Кандидатствай Вход
8 книги за парите, които трябва да прочетеш

8 книги за парите, които трябва да прочетеш

 • Бяла Карта
 • 19.07.2017
 • Лайфстайл
 • Коментари: 0
 • 3088

Независимо, дали обичаш да четеш книги или си любител на филмите, който предпочита да обогатява знанията си, чрез гледане предимно на телевизия, то има някои четива, които не бива да пренебрегваш.

Става въпрос за онези книги, които са много повече от любопитни и увлекателни истории. Или с други думи - за книгите, които ще допринесат много за финансовата ти култура и ще променят начина, по който виждаш света.

Когато говорим за печелене на пари, има някои основополагащи четива, които са признати от редица финансови консултанти, предприемачи и финансисти. Защо? Защото въпросните книги са в състояние да направят чудеса с начина ти на възприемане на парите и постигането на успех като цяло.

Много са хората, които не намират правилния път към успешното професионално развитие и личностното удовлетворение. В резултат на това, се отключва огромна доза неудовлетворение, която пък поражда оправдания. Вероятно и на теб ти се е случвало да търсиш оправдания за действията си, без да се замислиш, че може би причината да не постигаш желаната цел, са единствено мислите и разсъжденията ти.  Точно затова, трябва да осъзнаеш, че ключът към промяната се крие в начина на мислене и нагласата ти. Ето защо във финансовия свят има четива, които са „задължителни“, ако целиш да забогатееш.

Каква е причината тези книги да променят начина ти на мислене? Прочети ги и ще разбереш:

 • „Съседът милионер“ на Томас Стенли и Уелс Данко

Оригиналното име на книгата е „The Millionaire Next Door“, а годината на издаване е 1996 г. На практика, тя е базирана на статистически данни от проучване на милионери и хора с високи доходи в САЩ. Изследванията са направени от двамата автори, като те са сравнили поведението на различните профили богаташи в държавата. Анкетираните милионери са отговаряли на въпроси, свързани с финансовото планиране, направените разходи за скъпи вещи и т.н.

Освен разпращане на анкети, авторите на книгата са прекарали значително време и в лични интервюта с богаташите. Разбира се, целта им е да разберат как се забогатява в държава като САЩ. А, ако и ти искаш да разбереш как се забогатява и каква е разликата между това да печелиш много и да си богат, „Съседът милионер“ ще задоволи любопитството ти.

 • „Мисленето“ на Даниел Канеман

Канеман е психолог, получил Нобелова награда през 2002 г., а книгата му „Мисленето“ е невероятна симфония за разума, мислите и дълбоките дебри на ума ни. Знаеш ли, че в дадени моменти, системните грешки могат да вредят на индивида, но да са полезни за обществото?

Самото четиво и изводите на Канеман, променят изцяло когнитивната психология и ни дават отговор на много въпроси, свързани с начина на мислене и как то рефлектира на бъдещето ни. Съветваме те, да не пропускаш тази книга, ако целиш да промениш начина, по който виждаш света.

 • „Седемте навика на високоефективните хора“ на Стивън Кови

Една страхотна книга за личностно развитие, която е посветена на това, как да бъдеш по-ефективен в това, което правиш. Определено това е задължително четиво, ако целта ти е да бъдеш финансово успешен и да можеш да управляваш парите си, освен това ще намериш незаменими идеи и концепции, които ще са ти полезни във всяко едно начинание. Авторът е анализирал седем навика за висока ефективност: Бъдете проактивни; В началото имайте предвид края; Сложете първите неща първи; Мислете печеля/печелиш; Стремете се първо да разберете, после да бъдете разбрани; Синергирайте; Наточете ножа.

 • “Богат татко, беден татко” на Робърт Т. Кийосаки

Препоръчваме ти тази книга шедьовър, която ще те научи, че не е важно колко пари правиш, а колко пари спестяваш. Авторът е пресъздал собствената си история, описвайки своя баща (бедния татко) и бащата (богатия татко) на приятеля си.

 • “Мисли като милионер и ще станеш милионер” на Т. Харв Екър

Ако искаш да усвоиш мисленето на милионерите, то тази книга гарантирано ще ти допадне. Започнеш ли да разсъждаваш, действаш и вземаш решения като богат човек, то ти, рано или късно, ще се превърнеш в такъв.

 • „Интелигентният инвеститор“ на Бенджамин Греам

Може би ще ти се стори доста тежко четиво, но „Интелигентният инвеститор“ е книгата, която според самия Уорън Бъфет счита за най-добрата книга за инвестиции.

 • „Властелините на финансите“ на Лиакат Ахамед

Една поучителна книга за Голямата депресия през 1929 г., за финансовите кризи и за решенията на големите банкери и последствията от тях.

 • „Мисли и забогатявай“ на Наполеон Хил

Книгата излиза през 1937 г. и веднага си печели престижа на една от най-вдъхновяващите на своето време.

Уверяваме те, че този кратък списък с полезни книги ще те доближи поне една стъпка по-близо към мечтите ти.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш