Кандидатствай Вход
7 свойства на шоколада, които ще те накарат да го заобичаш още повече

7 свойства на шоколада, които ще те накарат да го заобичаш още повече

  • Бяла Карта
  • 07.10.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1137

Днес ще си поговорим за шоколада – това сладко изкушение, което почти всеки харесва, но и от което много хора се притесняват заради захарта, опаността от качване на килограми и т.н. Истината е, че консумирането му в умерени количествa не само няма да ти навреди по никакъв начин, но и дори ще бъде доста полезно за теб. Шоколадът има изключително благотворно влияние върху здравето, психиката и настроението на човека. В следващите редове ще научиш част от неговите полезни свойства, които ще те накарат да го заобичаш още повече.

Полезен за сърдечно–съдовата система – научно доказано е, че приемането на черен шоколад в умерени количества помага за запазване гъвкавостта на вените и артериите. Прeз последните години са направени няколко проучвания, на участниците в които им е давано да консумират по определен брой порции черен шоколад седмично. Резултатите от въпросните проучвания са повече от категорични. Рискът от инфаркт при по-голямата част от участниците е намален със средно 37%, а този от инсулт – със средно 29%, именно благодарение на повишените дози черен шоколад в седмичното меню.  

Подобрява паметта – в какаовите зърна се съдържат съединения, които наричаме флаваноли. Присъствието им в необходимите количества в човешкия организъм води до значително подобрение на когнитивните функции. Разбира се, в рамките на състава на обикновения шоколад тези флаваноли няма как да проявят в пълна степен своите функции, тъй като са примесени със захар, мляко и яйца, и освен това е извършена допълнителна преработка на продукта. Така или иначе, консумирането на шоколад има известно положително влияние върху паметта, особено когато става въпрос за по-възрастни хора.

Осигурява защита срещу депресивни състояния – шоколадът е неизчерпаем източник на добро настроение. Редовното му консумиране прави човек по-спокоен, щастлив и положително настроен към живота. Когато преминаваш през трудни периоди в професионален или личен план, шоколадът дори може да се окаже един от факторите, които ще те предпазят от изпадане в различни депресивни състояния и психологически дупки.

Понижава холестерола – това свойство важи специално за черния шоколад. Поредица от изследвания през годините се занимават с това дали е налице връзка между черния шоколад и нивата на холестерол в човешкия организъм. При значителна част от участниците във въпросните изследвания действително са били отчетени по-ниски нива на холестерола след редовно консумиране на по няколко  барчета черен шоколад.

Води до прилив на енергия – приемането на шоколад е един от най-добрите начини за бързо освобождаване на енергия, която би могла да ти е нужна за изпълнение на определени професионални задължения, работа у дома или пък за поредната интензивна тренировка във фитнеса. Внимавай обаче с количествата шоколад, които приемаш! Подходящо за целта е консумирането на няколко (не повече от 3-4) барчета шоколад или пък на 1 малък шоколадов десерт. По-големи количества е възможно да предизвикат точно обратния ефект и да намалят работоспособността ти или готовността ти за тренировка.

Може да подтисне апетита – на всеки от нас се е случвало да изпита неустоимо желание за храна, при което обикновено започваме да консумираме най-различни сладки и солени лакомства, налични в близост до нас. За да избегнеш подобен вреден навик, понякога ти е нужно просто едно парченце черен шоколад. То ще те засити за момента и ще ти спести редица калории, които биха се отразили негативно върху твоето физическо състояние и фигура.

Полезен за зрението – през последните години се проведоха още няколко много интересни проучвания, свързани с шоколада и по-специално - с черния такъв. В едно от тях, доброволците са разделени на две групи - такива, които са похапвали известно количество черен шоколад, и хора, избягвали консумирането на продукта. По време на последващите визуални тестове значително по-добре се представя първата група доброволци. Което несъмнено означава, че черният шоколад има положително влияние върху зрението на човека, макар и мащабите на това влияние все още да не са точно определени от учените.  

Притежателите на кредитна карта Бяла Карта, които обичат шоколада, могат да се възползват от специални промоционални предложения в „Шоколадова къща“. Тя е официален представител за България на белгийските производители на шоколадови изделия “Valentino chocolatier”. В магазините на „Шоколадова къща“ ще откриеш над 120 вида шоколадови бонбони с различни плодови, ганашени, карамелени и ядкови пълнежи, диабетични изделия, както и специално изработената за „Valentino chocolatier“ белгийска бира за шоколад. Ако се разплатиш с твоята кредитна карта Бяла Карта, ще получиш 10% отстъпка за всеки закупен продукт. Избери кредитна карта Бяла Карта и изпълни живота си с поредица от вкусни изкушения!   

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш