Кандидатствай Вход
Баланс между това, което ни прави щастливи и това, което ни носи финансови средства

Баланс между това, което ни прави щастливи и това, което ни носи финансови средства

  • Бяла Карта
  • 26.09.2017
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 2860

Щастието – това е нещо, към което всеки човек се стреми и мечтае да има. Какво обаче означава щастието? Няма точно определение за него, а и не може да има. Защото щастието придобива различен смисъл за отделните хора. Всеки от нас се отличава с разнообразни мечти, цели в живота и дейности, каращи го да се чувства доволен (и щастлив). Безспорно припечелването на достатъчно пари и финансовата сигурност са елементи, без които вероятно воденето на добър начин на живот не е възможно.  Трябва да се има предвид обаче, че те не са всичко. Може би от най-голямо значение за това да бъдем наистина щастливи е да съумеем да постигнем най-подходящия баланс между практикуването на доходоносни дейности и на такива, които просто обичаме и ни изпълват с вътрешно спокойствие и удовлетворение. Струва ти се трудно да постигнеш подобен баланс? Тогава задължително прочети следващите редове, в които ще откриеш няколко полезни съвета по отношение на тази цел.

1. Не бъди прекалено предпазлив – безспорно доброто обмисляне на стъпките в професионален и личен план е полезно. Стига обаче то да не премине допустимите граници и да стане повече от прекалено. В такъв случай рискуваш да се превърнеш в просто един ходещ робот, който мисли и действа като по команда. А това със сигурност няма да те направи щастлив, независимо колко пари печелиш и каква кариера си успял да изградиш. Бихме те посъветвали освен разума, понякога да влагаш и сърцето си в дейностите, които извършваш. С други думи, упорито преследвай своите финансови и професионални цели, но не пропускай и отдалите ти се възможности да си прекараш страхотно. Дали ще е мечтаното пътешествие, среща със стари приятели или романтичен жест към любимия човек, зависи от личните ти желания и предпочитания. Важното е в тези мигове да се отпуснеш и да се почувстваш наистина щастлив.

2. Не прекалявай и с рисковете – разбира се, преминаването в другата крайност също може да бъде огромна грешка. Балансът е от най-голямо значение, така че при всички случаи е добре да знаеш на какви точно странични дейности и развлечения е възможно да се отдадеш, без това да има негативни последствия за главните ти житейски цели. Бъди особено внимателен, когато става въпрос за пръскане на значителни суми пари без предварително начертан план. Трупането на дългове със сигурност няма да ти помогне да се чувстваш щастлив, а напротив – ще ти донесе единствено повече стрес и притеснения.

3. Перфекционизъм в определени граници – перфекционизмът също е нещо, с което не бива да се прекалява. Разбира се, задължително трябва да се стремиш да подобряваш постиженията си в професионален план и да даваш най-доброто от себе си. Но ти препоръчваме да имаш предвид, че невинаги е възможно всичко да се получи перфектно. Така че ако дадена ситуация не се развие според твоя предварителен план, въобще не се отчайвай. Човек се учи от грешките си и с времето успява да ги изчисти. Гледай напред, усъвършенствай своите знания и умения и запази оптимизма и желанието си за развитие. Бъди сигурен, че ако следваш тези прости правила, успехът рано или късно ще дойде при теб.

4. Превърни страстта си в своя втора работа – всеки си има по нещо, от което се вълнува особено или обича да прави. Често хобито ти може да се превърне във втора работа или дори успешен бизнес за теб. Така от една страна ще имаш източник на допълнителни приходи, а от друга – ще практикуваш любимото си занимание. Проучи какви са възможностите в съответната сфера и действай! Само преди това се увери, че ще съумееш да разпределяш времето си по подходящ начин, така че да нямаш проблеми в настоящата си работа или бизнес. 

5. Доброволчество и благотворителност – това са две дейности, които носят изключително вътрешно удовлетворение и несъмнено ще спомогнат за твоето душевно спокойствие и комфорт. Възможностите са много – да се включиш в инициатива за засаждане на дръвчета, да подкрепиш дадена кауза или пък да дариш пари за болни деца. Всяко от тези неща ще окаже положително въздействие както върху обществото, така и върху твоето личностно развитие, емоционалност и поглед към живота. И съвсем не е задължително такъв тип дейност да ти коства значително време или пари. Не забравяй, че малките действия и жестове в своята съвкупност образуват нещо голямо, от което ти можеш да станеш част.

И така, тези пет съвета ще ти помогнат да намериш добрия баланс между професионален и личен живот, финансови средства и щастие, успехи и хубави моменти. Каквото и да правиш, винаги имай предвид, че животът ни е само един и трябва да му се наслаждаваме максимално!   

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш