Кандидатствай Вход
80:20 - методът на успеха

80:20 - методът на успеха

  • Бяла Карта
  • 28.08.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 3501

Един от най-ценните лични ресурси, с които разполагаш е времето. То често не ти стига за всичко, което си си поставил като задачи и поради това оставяш много неща недовършени или въобще не ги започваш.

Липсата на време е едно от основните извинения за неуспехите или несполуките на много от нас. За всички денонощието има 24 часа, а седмицата 168 часа. Но истината е, че те са напълно достатъчни на едни, а за други са невъобразимо малко.

Така стигаме до въпроса – как едни успяват да се справят с тези часове, а други – не?

Тайната на успеха се крие не в дефицит на време, а в правилното менажиране и разпределение на времевия ти ресурс. Ако усвоиш тази техника, то винаги ще се намираш в подходящото време и на подходящото място.

Всеки един човек може да се научи да управлява своето време много по-организирано и оптимизирано. Ако съумееш да изградиш по най-правилния начин тази своя система и я превърнеш в естествена и механична част от ежедневието си, то неминуемо ще се радваш на по-подреден и продуктивен живот. В света има много по-натоварени от теб хора, които свършват много повече работа за това ограничено време в денонощието, с което разполагат.

Затова Бяла Карта реши да ти разкаже за принципът на Парето - метод за управление на твоето работно и лично време, който е доказано работещ за стотици хиляди хора по света.

Парето е италиански икономист, който е установил, че само 20% от клиентите му реализират 80% от приходите му.

Така той стигнал до своето Златно правило 80:20, което може да се приложи във всяка една сфера на дейност в живота.

В следствие на правилото на Парето може да стигнеш до извода, че за 80% от успеха си ще губиш 20% от времето си. Затова в процеса на работата си е необходимо да се концентрираш само върху тези най-важни задачи, които ще ти донесат по-голяма доходност.

По-трудна задача се оказва да установиш кои са тези 20% от времето ти. За по-голяма яснота и лекота със справянето в лабиринта от задачи, отговорности и проблеми можеш да използваш Матрицата на Айзенхауер.

  • Спешни и важни задачи –Това са твоите ключови приоритети. Включва всичко онова, което ти помага да постигнеш целите си. Всичко, което е свързано с крайни срокове и неотложност, а също и проблеми, които не търпят отлагане, като конкретни сделки с особена важност, например.

Това е и стресовото ти поле. Не отлагай нищо, което би увеличило стресовото въздействие върху психоемоционалния ти статус. Решените проблемите навреме и на по-високо ниво, от нивото на тяхното създаване, ще ти помага да изградиш във времето своя антистресогенна зона. Стреми се да не забравяш приоритетите си, развивай креативността си при решаването им, делигирай част от своята работа.

  • Важно, но не спешно - Тук попадат всички онези важни задачи, които не са спешни и ти дават опция да бъдат отложени във времето, но които ти дават възможност и за израстване. Не са така стресиращи като задачите от първа група, но все пак заемат своето място сред приоритетите.
  • Спешно и маловажно – Включват се задачи, някои не са толкова важни, но които те провокират. Това са много често срещи, които са неприятни но важни, досадни ангажименти, които водят след себе си последствия и други. Те много често са свързани с твои безсмислени принципи, които ако продължаваш да следваш, ще превърнеш тези ангажименти в „Крадци на време“. Това е един сигурен начин, който ще те отдалечи от твоите цели.
  • Не е спешно и e маловажно – Онова, което другите искат от теб, дребните детайли, в които се вторачваш, загубеното време за разговори, излишното време посветено на компютърната ти зависимост. Това са най-силните “крадци на времe“.

Не по-маловажно е да се знае, че всеки притежава свой вътрешен биологичен часовник, който определя кое е времето, когато е най-продуктивен. Времето, в което трябва да свършиш най-важните и ключови задачи за най-кратко време, защото си най-продуктивен и си се концентрирал върху най-важното. Това са твоите 20% време, които ти осигуряват 80% успеваемост.

Ако съумееш да управляваш правилно своето време ще бъдеш по- спокоен и финансово удовлетворен. Затова се довери на опита, който Бяла Карта ти сподели и се опитай да разпределиш правилно своите 24 часа.

 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш