Кандидатствай Вход
8 въпроса, които да си зададеш преди да инвестираш парите си?

8 въпроса, които да си зададеш преди да инвестираш парите си?

  • Бяла Карта
  • 11.03.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 2593

Ако искаш да спестиш парични средства и да ги инвестираш, за да си по-близо да сбъдването на мечтите си, то със сигурност вече си изчел десетки статии в какво може да се инвестира в днешно време. Всъщност интернет е пълен със съвети в кои активи е най-ефективно да инвестираш парите си и защо. Разбира се, за да вземеш решение няма как да не се допиташ и до семейството си, както и до приятелите. Много са хората, които назначават специалисти, които да им дадат правилен съвет в какво да насочат инвестициите. Без значение какви са ти бъдещите планове за реализиране в живота, то ти несъмнено ще се нуждаеш от отговорите на някои въпроси. А въпросите са свързани точно с вземането на важни решения, от които ще зависи бъдещето ти и финансовата ти независимост.

Ето 8 задължителни въпроса, които да си зададеш, преди да решиш да инвестираш спестяванията си:

1. За какво инвестираш? – отговорът на този въпрос със сигурност не е: за да съм най-добрият на пазара. Всъщност повечето хора влагат парите си, за да постигнат определена печалба, с която ще си купят мечтания автомобил или ще заминат на околосветско пътешествие. Точно това трябва да знаеш към момента на инвестиция – каква е целта на всичко, което ще вложиш – усилията, парите и времето. Целта, разбира се, е свързана с това да притежаваш дадена сума финансови средства към определена дата, за да можеш да ги използваш за нещо важно в живота си. Но именно тази цел е най-значимото нещо, което ще те води по пътя към успеха. Затова, преди да направиш решаваща инвестиция, винаги се фокусирай върху реалната си цел и при всеки евентуален провал, не забравяй какво искаш да постигнеш накрая.

2. До колко инвестицията ти е съпътствана от емоции? – понякога е нормално при започване на нещо толкова важно в живота ти, да усещаш известен стрес и притеснение. Често обаче хората вземат прибързани импулсивни решения, дори и свързани с финансови активи – просто защото са под влиянието на дадени емоции. При подобен случай, най-добре е да изчакаш известно време, за да премислиш внимателно и обективно всичко, преди да се хвърлиш към предизвикателствата.

3. Разбираш ли наистина тази инвестиция? – едно е сигурно в предприемачеството: Независимо кой си и с какво си се занимавал досега, никога не инвестирай в нещо, от което не разбираш. Не забравяй, че ако се затрудняваш да обясниш врамките на 1-2 минути как действа инвестицията ти и как ще ти осигури мултиплицираност, то по-добре да се откажеш от начинанието. Имай предвид, че понякога най-добрите инвестиции са тези, които са най-прости и очевидни.

4. Колко струва инвестицията? – колкото по-малко са разходите по първоначалната инвестиция, толкова по-вероятно е да имаш голяма печалба от вложението. Или с други думи – трябва да направиш всичко възможно, за да минимизираш разходите си.

5. Как тази инвестиция ще рефлектира върху останалите ти ивнестиции и финансовото ти състояние? – тук отново всичко опира до целта ти и какво си готов да дадеш, за да я постигнеш. Но задължително се нуждаеш от сравняване на всички инвестиции, които планираш да направиш и съответното анализиране на всяка една от тях. Ако дадена инвестиция ти изисква повече време, но не дава желаната възвращаемост, то може би е време да я прекратиш.

6. Колко лесно можеш да излезнеш от въпросната инвестиция? – не пропускай да си отговориш и на този въпрос. Не забравяй, че винаги трябва да си подготвен и да знаеш как да излезнеш от инвестицията. Например, застраховката до живот, съвсем не е нещо, от което просто можеш да се откажеш след 5 години – това се нарича инвестиция, от която е късно да излезеш.

7. Кой и защо те мотивира или ти препоръча да вземеш даденото инвестиционно решение? – не подценявай никого. Винаги има разлика в това, дали инвестицията ти е препоръчана от близък приятел, член на семейството ти или просто познат колега от офиса. Замисли се, дали той има някаква изгода от евентуалното твое решение и каква е неговата цел да те мотивира.

8. Нуждаеш ли се реално от подобна инвестиция, ако вече си вложил парите си в нещо друго? – промяната на инвестиционната стратегия твърде често, не е добър индикатор и точно така се правят лесно грешки. Запомни, че понякога, най-доброто решение е бездействието, поне по отношение на инвестиционните решения.

Отговори ли си вече на тези 8 въпроса? Ако – да, то е време и да се замислиш за още една стъпка, която ще направи възможна финансовата ти стабилност, а именно – да се сдобиеш с кредитна карта Бяла Карта. Благодарение на Бяла Карта можеш да имаш втори шанс да подобриш влошената си кредитна история, с което да си отвориш вратички за бъдещо финансиране от институции. Ако нямаш каквато и да е кредитна история, Бяла Карта отново е най-добрият ти помощник, защото ти дава възможност напълно безплатно да се сдобиеш с кредитна пластика, да разполагаш с пари по всяко време и успоредно с това – да изграждащ добра кредитна история, пазарувайки онлайн и офлайн. Увери се в това, като се свържеш с нас онлайн или на телефон 0700 20 140.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш