Кандидатствай Вход
8 книги за парите, които трябва да прочетеш

8 книги за парите, които трябва да прочетеш

  • Бяла Карта
  • 19.07.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 3514

Книги за парите или романи за забавление? Независимо, дали обичаш да четеш книги просто за да се отпуснеш, или си любител на литературата на професионална тематика, има някои четива на тема финанси, които не бива да пренебрегваш.

Става въпрос за онези книги за парите, които, освен че съдържат любопитни и увлекателни истории, могат да ти помогнат да се доближиш до начина, по който мислят богатите хора. Или с други думи - за книгите, които ще допринесат много за финансовата ти култура и ще променят начина, по който виждаш света.

Когато говорим за печелене на пари, има някои основополагащи четива, които са признати от редица финансови консултанти, предприемачи и финансисти. 

Защо? Защото въпросните книги са в състояние да направят чудеса с начина ти на възприемане на парите и постигането на успех като цяло.

Как кредитните карти ни помагат с личните финанси?

Много са хората, които не намират правилния път към успешното професионално развитие и личностна реализация. В резултат на ниска финансова култура, тези хора често влизат в безкрайната спирала на задлъжнялостта. 

Кредитните карти, например, са „сложен“ финансов инструмент, който не всеки е в състояние да разбере и използва правилно. От книгите за парите, които сме подбрали, ще видиш, че кредитните карти са едни от любимите финансови инструменти на богатите хора.

Повечето хора, които не се интересуват от темите за правилно управление на парите, свеждат начина си на мислене до две тези – 1) всички кредитни продукти са „лоши“, 2) за всяка моя прищявка мога да изтегля кредит, без да се интересувам от правилното му обслужване.

Кредитните карти са много по-различни от потребителските кредити. При тях не се предполага да използваш целия си кредитен лимит накуп, а после да го изплащаш на равни месечни вноски. В същото време, с подходящата кредитна карта в джоба, можеш да разчиташ на пари по всяко време, да си спестиш немалко разходи и дори да претендираш за по-висок социален статус.

Как да използвам Бяла Карта като инструмент?

Бяла Карта е отличен „резервен фонд“ за неотложни разходи преди заплата. Заради липсата на годишна или месечна такса, тя дава спокойствие на своите притежатели – че могат да разчитат на допълнителни пари при нужда, без да плащат само за да я имат. 

Да имаш кредитна карта ти дава възможност да правиш различни резервации за хотели и услуги. С Бяла Карта не е необходимо да плащаш такса за това. 

С Бяла Карта можеш да се научиш как да използваш правилно кредитна карта. В сайта ни има и много полезна информация за управление на лични финанси, която ще ти помогне да тръгнеш по пътя на успеха.

Важно е да осъзнаеш, че ключът към промяната се крие в начина на мислене и нагласата ти. Ето защо във финансовия свят има четива, които са „задължителни“, ако целиш да забогатееш. 

Ето и 8-те книги за парите, които трябва да прочетеш:

„Съседът милионер“ на Томас Станли и Уилям Данкоу

Оригиналното име на книгата е „The Millionaire Next Door“, а годината на издаване е 1996 г. На практика, тя е базирана на статистически данни от проучване на милионери и богати хора в САЩ. 

Изследванията са направени от двамата автори, като те са сравнили поведението на различните профили богаташи в държавата. Анкетираните богати хора са отговаряли на въпроси, свързани с финансовото планиране, направените разходи за скъпи вещи и т.н.

Освен разпращане на анкети, авторите на книгата са прекарали значително време и в лични интервюта с богаташите. Разбира се, целта им е да разберат как се забогатява в държава като САЩ. Книгата се възприема като стъпало преди един друг бестселър от д-р Томас Станли – „Така мислят милионерите“. 

А, ако и ти искаш да разбереш как се забогатява и каква е разликата между това да печелиш много и да си богат, „Съседът милионер“ ще задоволи любопитството ти.

„Мисленето“ на Даниел Канеман

Канеман е психолог, получил Нобелова награда през 2002 г., а книгата му „Мисленето“ е невероятна симфония за разума, мислите и дълбоките дебри на ума ни. Знаеш ли, че в дадени моменти, системните грешки могат да вредят на индивида, но да са полезни за обществото?

Самото четиво и изводите на Канеман, променят изцяло когнитивната психология и ни дават отговор на много въпроси, свързани с начина на мислене и как то рефлектира на бъдещето ни. Съветваме те, да не пропускаш тази книга, ако целиш да промениш начина, по който виждаш света.

„Седемте навика на високоефективните хора“ на Стивън Кови

Една страхотна книга за личностно развитие, която е посветена на това, как да бъдеш по-ефективен в това, което правиш. Определено това е задължително четиво, ако целта ти е да бъдеш финансово успешен и да можеш да управляваш парите си. 

Освен това ще намериш незаменими идеи и концепции, които ще са ти полезни във всяко едно начинание. Авторът е анализирал седем навика за висока ефективност.

Бъдете проактивни

Стивън Кови обръща внимание, че да сме проактивни преди всичко означава, че ние като човешки същества сме отговорни за нашия собствен живот, както и че поведението ни е функция на нашите решения, а не на настроения или външни обстоятелства.

В началото имайте предвид края 

Вторият навик на високоефективните хора е “В началото имайте предвид края”. Стивън Кови обръща внимание на факта, че в живота всички неща се създават два пъти. 

Преди да се захванеш с каквото и да било, „създай“ го в ума си – представи си го. Едва след като си обмислил как точно трябва да изглежда, визуализирал си евентуалните недостатъци, можеш да го създадеш наистина. Това не се отнася само за вещите, а за нас самите като проект.

Сложете първите неща първи

Тук става дума за управлението на времето и приоритетите. Разделяйки задачите в живота на „спешни“ и „важни“, Кови успява да дефинира 4 квадранта на задачите, както и да обясни до какво води фокусирането върху всеки един от тях.

Мислете печеля/печелиш

Парадигмата “Печеля-Печелиш” е състоянието, при което човек търси взаимни облаги от взаимоотношенията си с другите. Характерно за високоефективните хора е, че в света има достатъчно за всички и че успехът на един не бива да е за сметка на друг.

Стремете се първо да разберете, после да бъдете разбрани

 Това е принципът на емпатичното общуване. Много от нас слушат, без да имат намерение да разберат другия, а единствено чакат да отговорят, поставят собствените си изживявания на първо място.

Синергирайте

Синергия е възможно да се постигне, когато в нашата междуличностна комуникация ние се стремим към максимално доверие и сътрудничество с другия. Единствено комбинацията от доверие и сътрудничество води до висока ефективност.

Наточете секирата

Наточената ни секира е ключ към постигане на висока ефективност. Когато системно полагаме грижи за тялото, емоциите, ума и духа си (това са четирите измерения на нашата природа), ние започваме да се издигаме по възходяща спирала в нашето личностно развитие.

“Богат татко, беден татко” на Робърт Т. Кийосаки

Препоръчваме ти тази книга за парите - шедьовър, която ще те научи, че не е важно колко пари изкарваш, а колко пари спестяваш. Авторът е пресъздал собствената си история, описвайки своя баща (бедния татко) и бащата (богатия татко) на приятеля си. 

Изследвайки навиците за печелене и харчене на парите на двамата бащи, Робърт Кийосаки ни помага нагледно да видим колко различно разсъждават богатите хора и как начинът ни на мислене е онова, което определя финансовия и социалния ни статус. „Богат татко, беден татко“ е едно от първите заглавия, които изникват в съзнанието на съвременните експерти по управление на лични финанси. 

Книгата е абсолютен евъргрийн, а авторът й – световно доказал се мотивационен лектор.

“Мисли като милионер и ще станеш милионер” на Т. Харв Екър

Ако искаш да усвоиш мисленето на богатите хора за парите, то тази книга гарантирано ще ти допадне. Започнеш ли да разсъждаваш, действаш и вземаш решения като богат човек, то ти, рано или късно, ще се превърнеш в такъв. 

Самият автор е милионер доста преди да напише книгата си „Мисли като милионер и ще станеш милионер“. Компанията му “Пийк Потеншълс Трейнинг” е специализирана в провеждането на интензивни курсове по милионерско мислене. 

Тази книга ни учи да наблюдаваме своя начин на мислене, за да коригираме собствените си ограничения и неконструктивни навици по отношение на парите. 

„Интелигентният инвеститор“ на Бенджамин Греъм

Може би ще ти се стори доста тежко четиво, но „Интелигентният инвеститор“ е книгата, която според самия Уорън Бъфет счита за най-добрата книга за инвестиции. 

Още при излизането й през 1949 г. книгата се утвърждава като своеобразна Библия за борсовите играчи. Философията на Греъм за „инвестиране в стойност“, която предпазва инвеститорите от съществени грешки, им показва как да разработват дългосрочни стратегии.

„Властелините на финансите“ на Лиакат Ахамед

Една поучителна книга за Голямата депресия през 1929 г., за финансовите кризи и за решенията на големите банкери и последствията от тях. Тази книга ни среща с Монтагю Норман от Банк ъф Ингланд, Емил Моро от Банк дьо Франс, Ялмар Шахт от Райхсбанк и Бенджамин Стронг от Федералния резерв в Ню Йорк. 

След Първата световна война тези централни банкери се опитват да възстановят международните финанси. Въпреки всички различия помежду си те са обединени от общия страх, че най-голямата заплаха за капитализма е инфлацията (актуално, нали?), и от общото разбиране, че спасението е светът да се завърне към златния стандарт. 

За кратък период към средата на 20-те години квартетът сякаш има успех. Световните валути са стабилизирани и капиталите започват да се движат безпроблемно между страните. Само за кратко, обаче...

„Мисли и забогатявай“ на Наполеон Хил

Книгата излиза през 1937 г. и веднага си печели престижа на една от най-вдъхновяващите книги за пари и личностно израстване на своето време. До момента тя е продадена в над петнайсет милиона екземпляра. 

„Мисли и забогатявай“ се превръща в пътеводител за милиони хора, решили да се отърват от бедността в епоха на депресия и да постигнат просперитет за себе си и за семействата си.

Богатството е на една ръка разстояние, никога не е късно да станеш такъв, какъвто си си мечтал. Парите, славата, признанието и щастието са достъпни за всички, които са готови и решени да се сдобият с тях.

Уверяваме те, че този кратък списък с полезни книги за пари ще те доближи поне една стъпка по-близо към мечтите ти. Надяваме се, че ще успеем да те вдъхновим да прекараш малко свободно време с поне някои от изброените заглавия. 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш