период от време. Поради тази причина например американските банкноти са оцветени в зелено, притежаващо висока устойчивост на лющене, избледняване и оцветяване.

Парите са носители на бактерии – физическите пари, които постоянно преминават през различни ръце, са носители на множество бактерии. Според скорошни проучвания близо 94% от банкнотите, циркулиращи в световен мащаб, са доста сериозно замърсени. Последното е още една добра причина да се насочиш към приоритетното използване на кредитна карта, когато става въпрос за покупки и разплащания. Кредитната карта я пипаш само и единствено ти, а не още десетки или стотици ръце на познати и непознати хора.

Фалшивите банкноти понякога са много трудно разпознаваеми – фалшификаторите на банкноти стават все по-креативни и прецизни в своята дейност. Дотолкова, че понякога е невъзможно с просто око да забележиш, че дадена банкнота не е истинска. Случвало се е дори властите да разпознаят фалшиви банкноти само и единствено по това че са по-съвършени от истинските.  

Ако нямаш финансови дългове, си по-богат от 25% от хората в САЩ – данните са дело на скорошно проучване, проведено на територията на Съединените Щати. Според него всеки един човек, който няма никакви финансови дългове и същевременно разполага в джоба си с пари, еквивалентни на поне 10 долара, е по-богат в сравнение с 25% от потребителите в САЩ. Подобна статистика звучи доста тревожно и за пореден път поставя на преден план проблема с дълговите спирали, в които изпадат мнозина от американците.

Съществувала е банкнота на стойност 100 000 долара – да, такава банкнота действително се е произвеждала в САЩ в периода от 1934 до 1945 година. След това тя е спряла да се печата, тъй като по обясними причини не е била особено използвана. Това обаче далеч не е единствената съществувала през годините банкнота, която днес е възможно да ти се стори необичайна или дори невероятна. До 1969 година монетният двор на САЩ е отпечатвал също така банкноти със стойност 5000 и 10 000 долара.

Кредитна карта Бяла Карта е най-подходящият инструмент за теб, ако искаш да си гарантираш пълната финансова сигурност и спокойствие във времето. От една страна, тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще ти предостави допълнителни парични средства винаги когато имаш нужда от такива. От друга, тя може да се използва във всяка точка на света и освен това играе ролята на клубна кредитна карта, носеща на притежателя си специални отстъпки и промоции в редица търговски обекти. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и си спести паричните проблеми и главоболия в бъдеще!

Виж няколко интересни факта за кредитните карти тук.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш