Кандидатствай Вход
Да имаш, или да нямаш автомобил – предимства и недостатъци

Да имаш, или да нямаш автомобил – предимства и недостатъци

  • Бяла Карта
  • 03.10.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1749

Есента е тук, а скоро неусетно ще дойдат и още по-студените месеци. В това време на годината, ходенето до работа се превръща в изпитание, без значение, дали си с градски транспорт или собствен автомобил. Ако пък все още нямаш лична кола, то ти представяме един кратък анализ на това колко може да ти струва да притежаваш собствена кола. Като междувременно описваме и какви биха били и разходите ти, ако ползваш градски транспорт. Разбира се, ти вече се досещаш за плюсовете и минусите и на двата вида транспорт. Като например, с автомобил ще можеш да си по-самостоятелен и да разчиташ на себе си, когато трябва да стигнеш от точка А до точка Б. Ползването на автомобил обаче е свързано и с редица належащи разходи, които съпътстват колата от самото й закупуване до последното й използване. Към това можем да прибавим и неприятния трафик сутрин и следобед, когато се връщаш от работа. Все пак, едва ли има някой, който да се наслаждава на пиковите часове, седейки в колата си уморен и бързащ да се прибере у дома. Използването на градски транспорт в големия град си има не малко преимущества, особено, ако говорим за метрото. С метро се стига до различни точки значително по-бързо, отколкото с кола или автобус, тъй като скоростта при влаковете на метрото не се влияе от трафика.

Ако живееш в София, знаеш, че еднократното пътуване с градски транспорт в града, ще ти струва 1,60 лв. в посока. Ако трябва да сменяш два вида транспорт, за да стигнеш до дадено място, това означава, че в посока ще изхарчиш 3,20 лв., а двупосочно - 6,40 лв.  Разбира се, ако ти се налага да пътуваш често с градския транспорт, по-разумно е да си извадиш месечна карта за градския транспорт, за да можеш да ползваш всички линии неограничено в рамките на месеца. Всъщност 85% от всички, пътуващи с градския транспорт в София, използват месечни карти. От тях 64% използват преференциални карти, като например пенсионерите и учениците. Месечната карта за градския транспорт за всички линии струва 50 лв. Тя няма да ти е нужна обаче, ако знаеш, че предимно използваш една или две линии ежедневно. В подобен случай е по-добре да си купиш карта само за тези линии -  картата за 1 месец за 1 линия струва 23 лв. Следователно, ако се правят две пътувания на ден за 20 работни дни, до все едно билетчето ти струва 58 стотинки. Ако предпочиташ да пътуваш с метро, може да си извадиш карта само за метрото - това би ти струвало 35 лв на месец.

Как се сравняват разходите за един автомобил спрямо месечните разходи за градски транспорт?

За начало трябва да знаеш, че колата ти струва определени пари на месец, дори и да не я караш, т.е. да стои в гаража ти, пак ще ти бъде разход от бюджета.

Какви са основните разходи по една кола?

Гражданска отговорност, която е задължителна застраховка, която трябва да сключиш ще ти излиза средно между 250 и 300 лв. на година. Тоест около 25 лв. на месец.

Данъкът на колата ще е около 200 лв годишно, или месечно - около 16 лв. Тук трябва да прибавим и разхода за винетка - 97 лв. е годишната винетка. Тоест на месец излиза по 8 лв. - това е значително по-изгодно, отколкото да си закупиш само месечна винетка.

Колата трябва да мине и задължителен годишен технически преглед, който струва около 40 лв. или 3,40 лв на месец. След това трябва да помислиш за другите съпътстващи разходи по колата ти, без значение колко нова или стара е тя, а това са смяна на масло, което грубо излиза около 10 лв на месец; зимни гуми ссъ средна цена 2 по 120 лв.; разходи за автомивка - около 10 лв. месечно или по-малко; ползване на паркинг - около 10 лв. месечно или повече. Разбира се, няма как да се твърди колко с точност ще е месечният ти разход по колата, тъй като факторите са изключително много - като например, дали ще ходиш до Гърция на море през август, дали ще возиш детето на училище всеки ден, дали няма да се наложи изненадващо пътуване до другия край на страната и много други. Всички тези обстоятелства определят и разходите, които трябва да плащаш за гориво на месец, за смяна на чистачки, смяна на въздушен филтър, крушки за фарове, смяна на спирачна течност. Като някои от тези разходи не са толкова регулярни.

И най-големият и най-честият разход е зареждането с бензин. Ако пътуваш средно по 300 км на месец и колата ти харчи 7 на 100, при цена на бензина 2,23 на литър, то разходът ти за 21 литра ще е приблизително 46,83 лв. Това е разходът за месец.

Без значение, дали ти се струва скъпо или не, кредитна карта “Бяла Карта” е насреща, за да покриеш всеки един разход, дори и все още да не си получил месечната си заплата. Можеш да кандидатстваш онлайн или по телефона, а ние ще я доставим до адрес безплатно.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш